Martyn de Jong
Martyn de Jong Geld & Carrière 13 mei 2016

Signalen dat je de volwassenheid nog niet hebt bereikt

Je hebt het gevoel volwassen te zijn? Dat is mooi. Alleen gaan we dat wel even checken aan de hand van de volgende zes signalen. Het is niet erg als achteraf blijkt dat je nog niet al jouw levensfacetten op een rijtje hebt. Maar hopelijk ga je hierna wel even bij jezelf te rade, mocht je hierin nog ergens tekort schieten.

Je hebt je slaapritme nog steeds niet op orde

Nachten doorhalen. Vermoeid op je werk aankomen. ‘s Ochtends niet wakker te krijgen. Dit zijn niet bepaald tekenen dat jij jouw slaapritme onder controle hebt. Wordt het niet eens tijd dat je jezelf aanleert om gewoon op tijd naar bed te gaan? De lijst van schadelijke gevolgen van slaaptekort is eindeloos terwijl de kuur zo simpel is: gewoon op tijd naar bed. De verleiding is groot om toch nog even een aflevering van je serie te kijken maar wie structureel voldoende slaapt, voelt zich gewoon beter. Het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen.

Je dieet laat nog steeds te wensen over

Jouw boodschappen zeggen een hoop over jouw ontwikkeling. Sta je nog steeds met chips, bier en pizza bij de kassa op een dinsdagavond? Ai man, dat getuigt niet van veel zelfstandigheid. Waarschijnlijk is het grootste probleem dat je geen zin hebt, al dan niet in combinatie met tijdgebrek of een gebrek aan culinaire vaardigheden. Zó moeilijk is het echter niet. Koop een beginnerskookboek, of gebruik die receptenkaarten die bij de winkelmandjes liggen. Doe iets, maar blijf niet hangen in die jeugdige eetgewoonten.

De klok is nog steeds jouw vijand

Vroeger kreeg je op school nog straf als je te laat kwam. Op deze leeftijd staat het gewoonweg slordig. Indien het je herhaaldelijk nog steeds niet lukt om op de afgesproken tijd bij een afspraak te zijn, kunnen we misschien concluderen dat je nog wat stappen verwijderd bent van volwassenheid. Kijk voor jezelf waar het mis gaat en pak dat probleem aan. Maar blijf niet hangen in het motto ‘Ja, zo ben ik nou eenmaal’. Laat komen is gewoonweg not done en getuigt niet van veel klasse. Bovendien benadeel je anderen met jouw laatkomerij.

Je komt financieel nog steeds niet de maand door

Je zou verwachten dat je op een bepaalde leeftijd je financiën op een rijtje hebt. Toch zijn er een hoop heren die het zelfs na hun studententijd niet lukt om herinneringen en aanmaningen uit de brievenbus te houden. Het probleem is vaak geld uitgeven dat je niet hebt. Hierdoor loop je elke maand achter de feiten aan en komt het probleem de maand erna weer terug. Wellicht is het inmiddels wel tijd om daar iets aan te doen. Studenten hebben een excuus om bij hun ouders te eten door geldgebrek. Jij niet.

Je kent nog steeds niet je alcoholische grenzen

Eindigt een avond drinken voor jou nog steeds boven het toilet? Ga dan eens bij jezelf na hoe dat komt. Wil je dat het zo loopt? Kan het je gewoonweg niet interesseren? Of ken je na al die jaren nog steeds je grenzen niet? Er is trouwens geen goed antwoord uit de drie. Het enige goede is je verstand er de volgende keer een beetje bij houden misschien. Een uitspatting zo nu en dan mag best, maar elk weekend dronken zijn, past nou eenmaal niet meer bij een volwassene met verantwoordelijkheden.

[RELATED_ARTICLE article_id=”238537″]

Je hebt nog steeds moeite met vastigheden en verplichtingen

Schrikken dingen als een vaste baan, een vaste vriendin en een koophuis jou af? Wellicht ben je dan nog huiverig voor verplichtingen. Het is zeker niet erg als je gewoon nog niet op dat punt bent aanbeland. Je moet uiteraard maar net de juiste job of dame zijn tegengekomen. Er angstig voor zijn, is echter wel een teken dat je de volwassenheid nog niet in de ogen durft te kijken. Waarschijnlijk is het niet de stap waar je bang voor bent, maar de mogelijke gevolgen. Welkom in het leven maat: op een gegeven moment is het niet meer all fun and games, want aan een stukje verplichting en routine ontkomt niemand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Signalen dat je de volwassenheid nog niet hebt bereikt
Sluiten