Smaaktest: is een cocktail met vodka van €600 écht lekkerder?
Vodka-merk Grey Goose heeft in korte tijd een grote schare fans verzameld. Waarom is dat eigenlijk? Is het alleen omdat ze goed zijn in marketing of is de vodka zelf ook echt lekkerder?
Oftewel: rechtvaardigt de smaak zijn hogere prijs (30-40 euro)? Het is namelijk een veelgehoorde bewering dat cocktails met Grey Goose gewoon lekkerder zijn. Maar wat maakt deze vodka nou zo speciaal dat hij cocktails naar een hoger niveau tilt? En waarom kost de nieuwste exclusieve premium Grey Goose Altius maar liefst 600 euro?
Fles van 600 euro
Hoe zit het met die fles van 600 euro, die tijdens de closing party van de Amsterdam Fashion Week werd gepresenteerd aan een select gezelschap met onder andere Nigel de Jong, Ryan Donk, Jonna Fraser, Frenna en Jandro. Wil jij ook een slokje van deze bijzondere, super-premium vodka proeven? Check dan onderaan dit artikel bij welke clubs je tijdens het Amsterdam Dance Event moet zijn.
Maar voor ik je meer vertel over die bijzondere fles, gaan we eerst dieper in op de factoren die Grey Goose tot een populaire keuze maken voor mixdrankjes (maar ook gewoon puur of on the rocks):
- Zuiverheid en smaakprofiel: Grey Goose staat bekend om zijn uitzonderlijke zuiverheid. Door het gebruik van Franse wintertarwe en het water uit de Champagne heeft de vodka een zachte, neutrale smaak. Dit betekent dat de smaak van de vodka niet overheerst in een cocktail, maar juist de andere ingrediënten naar voren laat komen. Het laatste wat je wil, is dat je door de goedkoopste vodka uit de aanbiedingsfolder te nemen, een scherpe, nare smaak toevoegt aan je cocktail. Dat zou zonde zijn van alle andere mooie ingrediënten en tijd en liefde die je hebt gestoken in het creëren ervan.
- Veelzijdigheid: De neutrale smaak van Grey Goose maakt hem uitermate geschikt voor een breed scala aan cocktails. Van de klassieke martini, een cosmopolitan of meerdere exotische cocktails, ik probeer ze allemaal. Daarnaast drink ik de vodka ook een keer gewoon puur on the rocks. Grey Goose weet me zeker te bekoren.
- Perceptie en branding: Laten we eerlijk zijn, een deel van de smaakbeleving zit ook in ons hoofd. Grey Goose heeft een luxe imago en wordt vaak geassocieerd met kwaliteit. Wanneer je een cocktail met Grey Goose bestelt, creëer je automatisch een bepaalde verwachting van smaak en elegantie. Toch haal ik hem er absoluut uit tijdens de blinde smaaktest met een aantal goedkopere vodka’s. Hiermee kan ik uiteraard niet zeggen dat ik heb aangetoond dat ik Grey Goose de lekkerste vodka van de wereld vind, want het is maar een kleine steekproef.
Hoewel Grey Goose vaak wordt gezien als een premium keuze voor cocktails, zijn er meer factoren die de smaak beïnvloeden dan alleen de vodka zelf. De kwaliteit van de andere ingrediënten en het vakmanschap van de bartender zijn minstens zo belangrijk. En die fles van €600? Hoe smaakt die? Even geduld nog, eerst tijd voor cocktails!
Dit jaar was tot nu toe ook echt het jaar van de smokey cocktails en de spicy cocktails. Vodka wordt daarbij gecombineerd met gerookte elementen, zoals gerookt zout of gerookte pepers. Spicy cocktails zijn op hun beurt weer cocktails met een pittige kick, vaak gemaakt met chili of wasabi. Hier leent Grey Goose zich ook perfect voor.
Hieronder volgen drie cocktailrecepten die speciaal zijn ontwikkeld/aangepast voor dit artikel. In de eerste twee komt honingsiroop voor als ingrediënt. Om honingsiroop te maken, verwarm je gelijke delen honing en water in een pannetje tot de honing is opgelost, laat het afkoelen en bewaar het in een afgesloten fles in de koelkast.
Spicy Bramen-Mule
Ingrediënten:
- 1 jalapeñopeper, in plakjes
- Handvol bramen
- 50 ml Grey Goose vodka
- 15 ml vers citroensap
- 20 ml honingsiroop
- Scheutje sodawater
- IJs
- Extra bramen voor de garnering
Bereiding:
Prak de jalapeño en bramen: Doe de jalapeño en bramen in een cocktailshaker en prak ze fijn om de smaken vrij te laten komen. Voeg de Grey Goose vodka, citroensap en honingsiroop toe. Ik heb thuis zelfgemaakte bramenlikeur in de koelkast staan, die doet het ook lekker in plaats van de honingsiroop.
Vul de shaker met ijs en schud krachtig. Zeef het mengsel in een koperen mok (een longdrinkglas mag ook) met vers ijs. Voeg een scheutje sodawater toe. Leg een mooie braam bovenop de ijsblokjes en serveer.
The Smokey Lemon 🍋
De Laphroaig whisky geeft een intense rooksmaak, die perfect combineert met de zure citroen. De honingsiroop zorgt voor een zoete balans, waardoor de cocktail niet te overheersend rokerig wordt.
Ingrediënten:
- 45 ml Grey Goose
- 30 ml vers citroensap
- 15 ml gewone honingsiroop
- 15 ml Laphroaig whisky 10YO
- Een snufje sumak (voor de rand)
- Een takje rozemarijn (voor de garnering)
Bereiding:
Meng de gewone honingsiroop en de Laphroaig whisky in een maatbeker. Proef en pas de verhouding aan naar jouw smaakvoorkeur. Voor een rokerigere cocktail kun je iets meer whisky gebruiken. Voeg de Grey Goose, citroensap en het mengsel van honingsiroop en whisky toe aan een cocktailshaker. Voeg ijs toe en schud krachtig gedurende ongeveer 5 seconden. Maak de rand van een martiniglas nat met citroensap en doop het in de sumak. Voeg ijs toe aan het glas. Zeef het geschudde cocktailmengsel in het glas.
Grey Goose Sgroppino
Je ziet het vaak met een ‘c’ gespeld, Scroppino, maar officieel is het met een ‘g’: Sgroppino. Het woord ‘sgroppino’ komt uit het Venetiaanse dialect en is afgeleid van ‘desgropante’, wat ‘ontknopen’ betekent. De naam verwijst naar het verfrissende effect van het drankje, dat als het ware een knoop losmaakt.
Ingrediënten:
- 50 ml Grey Goose vodka
- 25 ml Limoncello
- 50 ml Citroensorbet (of limoensorbet)
Bereiding:
Doe de Grey Goose en limoncello in een cocktailshaker. Voeg hier een paar schepjes citroensorbet aan toe. Vul de shaker met ijs en schud krachtig tot alles goed gemengd is en de sorbet is opgelost. Zeef het mengsel in een gekoeld cocktailglas. Garneer eventueel met een schijfje citroen of een takje munt. Gebruik een goede limoncello en je zult zien dat de combinatie met de elegante en verfijnde touch van Grey Goose deze cocktail echt naar een hoger niveau tilt.
Tips:
Vind je de cocktail te zuur? Voeg dan een beetje suikersiroop toe. Voor een feestelijke touch kun je een scheutje prosecco toevoegen.
Grey Goose Altius, de super-premium vodka
Om de spanning maar meteen weg te nemen: hij is inderdaad heel lekker. Maar waarom zo duur? Grey Goose Altius wordt gemaakt met het zachtste Franse wintertarwe en het puurste water uit de Franse Alpen, dat via een speciaal filtratieproces bij extreem lage temperaturen wordt gezuiverd. Dit proces is vergelijkbaar met de effecten van kristallisatie in gletsjers. Het resultaat is een uitzonderlijk zachte en verfijnde smaak met subtiele minerale nuances.
Rechtvaardigt dat de prijs van €600? Natuurlijk niet! Het is vanzelfsprekend ook gewoon de coolness-factor en het image, die maken dat men een glaasje Altius drinkt op plekken als Ibiza, Amsterdam Fashion Week en straks ook Amsterdam Dance Event. Als je benieuwd bent naar deze vodka maar niet €600 over hebt voor een fles, is ADE bij uitstek de geschikte plek om hem eens lekker te proberen: bestel hem aan een tafel in van de deelnemende clubs: Supper Club, Bar Rouge, Supper Intimate, Bar Bacan, Mr Porter, Do Not Disturb, Izakaya, Soho House, Super Lyan, Secret Garden, Nela, LuminAir, Bisous, The Siren.