Olympische snowboarder breekt zijn nek, maar maakt de run gewoon af

De Olympische Winterspelen zijn alweer een week onderweg en we zijn niet voor de buis weg te slaan. Natuurlijk volgt heel Nederland onze eigen Olympiërs op de voet, maar ook andere sporten worden goed bekeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Mario Kart van de Olympische Spelen: snowboardcross.

Bij deze Olympische discipline gaan vijf snowboarders tegelijkertijd naar beneden. Wie als eerste het bochtige parkoer vol sprongen voltooit, is de winnaar. Veel simpeler gaat het niet worden, maar daar zit ook precies de aantrekkingskracht. Het is geen race tegen de klok, maar tegen de vier mannen of vrouwen die vlak naast je glijden.

De risico’s van snowboardcross

Een race waarin iedereen de finish ongeschonden haalt, is dan ook een zeldzaamheid. Vallen hoort erbij en dat kan met die snelheid behoorlijk hard aankomen. Daar kan Markus Shairer wel over meepraten. De Oostenrijker kwam tijdens de eerste kwartfinale race namelijk ten val en brak daarbij zijn nek.

Dit gebeurde op de laatste sprong voor de finish. Op dat moment lag hij vierde en moest dus nog een plekje opschuiven om de volgende ronde te halen. In een laatste wanhoopspoging nam hij te veel risico en verloor in de lucht de controle over zijn board. Markus Shairer viel achterover en landde hard op zijn rug.

Gebroken nek

Later zou blijken dat hij bij deze val zijn vijfde nekwervel had gebroken. Ondanks de klap wilde de drievoudig Olympiër niet opgeven. Hij bleef in eerste instantie roerloos op de grond liggen, maar verbeet uiteindelijk de pijn, stond op en haalde op eigen kracht de finish. Omdat de Oostenrijker als laatste over de finish kwam, ging hij niet verder naar de volgende ronde en eindigde zijn Olympische Spelen in mineur.

Zinderende finale snowboardcross, het Mario Kart van de Olympische Spelen

Inmiddels is door het Olympische comité van Oostenrijk bekend gemaakt dat de breuk meevalt. Er zijn geen zenuwen beschadigd geraakt en de Oostenrijker zal dus geen blijvende schade overhouden aan deze val. Daar heeft hij dus behoorlijk veel geluk mee gehad.

Reageer op artikel:
Olympische snowboarder breekt zijn nek, maar maakt de run gewoon af
Sluiten