Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 13 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Getest: alleskunner Smart Grill Pro is tosti-ijzer en barbecue in één

De Smart Grill Pro van Sage Appliances is een van de beste tosti-ijzers die je kunt krijgen, maar voor alleen tosti’s is hij wel een beetje prijzig. Gelukkig kun je er ook op barbecueën! Manners testte hem uit en grilde vlees, vis, groenten, halloumi en worstjes op deze zeer veelzijdige, snelle en goede grill. Oh en tosti’s, die ook.

Waarom zou je bijna €400 neertellen voor een tosti-ijzer als je ze ook voor een paar tientjes kan kopen bij de Aldi, Action, Kruidvat, Trekpleister of Lidl? Om maar een paar ramsj-rammers te noemen die regelmatig aanbiedingen hebben voor keuken-hardware. Om de simpele reden dat goedkoop duurkoop is. Een goedkoop tosti-ijzer doet wat het moet doen, en laten we eerlijk zijn, zo ingewikkeld is dat niet want net als bij waterkokers is het een vrij simpele techniek: heet worden.

Tosti-ijzer met barbecue-aspiraties

Maar veel meer dan heet worden, kan zo’n discount-apparaat dan ook niet. Bovendien hebben dergelijke ‘koopjes’ vaak een beperkt vermogen, gaan ze niet zo lang mee en laat de anti-aanbaklaag al snel los, zodat er heerlijke ziekmakende deeltjes in je tosti’s komen.

Alleskunner Smart Grill Pro is tosti-ijzer en barbecue in één
De Smart Grill Pro heeft een grillplaat en een bakplaat (Afbeelding: Sage Appliances)

Daarnaast zijn de goedkope apparaten doorgaans moeilijker schoon te maken, wat op zich geen probleem is omdat de meeste mensen dat toch niet doen. Aangekoekte vetresten en ingebrande roetdelen geven een speciaal aroma aan je tosti’s, je herkent het smaakje misschien van dat gezamenlijke druipende tosti-ijzer op je werk. Evenwel, echt smakelijk is het allemaal niet.

Duurder is beter?

Je kunt toch beter wat meer betalen als dat je een apparaat oplevert dat vele malen langer meegaat. Is ook nog eens veel beter voor het milieu, in tal van opzichten (productie, transport, recycling, afval). Rechtvaardigt de prijs van bijna €400 euro in dit geval de kwaliteit wel? Nou, als je alleen tosti’s gaat maken, is het wat aan de dure kant, maar als je de Smart Grill Pro ontdekt als veelzijdige assistent tijdens het koken, zal je al snel enthousiast zijn.

Als je de grill helemaal openklapt, heb je plotseling een behoorlijk oppervlak waarop je kunt bakken erbij gecreëerd op je aanrecht (of buiten), dat is echt een enorme toevoeging ten opzichte van je fornuis of oven. Hiermee breid je in een klap je bak- en grillcapaciteit flink uit, wat ook handig kan zijn voor feestjes.

Alleskunner Smart Grill Pro is tosti-ijzer en barbecue in één
Met de probe meet je de temperatuur van het vlees (Afbeelding: Sage)

Wij werden in elk geval erg vrolijk van de korte voorverwarmtijd (tijd is geld!), het hoge vermogen waarop je voedsel kan bakken en grillen, het feit dat niets aanbakte en de bakplaten zeer eenvoudig schoon te maken bleken. Ik raad aan het zoveel mogelijk direct na gebruik met een vochtig doekje af te nemen. De platen kunnen ook in de vaatwasser, maar geen enkel bakproduct wordt daar op langere termijn beter van, dus doe dit niet te vaak.

De Smart Grill Pro geeft je controle

Ook werden we euforisch van het resultaat. Er zit zelfs een temperatuur-probe bij die je in je stuk vlees steekt om digitaal de temperatuur en daarmee de garing van je vlees te checken. Dat is toch wel Pro hoor! Het vlees dat wij bakten deed niet onder voor gebarbecued vlees. Sterker, als ik eerlijk ben, was het gewoon lekkerder, want de Smart Grill Pro geeft je meer controle dan de meeste barbecues.

Alleskunner Smart Grill Pro is tosti-ijzer en barbecue in één
Groentes worden mooi gegrild, zonder vet (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De tonijn kwam perfect geschroeid en nog mooi rood van binnen op onze borden en combineerde uitstekend met een salade van gegrilde aubergine, pastinaak, courgette, venkel en halloumi. Allemaal gegrild op de Smart Grill Pro. Ook allerlei verschillende worstjes en zelfs quesadilla’s bakten we snel en makkelijk op de Smart Grill Pro. Het is zelfs zo makkelijk dat de kinderen het ook konden bedienen.

En de tosti’s dan?

Ok, je wilt tosti’s, ik snap het. Want die worden nog het vaakst gemaakt. We gebruikten meestal ons dagelijks zelfgebakken zuurdesembrood dat eindeloos lekker is als onderlaag voor tosti’s. Het mooie aan de Smart Grill Pro is dat je veel standen hebt zodat het niet uitmaakt of je dikke of dunne boterhammen ertussen legt. Zelfs bagels en allerlei harde bolletjes en speltbroodjes grilden we en doordat we daarvoor de bakplaten wat verder uit elkaar konden zetten, werden ze niet tot schoenzolen geplet zoals bij de meeste tosti-ijzers maar bleven het broodjes en bagels.

Alleskunner Smart Grill Pro is tosti-ijzer en barbecue in één
Het scherm geeft de exacte temperatuur weer (Afbeelding: Sage Appliances)

Er zitten meerdere voorgeprogrammeerde functies op, maar je kunt ook handmatig de temperatuur instellen. De panini-stand bleek inderdaad goed afgestemd te zijn op tosti’s, want zorgde ervoor dat ze aan de buitenkant goed gebruind waren en van binnen mooi gesmolten. Dat is belangrijk, want een goede tosti is wel doorbakken maar niet van buiten verbrand.

Conclusie: Smart Grill Pro

Topapparaat. Waarom? Hoge kwaliteit, hoge temperaturen, veel vermogen, snel voorverwarmd, goede resultaten, top bij vlees en vis en groente, groot bakoppervlak (zeker bij geheel openklappen) en makkelijk schoonmaken.

Check hem hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.