Redactie
Redactie Life 15 mei 2016

Show your Manners: het leven van de jet set

Show your Manners is onze rubriek over jou. In Show your Manners belichten wij Manners-lezers met een bijzonder beroep, toffe passie of unieke skill. Ben of ken jij iemand voor Show your Manners? Mail dan de redactie.

Vandaag in Show your Manners een man die wij om begrijpelijke redenen anoniem dienen te houden. Deze Manners-lezer is namelijk privépiloot voor de rijken der aarde. Namen kunnen wij derhalve niet prijsgeven; zijn verhaal echter wel. Wij spraken met hem om een inzicht te krijgen in hoe een gemiddelde dag van zijn klanten eruit ziet.

The Real jet set

Businessclass vliegen, eten in de meest luxe restaurants en met een Porsche naar een feestje toe, wordt in Nederland gezien als echte jet set. Maar niets is minder waar: er is een kleine elite in Nederland die zich de échte jet set kan veroorloven.

Je staat op en hebt ontzettend veel zin in een lunch aan de Franse Rivièra. Dus dan vraag je aan jouw persoonlijke assistent om contact op te nemen met een broker en een privéjet te charteren. In Nederland is het niet gebruikelijk om je eigen privéjet te hebben omdat wij het volk zijn van ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Toch charteren de Nederlandse jet setters erg veel. Na een half uurtje krijg je een bericht dat de jet klaarstaat om jou naar de Franse Rivièra te vliegen; denk dan aan Nice of Cannes. Je vraagt of je stylist kleding kan inpakken zodat je deze dag er top uitziet. Nu heb je bij jet set waarschijnlijk het idee dat de Louis Vuitton en Gucci tasjes meegaan? Vergeet het maar: de echte jet set vliegt met custom made Ferrari tassen en handgemaakte leren tassen. Je wilt er immers niet bijlopen als de rest.

Je chauffeur staat klaar met de Bentley (in Nederland vaker een Audi) en rijdt je naar Schiphol-Oost. In de VIP-terminal word je vriendelijk verwelkomd en daar staat de kapitein van jouw privéjet klaar om je te begeleiden naar het vliegtuig. Geen wachtrij bij de douane en je koffer hoef je niet in te checken.

Je stapt het vliegtuig in en laat je verwennen met de beste champagne of een goed glas whisky (een goede assistent geeft door aan de flight crew wat het favoriete eten en drinken is van de jet setter en de flight crew zorgt ervoor dat dit aan boord is). Zodra je aan boord bent, sluit de kapitein de deur en binnen 5 minuten ga je in take-off van de runway die praktisch naast de VIP terminal ligt.

In de vlucht word je voorzien van een luxe hapje en drankje naar wens en hoef je niet te luisteren naar de omroep van de crew over het weer op bestemming: de kapitein of copiloot komt het namelijk persoonlijk vertellen.

Na anderhalf uur vliegen, zet het vliegtuig de daling in en land je op bestemming waar je wordt opgehaald door een limousine die naar de VIP terminal brengt. Vanaf daar ga je direct naar je restaurant om lekker te genieten van je croissantje met een uitzicht over het strand en in de middag laat je je verwennen met een glas champagne bij het zwembad. Het enige wat je nog even moet doen, is doorgeven hoe laat je s ‘avonds weer terug wilt vliegen. Je assistent zal er vervolgens voor zorgen dat alles geregeld is en na een paar tinten bruiner te zijn geworden, kun je onbezorgd weer naar huis.

Net als op de heenweg word je door je piloot opgewacht en weer begeleid. Je koffers worden ingeladen en de deur gaat weer dicht. Binnen no time hang je weer in de lucht en zorgt je eigen stewardess ervoor dat het diner uit jouw favoriete restaurant uit Nice wordt geserveerd met een heerlijk glas bubbels. Een uur later zetten de piloten weer de landing in. Na de landing brengt je chauffeur je weer naar huis en kun je thuis voor de open haard nog even genieten van het heerlijke dagje dat je hebt beleefd.

[Foto’s iStock Photo]

Reageer op artikel:
Show your Manners: het leven van de jet set
Sluiten