Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 4 apr 2017

Shanghai is klaar voor dit hypermoderne landbouwdistrict middenin de stad

Shanghai is de grootste stad van China, 24 miljoen mensen moeten daar dagelijks worden gevoed. Het behoeft geen uitleg dat er te kort is aan landbouwgrond. Sasaki Associates heeft gelukkig een masterplan onthuld dat daar verandering in moet gaan brengen.

Het internationale plan- en ontwerpbureau heeft voor de stad het Sunqiao Urban Agricultural District ontworpen, een hypermodern landbouwdistrict van honderd hectare groot. Het district moet tussen het hoofdvliegveld (Shanghai Pudong International Airport) en het stadscentrum komen te liggen.

Voorbeelden van de stadsvriendelijke landbouw zijn drijvende kassen waarin groente en fruit gekweekt wordt, aquaponics, algenkwekerijen, beplanting op muren en verticale zaadbibliotheken. Omdat de grondprijzen in Shanghai extreem hoog zijn, is alles gericht op verticale landbouw.

Levend laboratorium in Shanghai

Het primaire doel is om een antwoord te geven op de groeiende agrarische vraag in de regio, maar met de komst van Sunqiao ontstaat er ook een geheel nieuwe publieke ruimte in de metropool. Om de landbouw te vieren, komen in het plan van Sasaki musea voor waar kinderen bijvoorbeeld kunnen leren waar hun voedsel vandaan komt. Een festivalmarkt, interactieve kas en verschillende parken moeten het district leefbaar maken.

Haalbaar

Uiteindelijke moeten alle restaurants, markten en andere plekken waar eten te krijgen is volledig voorzien worden door de lokale landbouw.
Het concept is overigens genomineerd voor de World Changing Ideas Awards van Fast Company, maar moest het afleggen tegen een eetbare sixpack bier. De jury beoordeelde Sunqiao Urban Agricultural District in ieder geval als ‘realistisch’, en dat hebben we wel eens anders gezien bij vergelijkbare projecten.

Reageer op artikel:
Shanghai is klaar voor dit hypermoderne landbouwdistrict middenin de stad
Sluiten