Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 19 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Slaap je slecht? Dan komt dat mogelijk door je slaaptracker

Van alle problemen die je in je leven kunt ervaren, is een slaapprobleem toch wel één van de meest vervelende. Iedereen is namelijk gebaat bij een goede nachtrust. Slaap je regelmatig slecht, dan kan dat een behoorlijk impact op je functioneren hebben. Om de kwaliteit van je slaap te controleren zijn er diverse apps die je kunt gebruiken. Zo krijg je een goed inzicht in je slaappatroon en via je smartwatch kun je geheel zelf checken hoeveel slaap je daadwerkelijk krijgt. Lijkt mooi, maar wetenschappers waarschuwen nu juist voor het gebruik van doe slaaptrackers. Helemaal ongevaarlijk schijnen ze niet te zijn.

Slaapproblemen los je niet op met een slaaptracker

Volgens de wetenschappers zouden de slaaptrackers niet alleen je slaap controleren, maar indirect ook schuldig zijn aan het veroorzaken van slaaptekort. Het gebruik van een slaaptracker zou volgens de onderzoekers ons onbewust aansporen om een perfecte score te behalen. Uit een onderzoek komt tevens het beeld naar voren dat men juist extra lang in bed blijft liggen om een zo ideaal mogelijke score te behalen. Ook een stukje zelf-analyse is reden tot zorg: men is zelfs snel geneigd om op basis van de verzamelde data diverse behandelingen aan te vragen en te ondergaan terwijl er in feite geen sprake is van een slaapprobleem.

Trackers en slapeloosheid

Dat de resultaten van het onderzoek zorgelijk zijn is duidelijk. Het zou echter te simpel zijn om te concluderen dat het gebruik van een slaaptracker onverantwoord is. Gebruik je het als een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je slaappatroon, dan is er niets aan de hand. Gebruik je het om je slaappatroon te perfectioneren, dan is er iets aan de hand. De gegevens die een slaaptracker verzamelt zijn in geen geval zaligmakend. Het geeft gewoon inzage in hoe je slaapt. Niets meer en niets minder.

Minder accuraat dan mensen

Dat een slaaptracker niet perfect is blijkt wel uit het onderzoek van Fitbit. Dit laat zien dat de resultaten van de meeste ‘slaaphelpers‘ slechts voor 70% overeenkomen met de feitelijke bevindingen. Dat wil dus zeggen dat er een behoorlijke afwijking zit in vergelijking met de data die met behulp van medische apparatuur wordt ingewonnen. Sterker nog, zelfs in het geval van een menselijke observatie is de score beter, 90% van de bevindingen komen dan overeen met wat medische apparatuur kan vaststellen.

Naast de slaaptrackers zijn er ook andere gadgets die je kunnen helpen om beter te slapen. Zo heeft UrgoNight onlangs een hoofdband geïntroduceerd om je slaapgedrag te verbeteren. Mocht je geen fan zijn van gadgets? Check dan deze tips om in slaap te vallen.

Want

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.