Singapore is een Blauwe Zone 2.0 en hierdoor leven ze er zo lang
Binnen één generatie is de levensverwachting in Singapore met 20 jaar gestegen. Hierdoor is de stadstaat niet alleen benoemd tot zesde Blauwe Zone in de wereld, maar zelfs tot Blauwe Zone 2.0. In dit artikel onderzoeken we wat dat betekent.
Een Blauwe Zone wordt gedefinieerd als een plek waar opvallend veel mensen ouder dan 100 jaar worden. Schrijver Dan Buettner bedacht de term en identificeerde vijf Blauwe Zones: Okinawa in Japan, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland en Loma Linda in Californië. Nu voegt hij Singapore toe als nummer zes, al is dit wel een vreemde eend in de bijt.
Singapore is zesde Blauwe Zone, maar anders dan de andere
Een gemeenschappelijk kenmerk van de vijf originele Blauwe Zones is dat ze afgelegen liggen. Hierdoor lukt het de bewoners om een traditionele leefstijl te handhaven. Ze eten verse en lokale producten, blijven tot op hoge leeftijd aanrommelen in moestuintjes en als het niet meer gaat, trekken ze in bij de kinderen.
In de Blauwe Zones zijn er geen eeuwig houdbare hamburgers in PFAS-papiertjes bij McDonald’s, geen oudjes in pampers in bejaardenhuizen, geen lange werkdagen onder systeemplafonds, geen burnouts, geen obesitas, geen zorgen wegzuipen met een blik Grolsch Kanon. Daarom leven ze zo lang.
Het vreemde is: in Singapore hebben ze al die dingen (behalve Grolsch Kanon) wél. Als zesde Blauwe Zone is het een vreemde eend in de bijt.
Waardoor leven mensen in Singapore zo lang?
Dan Buettner stelt dat Singapore de eerste kunstmatig gecreëerde Blauwe Zone ter wereld is. Dit maakt het volgens hem een Blauwe Zone 2.0. Waar ze in de andere Blauwe Zones heel oud worden door traditionele gebruiken, is dit in Singapore het gevolg van politiek beleid. Een gemiddelde Singaporees wordt 85,5 jaar, tegenover 81,6 voor de gemiddelde Hollander. Buettner identificeert drie belangrijke oorzaken voor dit verschil.
1. Weinig verkeer
In Singapore bezit maar 11 procent van de mensen een auto. Hierdoor is de lucht schoon, ondanks de hoge bevolkingsdichtheid. In Nederland roken we elke dag 5 sigaretten aan luchtvervuiling mee − daarom wonen wij niet in een Blauwe Zone.
2. Hoge tax op alles waarvan je kanker krijgt
Belangrijke veroorzakers van kanker zijn roken, drinken en zoete meuk eten. In Singapore geen enerzijds-anderzijds-beleid van ‘tja het is wel ongezond, maar we willen de mensen niet betuttelen’. Ze gooien gewoon een vette tax op alles wat ongezond is. Sigaretten kosten 10 euro (voor Aziatische begrippen heel duur) en een biertje 8 euro (overal ter wereld duur). Voor frisdranken hebben ze een wet bedacht die stelt dat zeer per blikje maximaal 12 procent suiker in mag zitten.Â
3. OV tiptop in orde
Het OV in Singapore is tiptop in orde. Waar je ook bent, je bevindt je altijd op loopafstand van een metrostation. Dit is de reden dat de meeste Singaporezen met de metro naar het werk gaan. Hierbij leg je veel grotere afstanden lopend af dan als je met de auto naar je werk gaat. Doordat bijna niemand een auto heeft, zet een groot deel van de Singaporezen 7.500 stappen per dag of meer zonder dat ze het door hebben.Â
Je eigen mini-Blauwe Zone
Nederland is helaas geen Blauwe Zone. Qua luchtvervuiling is het alleen op Vlieland redelijk goed toeven. Hierbuiten kun je echter ook in Nederland prima je eigen kleine Blauwe Zone creëren, door de leefstijl van de Singaporezen te adopteren. Lees hier hoe een recent wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat je de kans op kanker met 40 procent kan verkleinen door aan 5 leefstijlkenmerken te voldoen.