Shadow and Bone: Netflix onthult teaser voor eigen Harry Potter

Netflix heeft eindelijk een teaser en releasedatum onthuld voor Shadow and Bone, de serie waarmee de streamingdienst serieus Harry Potter achterna kan gaan.

Disney+ is een daverend succes. Waar men vorig jaar nog riep dat het bedrijf veel te laat was, schatten analisten nu in dat de streamingdienst in 2022 qua marktaandeel Netflix kan evenaren. Dat heeft het bedrijf eigenlijk aan één ding te danken: mega-franchises.

Netflix zoekt mega-franchises

Netflix maakt pas sinds 2013 haar eigen series en films. Disney heeft vele decennia aan grote franchises, films en series waarmee generaties zijn opgegroeid. Daar is geen extra marketing voor nodig, de nostalgie doet zijn werk wel. En als iets een krachtig wapenfeit is, dan is het nostalgie wel.

Oftewel, Netflix moet naarstig op zoek naar haar eigen mega-franchises. Daar werkt het bedrijf druk aan, zoals je in dit artikel kunt lezen. Van spionage-franchise The Gray Man tot de Marvel-achtige plannen voor Extraction: de streamingdienst geeft miljarden uit om de strijd met Disney aan te gaan.

Jagen op Harry Potter

Een belangrijke zet daarin is het jagen op een eigen Harry Potter. In de jaren tijdens en na de grote Harry Potter-hype van begin dit millenium, die eigenlijk nooit is opgehouden, zijn er talloze fantasy-boeken uitgebracht die duidelijk op het succes van J.K. Rowling proberen mee te liften.

Ook Netflix heeft daar wel oren naar, met een ambitieuze serie-adaptatie van de populaire Shadow and Bone-boeken van Leigh Bardugo. De eerste drie boeken spelen zich af in het op Rusland geïnspireerde fictieve land Ravka, dat wordt geplaagd door duisternis die het land in tweeën splitst.

Shadow and Bone

Het verhaal volgt Sun Summoner Alina Starkov (gespeeld door Jessie Mei Lin in de show), die licht kan manipuleren. De Six of Crows-duologie, een tweetal boeken die losstaan van de originele trilogie, speelt zich af in een heel ander land en is minder “de wereld redden van de eeuwige duisternis” en meer “gevaarlijke heists“.

Shadow and Bone
De boeken (Bron: Macmillan Publishers)

Showrunner Eric Heisserer pakt die verhaallijnen niet enkel chronologisch op, zoals Leigh Bardugo dat wel doet in de boeken. In de Netflix-adaptatie spelen de verhalen uit de duoligie zich namelijk naast die uit de trilogie af: “Dus wat Leigh en ik moesten doen, was in wezen prequel-verhalen verzinnen voor de belangrijkste Six of Crows-personages dit seizoen – Kaz, Inej en Jesper – zodat het past bij wat er gebeurt in de verhaallijn Shadow and Bone. Dat is het zware werk geweest. ”

We weten al meer dan een jaar dat Netflix de Shadow and Bone-boeken gaat adapteren, maar nu is er ook eindelijk een releasedatum. Althans, een maand waarin de serie uit gaat komen: april volgend jaar. Dat heeft de streamingdienst middels de onderstaande teaser bekendgemaakt.

The Punisher-acteur

Overigens is de vergelijking met Harry Potter niet een geforceerde. Ook Ben Barnes, de The Punisher-ster die de hoofdrol in de serie gaat spelen, heeft tijdens interviews al meermaals de vergelijking met de magische franchise gemaakt:

“Het is heel cool – het is een heel cool steampunk-y-universum van magie,” aldus de acteur tegenover Digital Spy. “En het heeft veel – weet je, wat ik leuk vond aan … wat ik leuk vind aan His Dark Materials en de Harry Potter-romans en al die verhalen zijn de details. Het zijn de kleine dingen die me echt opwinden over die werelden. En deze wereld heeft al dat soort dingen ook. De specificiteit van de wereld vind ik echt fantastisch.”

Barnes is daar niet de enige in. Shadow and Bone wordt vaak aangeraden als fans online vragen wat aanraders zijn als je de Harry Potter-boeken hebt gelezen. Een vergelijking waar Netflix maar al te blij mee zal zijn!

Digital Spy

Reageer op artikel:
Shadow and Bone: Netflix onthult teaser voor eigen Harry Potter
Sluiten