Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 19 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Last van een slaaptekort? Deze 6 tips gaan je nachtrust flink verbeteren

Tegenwoordig hebben veel mensen last van een slaaptekort. Vervelend, maar meestal wel onze eigen schuld. Slaap staat nu eenmaal niet bovenaan ons prioriteitenlijstje. Na je werk wil je nog sporten, lekker eten, ontspannen tv kijken… en dan blijf je toch weer langer op dan gepland. ’s Ochtends heb je daar spijt van, maar diezelfde avond maak je gewoon weer dezelfde fout.

Tijd om die cyclus te doorbreken, want een slaaptekort is enorm ongezond. Ons lichaam heeft tijd nodig om tot rust te komen en te herstellen. Dat lukt niet in een paar uurtjes en daarom moet je altijd mikken op minimaal zeven uur slaap. Maar hoe zorg je ervoor dat je netjes op tijd naar bed gaat en zo afscheid kunt nemen van je slaaptekort? Wij hebben wel een paar tips voor je.

6 tips om van je slaaptekort af te komen

1. Deel je dag op in kleine delen

Bekijk je werkdag eens, wat kan je efficiënter doen of helemaal weglaten? Die drie uur scrollen op social media bijvoorbeeld. Neem afscheid van dit soort tijdverspillingen en gebruik die tijd nuttig. Zo krijg je meer gedaan gedurende de dag en heb je tijd over om eerder naar bed te gaan.

2. Go easy on the coffee, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan

Cafeïne zit lang in je systeem en houdt je wakker voor zo’n 6 tot 8 uur. Alcohol verstoort je slaapkwaliteit ook. Het eten van zware, vette maaltijden voor het slapengaan kan ook zorgen voor een onrustige nacht. Dit moet je dus allemaal vermijden als je last heb van een slaaptekort. Stap bijvoorbeeld na de middag over van koffie op thee en eet als lunch een zwaardere maaltijd en ‘s avonds een lichte salade.

3. Start een avondroutine om van je slaaptekort af te komen

Plan voor jezelf in wanneer je je klaar gaat maken voor het slapengaan. Probeer tijd vrij te maken om rustig te ontspannen na je drukke dag en jezelf ‘uit’ te zetten. Hoe regelmatiger je wordt in je bedtijd, hoe meer je lichaam went en vanzelf moe wordt op dat tijdstip.

4. Geen elektronica voor het slapen

Het kijken naar een scherm kan je lichaam’s melatonineproductie onderdrukken. Dat is het stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Zorg dat je ongeveer een uur voor je gaat slapen al je gadget uitzet. Vervang het bijvoorbeeld met een boekje lezen (bijvoorbeeld over wat een slaaptekort met je doet) of meditatie.

5. Start met de lichten 15 minuten eerder uitzetten

Wen jezelf in kleine stapjes aan om eerder naar bed te gaan. Kleine veranderingen in je routine zijn makkelijker vol te houden dan rigoureuze aanpassingen. Van je slaaptekort afkomen lukt nu eenmaal niet in een dag.

6. Onthoud waarom je van je slaaptekort af wil komen

Waarom wil je meer slaap? Af zijn van die hoofdpijn, meer energie hebben, je metabolisme boosten en ga zo maar door. Er zijn genoeg redenen om wat aan je slaaptekort te doen. Vind een goede reden voor jezelf en houd die voor ogen.

 Heb je vooral moeite om in slaap te komen? Probeer dan deze militaire methode om binnen twee minuten in slaap te vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Last van een slaaptekort? Deze 6 tips gaan je nachtrust flink verbeteren
Sluiten