Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 19 sep 2020

7 slimme manieren om je spaargeld te besteden

Knap hoor, je hebt een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Dat voelt lekker, toch? Helemaal omdat dit pas het begin is en je nog een veel mooier bedrag bij elkaar kan krijgen als je dat wil. Nu je flink wat geld hebt, kan je na gaan denken over andere manieren om je vermogen te laten groeien.

Een mooi bedrag is natuurlijk een beetje vaag, want dit is voor iedereen anders. Onze tip is altijd om uit te rekenen hoeveel geld je nodig hebt om zes maanden in levensonderhoud te kunnen voorzien. Als je jouw baan verliest of met veel financiële tegenvallers te maken krijgt, heb je dan nog een vangnet om op terug te vallen.

Zeven manieren om je gespaarde geld te investeren

Heb je meer gespaard dan dit bedrag? Dan is het tijd om na te denken over de slimme zetten die je met dat geld kan doen. Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om door te sparen voor een groter doel. Je hebt het nu door.

1. Betaal schulden af

Als je een mooi bedrag hebt gespaard en je hebt schulden, is er maar één stap die het slimst is om te maken: je schuld (gedeeltelijk) aflossen. Een schuld kost je namelijk altijd geld, omdat je er rente over moet betalen. Een andere schuld waar je aan kunt denken is je studieschuld. Hoewel de rente daar natuurlijk heel laag van is, zijn er veel mensen die het een fijn gevoel vinden om deze af te lossen.

Heb je een hypotheek? Zoek dan uit hoeveel je mag aflossen en overweeg om dit te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je je maandlasten omlaag krijgt. Dan houd je elke maand dus geld over om weer te sparen, of om leuke dingen te doen.

Pensioen sparen: zo begin je en bespaar je honderden euro’s per maand

2. Investeer in een groener huis

Besteed het geld om je huis te verduurzamen. Je helpt de planeet niet alleen een handje, maar je energiekosten gaan ook omlaag. Van kieren dichten tot zonnepanelen of een warmtepomp: er zijn veel opties en je kunt het zo serieus en groots aanpakken als je zelf wil.

3. Denk aan je pensioen

Je pensioen? Maar dat is nog zo ver weg. En krijg je geen AOW en pensioen van je werkgever? Een AOW-uitkering is echt niet zo royaal en tegenwoordig is het niet meer standaard dat je een (goede) pensioenregeling hebt bij je werkgever. Het is verstandig om hier zo vroeg mogelijk in te duiken. Nu al aan later denken kan je in de toekomst honderden of zelfs duizenden euro’s per maand schelen.

4. Beleggen

Op de lange termijn beleggen is een goede manier om van je gespaarde geld nog meer geld te maken. Dat kan al met hele kleine bedragen. Bij de app Peaks beleg je bijvoorbeeld met je wisselgeld. Als je zelf wil gaan beleggen, dan is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Zo is het beter om gespreid te beleggen (niet op één paard te wedden) en is het kopen van aandelen voor de beginnende belegger waarschijnlijk niet de slimste manier om op de lange termijn te beleggen. Maar je zal zien: als je er eenmaal in duikt, ga je het nog leuk vinden ook.

7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

5. Deposito sparen

Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Als je met de risico’s in je maag zit, is deposito sparen ook een optie. Je zet het bedrag dan weg en vast op een rekening waar je een hogere spaarrente krijgt dan op je normale spaarrekening. Het voordeel dat je er in die tijd niet bij kan is ook meteen het nadeel. Als je een financiële tegenvaller hebt, kun je er op dat moment niet bij.

6. Investeer in jezelf

Je kunt het geld natuurlijk ook gebruiken om in jezelf te investeren. Denk hierbij aan een opleiding, training of cursus waarbij je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet. Uiteindelijk kan dat er ook weer voor zorgen dat je meer gaat verdienen.

7. Denk na over meerdere inkomstenbronnen

Om passieve inkomstenbronnen op te bouwen, zal je eerst geld en tijd moeten steken in het project. Wil je bijvoorbeeld geld verdienen met affiliate marketing? Dan zal je ook een website moeten maken (dat kan heel makkelijk met sites als Wix en WordPress). Wil je vastgoed of bijvoorbeeld een busje verhuren? Dan moet je ook eerst een bedrag investeren. Je zou je gespaarde geld hiervoor kunnen gebruiken.

5 overtuigingen over geld om uit je ‘money mindset’ te wissen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 slimme manieren om je spaargeld te besteden
Sluiten