Side Hustle: wat is het en waarom is het zo populair?

Side hustlen”, waarom is het zo’n populair begrip? En wat is het precies? Het blijkt dat een side hustle meer voor de mens doet dan het genereren van een extra zakcentje. Dit is waarom. 

Heb jij na deze eerste vier zinnen nog steeds geen flauw idee wat een side hustle is? Geen probleem, nu volgt de uitleg. Sinds een paar maanden is het ongekend populair om ‘iets’ naast je huidige baan te gaan doen, waar je financieel en/of persoonlijk van groeit. Het is anders dan ondernemen of freelancen, waar je vooral afhankelijk bent van het succes. Side hustlen wordt gezien als het extra beetje moeite wat je in jouw leven steekt. Hoe je dat inricht, is geheel aan jou.

Hoe kun jij op een creatieve, originele manier een product of dienst aanbieden die een ander nodig heeft?

Side hustle voor beginners

Een ding dat je goed moet onthouden: een side hustle bestaat naast je baan. Het is je eigen project, dus je bepaalt ook zelf hoeveel kapitaal je in het project investeert. Dit is het tegengeluid van start-ups die een hoog startkapitaal nodig hebben en dus gaan crowdfunden of een riskante lening moeten afsluiten. Je kan een side hustle dus zien als een veiligere vorm van ondernemen. Dat neemt niet weg dat het niet net zoveel vruchten kan afwerpen als ondernemen.

Gericht op de niche

Het starten van een side hustle geeft je toegang tot een nieuw markt. Juist omdat veel banken vaak geen lening willen verstrekken aan een markt die te niche is, heb jij een groter speelveld ter beschikking. Een mooi voorbeeld is het werk van Michaël Pattriruhu, die in het dagelijks leven docent Accountancy aan de Hogeschool van Amsterdam is. Deze man is groot liefhebber van twee dingen: Lego en honden. Hij wist dat er geen bank op aarde was die hem zou financieren om van zijn hobby een klein handeltje te maken. Dus hij startte klein door één levensgrote Lego Doberman te bouwen. Vervolgens begon hij ze op kleine schaal door te verkopen.

Creativiteit is de sleutel voor een succesvolle side hustle

Als je kijkt naar de beste voorbeelden van de side hustles die veel geld in de la brachten, merk je dat creativiteit een grote factor is in het slagen of falen. Populaire voorbeelden zijn; schrijven, designen, (binnenhuis)architectuur, fotografie en podcasten. Denk in de brede zin van het woord. Hoe kun jij op een creatieve, originele wijze een product of dienst aanbieden die een ander nodig heeft?

Meer dan alleen ondernemen

Uit onderzoek van hoogleraar Arnold Bakker bleek dat dertien procent van de Nederlandse werknemers zich echt betrokken voelen bij hun werk. Dit is een tweeledige stelling, het kan namelijk betekenen dat het gros van de Nederlanders liever iets anders doet en dus zijn tijd beter kan besteden. Ook bleek dat de deelnemers die bijvoorbeeld via Etsy hun creaties gingen verkopen, gelukkiger werden. Dit had niets te maken met het extra inkomen, maar met het besef dat zij hun leven productiever hadden ingericht. Side Hustles maken dus gelukkig, wat zich op den duur weer vertaalt in een productiever werk- en privéleven. Win-win!

Reageer op artikel:
Side Hustle: wat is het en waarom is het zo populair?
Sluiten