Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 10 dec 2019

Sensation is terug: 5 memorabele momenten in de historie van het festival

Goed nieuws voor de fans, en dat zijn er nogal wat. Het ID&T-festival Sensation krijgt een opvolger in de Johan Cruijff Arena. Voor de jongere generatie blikken we terug op een geschiedenis vol pieken en dalen.

Drie jaar na de laatste Sensation organiseert ID&T op 4 juli 2020 een nieuwe show in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. De langverwachte opvolger heet Beyond Sensation en opnieuw geldt er een witte dresscode. ID&T-oprichter Duncan Stutterheim is niet meer betrokken bij het festival, Eric Keijer is de organisator. “Toen we in 2000 aan het Sensation-avontuur begonnen, hadden we geen idee dat het zó groots zou worden. In 2017 zijn we op ons hoogtepunt gestopt, omdat we vonden dat het tijd was voor iets nieuws. Met Beyond Sensation gaan we de eerste stap in die richting zetten”, zegt Keijer . Vijf memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival.

De eerste editie vlak na Nederland – Italië, 2000

Op 29 juni 2000 stond het ijzersterke Oranje van bondscoach Frank Rijkaard in de halve finale van het EK voetbal. Nederland speelde Italië van de mat, maar de wedstrijd liep uit op een van de grootste drama’s uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Nederland miste in de wedstrijd twee penalties en in de beslissende penaltyreeks werden er nog eens drie gemist. Minder dan 48 uren later vond de aftrap plaats van een festival dat de dancewereld zou veranderen. De eerste editie van Sensation was niet uitverkocht, maar bleek hét medicijn voor het wegspoelen van de bittere nasmaak na die beruchte halve finale.

De donkere oorsprong van wit, 2001

Een paar maanden na de eerste editie van Sensation werd de dancewereld geschokt door het overlijden van Miles Stutterheim, de broer van Duncan Stutterheim met wie hij ID&T oprichtte. Miles overleed na een auto-ongeluk. Als eerbetoon werd het kledingvoorschrift om in het wit te komen ingevoerd. Ook zijn uitvaart was destijds geheel in het wit. Deze traditie is sindsdien in stand gehouden.

sensation, sensation beyond, festival, historie, geschiedenis, id&t, duncan stutterheim
Bron: Robert Vos / ANP

Sensation Black, 2002

Weer een jar later werd het festival opgedeeld in twee verschillende evenementen: Sensation White en Sensation Black. De witte editie kenmerkte zich door trancemuziek, terwijl de zwarte editie in het leven was geroepen voor fans van hardere en donkerdere housemuziek. In 2007 veranderde de naam in Black, om verwarring te voorkomen, en in 2012 werd de laatste zwarte editie georganiseerd.

Sensation International, 2005

De expansiedrift van ID&T was groot. In 2005 werd dan ook Sensation International opgericht, dat het festival in andere landen ging organiseren. De eerste versie was in het het Sportpaleis in Antwerpen. Al snel volgde de rest van Europa en later ook Zuid-Amerika, Azië en Australië. In no-time werd het festival een internationaal fenomeen.

Bron: ANP / Robert Vos

Sensation The Final, 2017

Waar Sensation buiten Nederland almaar populairder werd, was de magie er in Nederland af. Het was tijd voor iets nieuws, maar veel mensen zullen zich bedacht hebben tijdens de laatste editie van Sensation in de Amsterdam Arena. 40.000 bezoekers vanuit de hele wereld hesen zich nog één keer in het wit om een periode van achttien jaar lang feesten af te sluiten. Het werd een emotioneel afscheid, alle DJ’s van weleer kwamen langs. “Het is gewoon geweldig! Wij kunnen niet geloven dat ze gaan stoppen, volgend jaar zijn ze vast terug maar dan met een andere naam”, zeiden aldus de destijds 25-jarige bezoekers Thomas en Anton tegen Metro. Ze zaten er twee jaar naast.

sensation, sensation beyond, festival, historie, geschiedenis, id&t, duncan stutterheim
DJ Tiësto tijdens de laatste editie (Bron: ANP / Michel van Bergen)

Op de website van Sensation Beyond is de voorinschrijving inmiddels geopend. Die verhoogt voor de kans om in februari tickets te bemachtigen.

👀 Check ook: Shaquille O’Neal zet Tomorrowland op z’n kop als DJ Diesel én als gast

Reageer op artikel:
Sensation is terug: 5 memorabele momenten in de historie van het festival
Sluiten