Health

Slechte eetgewoonten overwinnen

We zitten allemaal weleens te snacken voor de tv. Of we gooien een pizza in de oven in plaats van voor onszelf te koken. Maar als het een gewoonte gaat worden zul je er toch wat aan moeten doen. Wij vertellen je hoe.

Wanneer iets een gewoonte is geworden is het extra moeilijk om er vanaf te komen. Een gewoonte is een handeling die we uitvoeren zonder er ook maar over na te denken. Is deze gewoonte ongewenst, dan wordt het dus een slechte gewoonte. Er zijn vele redenen waarom mensen zichzelf slechte eetgewoonten aanleren. De grootste redenen zijn:

– Te weinig discipline

– Stress

– Gemak

Slechte eetgewoonten en hoe je ze tegen kan gaan

1. Teveel eten in één keer.

Je negeert het gevoel dat je vol zit. De oorzaak hiervan is een gebrek aan discipline. Teveel eten komt vaak doordat je erg veel honger hebt. Probeer langzaam te eten en ervan te genieten. Dit geeft de hersenen de tijd om het gevoel van volheid te registreren zodat je porties op een gezond formaat zullen blijven.

2. Junkfood

Je vindt junk food veel lekkerder dan ‘normaal’ eten en dit eet je dan ook veel te vaak. Dit komt vaak ook voort uit gemak. Er is natuurlijk een reden waarom junkfood ‘junk’ heet. Het meeste junkfood is nauwelijks voedzaam en uiteindelijk zorgt het ook niet voor een verzadigd gevoel, waardoor het ook makkelijk is om hier teveel van te eten. Vaak komt dit ook voort uit verveling: mensen raken verveeld door het te vaak eten van hetzelfde voedsel en gaan daarom steeds vaker uit gemak over op junkfood. Probeer eens creatiever te worden met gezond eten. Schaf wat kookboeken aan waaruit je inspiratie kan opdoen.

3. Je eet veel te snel

De oorzaak van te snel eten is vaak stress. Ben je gestresst en heb je veel aan je hoofd, dan is de kans groot dat je dit terug gaat zien in je eetgedrag. Probeer finger food eens te vermijden, en eet in plaats hiervan voedsel wat iets ‘ingewikkelder’ te eten is.

4. Snacken zonder na te denken

Als je eenmaal voor de tv zit gaat de zak chips open en stouw je achteloos je mond vol. Ook dit kan komen door stress. Eet je je avondeten voor de tv? Maak vantevoren dan een normale portie klaar en eet deze op, maar laat je niet gaan tot de pan leeg is. Helpt dit niet? Eet dan voortaan aan tafel in plaats van voor de tv.

04-04-2012 - Slaven