Memo gelekt: zo benut je AI voor grotere baankans bij topbedrijf
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FMemo-gelekt-zo-benut-je-AI-voor-grotere-baankans-bij-topbedrijf-1.jpg)
Vergeet die cursus Excel of dat certificaat Python. De baas van e-commerce gigant Shopify maakt in een gelekte memo glashelder waar bedrijven nu écht naar zoeken: mensen die kunstmatige intelligentie als verlengstuk van zichzelf gebruiken.
AI is geen toekomst meer. Het is nu. Niet alleen als veredelde vertaalmachine in ChatGPT of als halfbakken Google-vervanger, maar als potentieel verlengstuk van jouw baan. En wie niet meegaat in deze revolutie, wordt achtergelaten. Dat blijkt uit een interne memo van Shopify CEO Tobi Lütke die recent werd gelekt en vervolgens door hemzelf op X werd gedeeld.
AI als primaire voorwaarde in sollicitatie
De boodschap? Niemand ontkomt als individu aan de potentie en daarmee verwachtingen omtrent kunstmatige intelligentie: van iedereen wordt verwacht dat ze AI benutten. Niet in de toekomst, maar nu. Right now.
De CEO (en racefanaat) is er duidelijk over: “Ik denk eerlijk gezegd niet dat het haalbaar is om niet te leren hoe je AI in je vakgebied kunt toepassen. Je kunt het proberen, maar ik zie niet hoe dit vandaag zal werken, en al helemaal niet morgen.” Lütke laat weinig ruimte voor interpretatie: “Stagnatie is dan haast zeker, en stagnatie is falen in slow-motion. If you’re not climbing, you’re sliding.”
Kunstmatige intelligentie-check
Dat heeft ook een directe impact op het aannemen van nieuwe krachten. “Voordat je om meer personeel en middelen vraagt, moeten teams vanaf nu aantonen waarom ze niet kunnen bereiken wat ze willen met AI”, schrijft Lütke in de memo. Deze maatregel betekent effectief dat gebruik van kunstmatige intelligentie niet langer optioneel is, maar een fundamentele verwachting van iedereen bij Shopify.
Ook als je rol zich nog niet zo goed lijkt te lenen voor AI-inzet. Ook dan moet je volgens de CEO van Shopify al vooruit denken: “Stel jezelf continu de vraag: hoe zou dit werkgebied, deze rol, eruit zien als autonome AI-agenten al deel uitmaakten van het team? Deze vraag kan leiden tot hele leuke discussies en projecten,” voorspelt de tech-CEO.
De woorden van Lütke, zelf goed voor een vermogen van $7,2 milard, markeren een keerpunt. Waar tot nu toe vooral de vraag was of AI bepaalde banen zou vervangen, is het antwoord nu duidelijk: nee, maar mensen die AI kunnen inzetten vervangen wel degelijk de mensen die dat niet kunnen.
Shopify voegt zelfs AI-gebruiksvragen toe aan prestatie- en peer reviews. Hoe effectief werknemers kunstmatige intelligentie inzetten wordt een key element in hun beoordelingen. Een radicale stap die waarschijnlijk een voorbode is van wat er in veel meer bedrijven staat te gebeuren.
AI als verlengstuk
Voor werknemers is de boodschap helder: je moet nu in actie komen. Je hoeft geen programmerende AI-expert te worden, maar wel iemand die weet hoe je AI inzet voor jouw specifieke vakgebied.
Dit is het moment om je AI-vaardigheden serieus te nemen als je relevant wilt blijven – of je nu in marketing, ontwikkeling, klantenservice of management zit. De bedrijven waar je wilt werken gaan je er steeds meer om vragen. Het begint bij de extremere techpartijen zoals Shopify, maar met de mainstream toepassingen van bijvoorbeeld CoPilot en ChatGPT sijpelt de tech ook al het (Nederlandse) doorsnee bedrijfsleven binnen.
Het nieuwe e-mail
Het AI-beleid van Shopify staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven zien AI niet als een ‘nice-to-have’ maar als essentieel gereedschap. Net zoals je 25 jaar geleden zonder e-mailvaardigheden niet serieus werd genomen, zo zal je zonder AI-kundigheid steeds vaker buiten de boot vallen. Lütke: “AI heeft een totale cultuurverandering teweeggebracht in hoe werk wordt gedaan, sneller dan wat ik ooit in mijn carrière heb meegemaakt.”
Voor werkzoekenden en werknemers is de boodschap helder: leer AI nu te gebruiken of accepteer dat je carrièrekansen dramatisch zullen slinken. Het is geen leuke boodschap, maar wel een eerlijke. De toekomst is nu. Een mooi begin? Check dit boek van Ethan Mollick.