Getest: Smart Oven Pizzaiolo – maak de lekkerste pizza’s gewoon thuis

Zou het niet tof zijn als je thuis zelf pizza’s kan maken die net zo lekker zijn als in de pizzeria? En ook nog eens makkelijk en snel? De Smart Oven Pizzaiolo belooft dit in je thuiskeuken mogelijk te maken.

Als zeer ervaren pizzabakker was ik niet alleen benieuwd of de Smart Oven Pizzaiolo aan mijn hoge eisen zou voldoen, maar juist ook of hij geschikt zou zijn voor beginners. Na een weekend grondig testen, deel ik hier mijn bevindingen. Als extra bonus leer ik je hoe je nog meer indruk kunt maken door pizza’s in de lucht te gooien tijdens het kneden.

Thuispizzeria die in 2 minuten een echte houtoven-pizza bakt

2020 was het jaar waarin velen het hebben moeten doen zonder hun favoriete pizzeria. Afhalen was al groot in pizza-land en de bekende pizza-doos is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar dit heeft ook veel nadelen. Persoonlijk mis ik de uit-eten-ervaring, maar met de horeca dicht en een extra lockdown er overheen, kan dat nu even niet anders.

De Smart Oven Pizzaiolo pizza
De allerbeste houtoven pizza’s komen nu uit je eigen oven. (Afbeelding: Sage Appliances)

Als je afhaalt, moet iedereen van tevoren al bedenken welke pizza hij wil, moet je de deur uit om ze te halen, zijn ze soms al wat afgekoeld, kan de kwaliteit tegenvallen, ben je niet flexibel als er meer trek is, kun je de pizza niet helemaal customizen en kan het een flinke hap uit je budget zijn. En lang niet alle pizzeria’s maken echt goede houtoven-pizza’s van vers deeg. Dankzij Sage Appliances is er nu hoop en een oplossing: maak thuis de beste houtoven pizza’s!

In aanschaf ben je natuurlijk duurder uit dan als je pizza’s afhaalt, maar als je een pizza-liefhebber bent, zul je de Smart Oven Pizzaiolo vaak gebruiken en heb je die snel terugverdiend (en maak je zwaar indruk op je vrienden). Want zelf pizza maken is veel goedkoper (en leuker!) dan afhalen of uit eten. Waarom dacht je anders dat er zoveel pizzeria’s zijn? Inderdaad, er zit een zeer gezonde marge op.

Hoe krijg je je pizza perfect?

Ik ben al mijn hele leven een fanatieke pizzabakker, en bak al van kinds af aan, van studentenkeukens tot aan samen met professionele pizzaiolo’s (pizzabakkers) in echte houtovens in Italië. Hierdoor weet ik dat één aspect het allerbelangrijkst is: een hoge temperatuur. De hoogste temperatuur die ik ooit bereikte, was op een houtgestookt vuur op mijn zelf verbouwde barbecue: 500°C! Waarom is hitte belangrijk? Omdat dit ervoor zorgt dat je pizza precies de juiste textuur en smaak krijgt. Overal even heet, de kaas perfect gesmolten, maar geen verbrande bodem.

De Smart Oven Pizzaiolo
De perfecte pizza in twee minuten (Afbeelding: Sage Appliances)

Je wil geen slappe, halfbakken pannenkoek, maar ook geen kneiterharde frisbee. De bodem moet niet zompig zijn, maar ook niet verbrand. Dit blijkt in de praktijk knap lastig en pizzaiolo’s die dit onder de knie hebben, zijn ware specialisten. Want met alleen een hoge temperatuur ben je er nog niet. In mijn hete barbecue houtoven merkte ik bijvoorbeeld dat de pizza al na een minuut gedraaid moest worden, anders wordt hij ongelijkmatig gebakken. Tevens kan de ondergrond (steen) te heet worden, waardoor sommige pizza’s een zwarte bodem krijgen. Stress!

De Smart Oven Pizzaiolo getest

Terug naar de Smart Oven Pizzaiolo. Hoe brengt dit product het ervan af? We waren heel benieuwd! Mijn familie is aardig verwend op pizza-gebied, dus de lat lag hoog. Ik was met name benieuwd naar hoe de oven het verhittingsaspect aan zou pakken. Bij een goede pizza-oven komt de hitte van drie kanten: boven, onder en opzij. Dit constant te houden, is een uitdaging. De fabrikant, Sage Appliances, zegt op haar website dat de Smart Oven Pizzaiolo 400°C haalt én dat de pizza bovendien niet gedraaid hoeft te worden tijdens het bakken.

De Smart Oven Pizzaiolo
Hij haalt met gemak 400°C en verbrandt je pizza nooit (Afbeelding: Sage Appliances)

De Smart Oven Pizzaiolo heeft een mooie metallic retro-look, is niet te groot en kan gewoon op je aanrecht staan want wordt niet heet aan de buitenkant (ik heb overal gevoeld terwijl hij aan stond).

Enthousiast ging ik aan de slag. Het voorverwarmen tot 400°C (de houtoven-stand) duurde iets meer dan een kwartier. Hij haalt echt 400°C, dit heb ik gemeten met een infrarood-thermometer. Ondertussen had ik een mooie pizza gemaakt. Deurtje open, pizza van de schep op de hete steen laten glijden, deurtje dicht. Vervolgens drukte ik op de knop en ging een timer van twee minuten lopen. Ik kon uiteraard niet twee minuten afwachten, maar scheen met mijn telefoonlichtje in de oven om te zien wat er gebeurde. Prachtig om te zien hoe de pizza al snel begon te rijzen, bubbelen en een prachtige korst kreeg! Heel satisfying om naar te kijken!

Echte houtoven pizza, maar dan thuis

Na twee minuten piepte de oven, trok ik het deurtje open, schoof ik de schep onder de pizza en: voila, een schitterende houtoven pizza! Echt, het resultaat is geweldig! Het kan bijna niet mislukken en zelfs al maak je een keer wat minder goed deeg, of verpest je het uitrollen of doe je andere knullige dingen, de Smart Oven Pizzaiolo maakt er toch iets lekkers van. En als beginner zul je al snel goede resultaten bereiken met deze oven. Omdat hij slim is, goed heet is en gemaakt is voor pizza’s.

De Smart Oven Pizzaiolo
Wat een super-gadget! (Afbeelding: Sage Appliances)

En na de eerste waanzinnig lekkere pizza’s (en het plezier van het zelf maken), zul je er nog een willen doen, en nog een. Zoals bekend, kun je eindeloos variëren met ingrediënten en varianten. Ik experimenteerde met verschillende (eigen) recepten voor deeg, zelfs met last minute zuurdesem-deeg en alles lukte perfect. Wij eindigden met een dessert dat ik in Italië geleerd heb: een soort calzone gevuld met nutella en bestrooid met poedersuiker, blauwe bessen, aardbeien en munt. Het enige nadeel is dat zowel jij als je gasten uiteindelijk prop- en propvol zitten en je moet stoppen met bakken. We maakten de dag erna heerlijke geroosterde bloemkool steaks met een pittige salsa van groene kruiden, citroen en kappertjes. Wow!

Overigens kun je ook kant-en-klare pizza’s bakken in deze oven als je een keer geen tijd hebt. Zelfs daarvan maakt de Smart Oven Pizzaiolo iets lekkerders dan de gemiddelde oven, dankzij het unieke Element iQ verwarmingssysteem! Naast Napolitaanse pizza’s kun je ook New York-stijl, pan pizza’s of hele dunne pizza’s maken.

Conclusie:

De Smart Oven Pizzaiolo is een onmisbare toevoeging aan je keuken, simpelweg omdat hij de beste pizza’s maakt die je ooit zult eten. Voor de rest van je leven. Verwen en maak indruk op je partner, familie en vrienden met deze badass oven die the real deal is en echt hetzelfde resultaat oplevert als de originele bakstenen pizza-ovens in pizzeria’s.

Koop de Smart Oven Pizzaiolo (€ 799,90) hier 

De juiste techniek

Bonus-tip: laat die pizzabodems draaien in de lucht! Hiermee maak je pas echt indruk op je gasten… Hoewel sommige pizzabakkers zeggen dat ze dit alleen maar doen voor de show, heeft het wel degelijk een functie. Door de centrifugale krachten wordt het deeg uitgerekt in de lucht en door de centripetale krachten valt het niet uit elkaar. Tevens helpt de draaibeweging de pizza ronder te worden en schijnt de luchtweerstand het deeg wat meer uit te drogen waardoor het knapperiger wordt in de oven.

De techniek is eenvoudig. Je laat de lap deeg op je vuisten rusten, je stoot je vuisten omhoog met een draaiende beweging waarmee je de pizzabodem als het ware de lucht in lanceert, recht omhoog. Als de pizzabodem weer omlaag valt, vang je die op, op je vuisten, met een ietwat verende beweging, waardoor de landing zacht is. Herhaal dit een keer of tien. Capisce? In dit filmpje wordt het voorgedaan (met een hand, dat kan ook).

Reageer op artikel:
Getest: Smart Oven Pizzaiolo – maak de lekkerste pizza’s gewoon thuis
Sluiten