Sneeuwkajakken, moet dat niet gewoon een Olympische sport worden?

Snowboarden: check. Skiën: check. Het is tijd voor een nieuwe extreme Olympische sport in de sneeuw. Sinds 1998 staat snowboarden op het programma tijdens de Olympische Spelen, wij pleiten ervoor om over vier jaar sneeuwkajakken te introduceren.

Sneeuwkajakken – het woord zegt het al – is een besneeuwde berg afdalen in een kajak. Hoe meer poedersneeuw, des te beter. Eventuele heuvels en ramps zorgen voor mooie jumps en tricks.

Sneeuwkajakken in opmars

De sport is in de Verenigde Staten en Canada al een tijdje aan een opmars bezig en is nu ook overgewaaid naar Europa. In de onderstaande video trotseert de Spaanse kajakker Mikel Sarasola de Pyreneeën in zijn kajak.

Zoals je ziet gebruikt Sarasola een peddel zonder bladen. Eigenlijk alleen een stok voor de nodige balans, dus. In de onderstaande race, waar de snelheden iets lager liggen, gebruiken ze wel bladen op hun peddels.

De sport kan net als het skiën en snowboarden onderverdeeld worden in verschillende disciplines, zoals een race, slopestyle, freestyle, et cetera. Sneeuwkajakken zou de Olympische Spelen in ieder geval voorzien van extra spektakel. De onderstaande beelden onderstrepen dat.

Reageer op artikel:
Sneeuwkajakken, moet dat niet gewoon een Olympische sport worden?
Sluiten