Zinderende finale snowboardcross, het Mario Kart van de Olympische Spelen

Snowboardcross is een totaal gestoorde sport en dat maakt het zo mooi. Sjoerd van Ramshorst van de NOS noemde het treffend het Mario Kart van de Olympische Spelen. En daarbij hoort een zinderende ontknoping, waarbij het ditmaal vooral spannend was tussen zilver en brons.

Kleine masterclass snowboardcross

Bij snowboardcross ga je met vijf man op een snowboard tegelijk naar beneden op een parcours vol obstakels. Zoals je vroeger waarschijnlijk ook met vrienden deed tijdens wintersport. Het parcours in Pyeonchagng is alleen net even wat extremer dan jij vroeger gewend was.

Wie als eerst over de streep komt wint en dat klinkt gemakkelijker dan het is. Het is een zeldzaamheid dat alle vijf zonder te vallen de finish halen.

Vanaf de 1/8 finales gaan per run de drie snelste snowboarders door. In de finale strijden geen vijf, maar zes snowboarders om de titel. Maar om je voor de knockoutfase te plaatsen, moeten de snowboarders eerst een zo snel mogelijke individuele Seeding Run rijden. Een kleine masterclass van de Nederlandse snowboarder Karel van Goor.

Pierre Vaultier

Het goud ging eerder deze dag naar Fransman Pierre Vaultier, die in Sotsji ook al eerste werd. De Australiër Jarryd Hughes kwam na als tweede over de finish en pakte zilver, het brons ging naar de Spanjaard Regino Hernández.

De strijd tussen die twee was extreem spannend. Hieronder de ontknoping van een finale waarin van alles gebeurde. De complete samenvatting en finalerun kijk je hier terug.

Reageer op artikel:
Zinderende finale snowboardcross, het Mario Kart van de Olympische Spelen
Sluiten