Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 9 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo overwin je dat gênante moment tijdens een sollicitatiegesprek

Het is van tevoren onze grootste angst bij een sollicitatiegesprek: het antwoord op een vraag niet weten, met je mond vol tanden staan en vervolgens de baan niet krijgen. Maar wat nou als we je vertellen dat geen antwoord hebben op een sollicitatievraag echt niet het einde van de wereld is?

Wellicht wil je ons nog wel geloven, maar dan nog steeds heb je de vraag: wat antwoord ik dan? Moet je gewoon toegeven dat je het antwoord niet weet? We delen zes tips om toch nog die baan binnen te slepen.

Geen antwoord klaar tijdens een sollicitatiegesprek?

Hoe goed je je ook voorbereidt, de kans bestaat altijd dat je een vraag voorgeschoteld krijgt waarvan je het antwoord niet weet. Hopelijk helpen deze tips je zenuwen voor het sollicitatiegesprek een beetje in te perken.

1. Lieg niet

Je eerste ingeving is wellicht om te liegen of in ieder geval om een beetje stom te lullen in de hoop dat je toch ergens wat nuttigs zegt. Je bent namelijk bang om onkundig te lijken als je toegeeft dat je het antwoord niet weet. Maar answer us this: hoe onprofessioneel is het wel niet als de persoon tegenover je doorheeft wat je aan het doen bent?

Wat je ook doet, lieg in ieder geval niet. Lees ook de sollicitatievraag die Elon Musk stelt om leugenaars te detecteren.

2. Vraag om verduidelijking

Gebruikt de interviewer een term die je niet kent of snap je de vraag niet helemaal? De oplossing is simpel: vraag om verduidelijking. In een sollicitatiegesprek willen we ons van onze beste kant laten zien en zijn we bang om onkundig en dom over te komen als we dit soort vragen stellen.

In werkelijkheid laat het juist professionaliteit, zelfstandigheid en assertiviteit zien als je vraagt of de andere persoon zijn of haar vraag kan verduidelijken.

3. Neem je tijd

Het is een misvatting dat je meteen een vraag moet beantwoorden als je die in een sollicitatiegesprek krijgt. Je mag er best even over nadenken. Zeg gewoon zoiets als: “Dat is een goede vraag, ik denk er even over na.” Even de tijd nemen om na te denken over je antwoord is veel slimmer dan er maar gewoon wat uit te flappen.

4. Denk hardop

Hoewel stom lullen geen optie is, mag je best hardop denken. Soms is de sollicitatievraag zelfs gesteld om jouw denkproces te achterhalen en om te kijken hoe jij problemen oplost.

Zo stelde Amazon-oprichter Jeff Bezos altijd een onmogelijke sollicitatievraag waar niemand het antwoord op weet, om precies dat te achterhalen.

5. Zeg niet ‘Ik weet het niet’

Bedrijven verwachten echt niet dat je antwoord op elke vraag hebt, dus ontspan je. Maar dat betekent niet dat je simpelweg ‘Ik weet het niet’ kunt antwoorden als je in zo’n situatie terechtkomt. Licht je antwoord altijd toe.

Hoe je dat het best kunt doen, hangt af van het soort vraag. Als bijvoorbeeld gevraagd wordt naar specifieke vaardigheden of kennis, geef dan eerlijk toe dat je dit niet weet, maar dat je er graag meer over wil leren. Geef wellicht een voorbeeld waaruit blijkt dat je een snelle leerling bent.

Vragen ze in het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld naar hoe je een bepaald probleem hebt opgelost, maar heb je hier nooit mee te maken gekregen? Geef ook dit weer eerlijk toe, maar noem daarna een voorbeeld van een ander soortgelijk probleem dat jij hebt opgelost.

Een voorbeeld van wat je kunt zeggen: “Ik denk niet dat ik ooit met zo’n situatie te maken heb gekregen, kan ik een ander voorbeeld geven van een situatie die ook relevant is?”

6. Kijk goed naar hun reactie

Zoals we net al zeiden, verwacht een bedrijf vaak helemaal niet dat je tijdens een sollicitatiegesprek alle antwoorden in huis hebt. Verwacht een bedrijf dat wel? Denk dan goed na of je er wel wilt werken. Het zegt dan veel over de werkgever en de cultuur. Onthoud dat een sollicitatiegesprek twee kanten op gaat; jij wil net zo goed weten of het bedrijf een match met jou is als andersom.

The MuseHuff Post

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.