Jan de Raab
Jan de Raab Health 4 mei 2019

Afvallen? Gooi gewoon een een extra pepertje door je eten

Heb je er echt alles aan gedaan om een goddelijk lijf te krijgen door je helemaal suf te trainen in de sportschool, blijkt opeens dat je had kunnen volstaan met het eten van pittig voedsel. Of dat een correcte uitspraak is moet nog blijken. Wat wel waar is, is dat pittig voedsel kan helpen om lichaamsvet af te breken. Lekker eenvoudig afvallen dus.

Volgens een recente studie biedt de stof “capsaïcine” talloze voordelen. Mogelijk stimuleert het de productie van zweet, iets wat ook gebeurt bij de vele inspanningen in de sportschool. De vraag is dus of capsaïcine een vergelijkbaar effect heeft en actief kan bijdragen aan het verbranden van lichaamsvet.

Afvallen: dit is het geheime wapen

Voordat we een volmondig ‘ja’ kunnen zeggen, eerst even een kleine uitleg. Capsaïcine verwijst naar de werkzame stof die ervoor zorgt dat je na het eten van hete pepers het inderdaad warm krijgt. Overigens is het dezelfde stof die wordt gebruikt in pepperspray, maar dat even ter zijde.

afvallen door pittig eten

Onderzoek toont aan dat het consumeren van capsaïcine, meestal in geconcentreerde vorm, het metabolisme kan verhogen. Mensen die deze stof gebruiken, verbranden gemiddeld 50 tot 70 calorieën extra. We moeten daar wel een kanttekening bij maken: dit effect treedt alleen op bij mensen met een BMI van 25 of hoger.

Geen wondermiddel, wel effectief

Sommigen beweren dat je kunt afvallen doordat capsaïcine de verbranding activeert en je insulineproductie helpt te verbeteren. Anderen zullen je juist vertellen dat capsaïcine kan helpen om je eetlust te beheersen.

Maar hier is het grote nieuws: “Capsaïcine is geen therapie die ik mijn patiënten aanbeveel voor gewichtsverlies,” zegt Dr. Spencer Nadolsky, hoofdarts bij renaissanceperiodization.com. Er kan inderdaad een effect zijn, maar het is te klein om te spreken van een daadwerkelijk succesvolle vinding.”

Te veel is niet goed

Er zit ook nog een nadeel vast aan het gebruik van capsaïcine. Te veel van het wonderstofje kan maagkrampen en zweren veroorzaken, evenals algemene irritatie van de maag en een branderig gevoel. Kijk dus uit als je in het verleden maagklachten hebt gehad of maagbeschermers hebt geslikt.

Dit gezegd hebbende, er is niets mis met hete saus. Het bevat heel weinig calorieën en geeft je gerechten wat extra kick. Als je hete voeding goed tolereert, ga je gang en smoor je eieren in sambal of Cholula. Verwacht gewoon niet dat als je dat doet, je direct het lichaam van een jonge god zult krijgen.

Men's Health

Reageer op artikel:
Afvallen? Gooi gewoon een een extra pepertje door je eten
Sluiten