Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 8 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

9 tips uit The Social Dilemma om je smartphone minder te gebruiken

Wil je jouw smartphone minder en veiliger gebruiken? Minder tijd doorbrengen op social media? Check dan deze negen tips uit de Netflix-documentaire The Social Dilemma.

Over The Social Dilemma is al veel geschreven. De Netflix-documentaire over de duistere kant van social media, smartphones en technologische ontwikkeling behoeft geen introductie meer. Mocht je de docu niet willen zien, maar wel willen minderen in het gebruik van je smartphone en social media, dan volstaan de laatste paar minuten. Daarin komen bruikbare tips voorbij van experts uit de tech-industrie.

Voor de een is The Social Dilemma een bevestiging vol inkoppertjes, voor de ander een confronterend kijkje in de spiegel. Feit is dat social media, de smartphone en technologie in het algemeen voor veel ellende zorgt. Wat ooit opgezet was voor meer harmonie in de maatschappij, leidt tot een overvloed aan nepnieuws, polarisatie, verslaving en een verwrongen beeld van de realiteit. Je wordt iedere seconde van de dag gemanipuleerd; privégegevens worden verhandeld, gedrag gestuurd. En je accepteert het allemaal.

Tips om je smartphone minder en veiliger te gebruiken

In de Netflix-documentaire luiden hooggeplaatste oud-werknemers van tech-giganten als Google, Facebook en Instagram de noodklok. Er is ook kritiek op de docu, maar de tips die in de laatste paar minuten worden gegeven, zou iedereen ter harte moeten nemen.

1. Zet alle notificaties uit

De belangrijkste tip voor minder gebruik van je smartphone en social media roepen alle experts en oud-werknemers in koor: zet je notificaties uit. Door notificaties – of het nou een trilling in je broekzak, een piepje of alleen een popup is – staat je brein de hele dag aan. Je brein verwacht notificaties, waardoor je geneigd bent om deze constant te checken.

2. Verwijder zo veel mogelijk apps

Je telefoon staat vol met apps die je tegen beter weten in gebruikt. Een tip van de experts die in The Social Dilemma aan het woord komen: verwijder de apps die voelen als tijdverspilling. Dat zijn ze dus bijna allemaal. Het is best is om ook minimaal een van je social media-apps te verwijderen.

3. Alle apparaten uit je slaapkamer

Niets zo slecht voor het slapen als turen op je smartphone of andere apparaten. De stelregel moet zijn: geen apparaten in je slaapkamer. En je wekker dan? Je kunt prima een paar meter lopen als je wakker bent om die uit te zetten. Ook bestaan er nog altijd wekkerradio’s.

4. Gebruik Qwant in plaats van Google

Aldus Guillaume Chaslot, voormalig top-engineer bij Google. “Qwant slaat je zoekgeschiedenis niet op”, zegt hij.

5. Hou social media weg bij kinderen

Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan de toekomst. In The Social Dilemma blijkt dat mensen die in de tech-industrie werken hun kinderen uit de buurt houden van een smartphone en social media. Ook wordt er gepleit voor een nieuwe wetgeving: net als alcohol een minimale leeftijdsgrens voor het gebruik van social media.

6. Bekijk nooit aanbevolen video’s op YouTube

Een tip van computerfilosoof Jaron Lanier: kijk nooit aanbevolen video’s op YouTube of andere diensten. “Kies altijd zelf wat je kijkt. Zo bestrijd je de verspreiding van verwerpelijke content”, zegt hij in The Social Dilemma. “Er zijn genoeg Chroom-extensies om die aanbevelingen te verwijderen”, vult Guillaume Chaslot aan.

7. Check de bron voordat je iets deelt

Bedenk altijd met wat voor intentie iets is geschreven of gemonteerd als je iets wil delen. Check de bron en de inhoud. Als je merkt dat het inspeelt op emoties en je onderbuik, dan is het waarschijnlijk niet betrouwbaar.

8. Volg mensen met wie je het niet eens bent

“Zorg dat je verschillende soorten informatie krijgt in je leven”, zegt datawetenschapper en wiskundige Cathy O’Neil. “Ik volg ook mensen op Twitter met wie ik het niet eens ben, omdat ik verschillende meningen wil zien”, zegt ze in de Netflix-documentaire.

9. Kijk The Social Dilemma

We willen niet als een priester overkomen, maar The Social Dilemma is voor iedereen een must-see. Hoe kritisch je ook bent op alles en iedereen, dit stukje bewustwording is voor iedereen goed.

🎬 Check ook: 7 Netflix-documentaires die je vóór de Amerikaanse verkiezingen moet kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 tips uit The Social Dilemma om je smartphone minder te gebruiken
Sluiten