Redactie
Redactie Food & Drinks 30 okt 2019

Zo maak je de ultieme smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas

Een smash burger is een dunne hamburger met een krokant korstje. Doordat je ‘m plet tijdens het bakken, gaart ‘ie in zijn eigen vetten en sappen. Je wil nooit meer anders. Onze collega’s van Culy leggen je uit hoe je er zelf eentje bereidt. 

Smash burger recept

Ze maken deze burgers onder andere bij Shake Shack: een Amerikaanse keten die ook zo geliefd was bij food held Anthony Bourdain. Ook bij Rotisserie in Amsterdam verkiezen ze deze dunne, crispy burgers boven nette, ronde, dikke burgers.

Een smash burger kun je het beste bakken op een vlakke grillplaat of in een gietijzeren pan. Je hebt ook een spatel nodig, om de burger plat te drukken. Sommige chefs gebruiken zelfs twee spatels: met de ene drukken ze de andere extra goed aan. Ook goed om te weten: vraag je slager om rundergehakt met tenminste 20% vet. Zo krijg je een sappige burger met een krokant korstje.

Beleg je smash burger met je favoriete toppings. Wij kozen voor knapperige bacon, sappige tomaat, reepjes ijsbergsla en saus van avocado en blauwe kaas. Onze collega’s van Culy leggen je uit hoe je zo’n saus maakt.

Bron: eigen fotografie Culy.nl

Zo maak je deze smash burger

Bak eerst de bacon krokant. Dat doen wij het liefst volgens deze methode.

Haal het gehakt tijdig uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Laat een gietijzeren pan (of een vlakke grillplaat) goed heet worden en vet in met wat zonnebloemolie.

Verdeel het gehakt in vier porties. Het is daarbij belangrijk dat je het gehakt niet aandrukt: je wil een losse structuur behouden. Het moeten dan ook zeker geen perfecte rondjes worden, maar gewoon hoopjes gehakt eigenlijk.

Leg een hoopje gehakt in de hete pan (of op de plaat) en druk het plat met een spatel. Strooi er flink wat zout overheen en eventueel wat peper.

Keer de smash burger na ongeveer 2 minuten om, als de bodem een mooi krokant korstje heeft gekregen. Als het goed is, laat de burger vanzelf los van de pan. Bestrooi ook die kant met zout en eventueel peper en laat nog twee minuten krokant bakken.

Haal de burgers uit de pan.

Bron: eigen fotografie Culy.nl

De smash burgers samenstellen

Halveer de hamburgerbroodjes en leg de helften met de snijkant naar beneden in de pan, gedurende een paar seconden. Zo toast je de broodjes als het ware.

Bestrijk de snijkanten van de broodjes met saus. Leg de smashburger op de onderste helft van het broodje. Plak tomaat erop, een plakje bacon, een flink hoopje ijsbergsla en dek af met de andere helft van het broodje.

Bron: eigen fotografie Culy.nl

Boodschappenlijst

Voor 4 smash burgers:

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 1 grote vleestomaat, in vier dikke plakken
  • 450 gram rundergehakt met tenminste 20% vet
  • IJsbergsla
  • 4 eetlepels saus van avocado en blauwe kaas
  • Neutrale olie
  • Zout & peper
Reageer op artikel:
Zo maak je de ultieme smash burger met bacon, avocado en blauwe kaas
Sluiten