Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 9 september 2020

Sennheiser EPOS GSP 602 review: de ultieme gaming-headset?

De markt voor gaming headsets kan soms overweldigend zijn. Je kunt simpele microfoontjes aanschaffen van een paar euro, maar er zijn ook reusachtige headsets met de meest extreme kleuren en prijskaartjes die van tien euro richting de duizend euro schieten.

Onlangs kondigde Sennheiser de EPOS GSP 602 aan, een premium headset voor gamers. Wij kregen de kans om ermee aan de slag te gaan. Is 219 euro voor een headset betalen klinkklare onzin, of tilt Sennheiser je game-ervaring echt naar een hoger niveau?

Sennheiser EPOS GSP 602

Spoiler: dat doet de EPOS GSP 602 zeker. Je weet eigenlijk niet wat je mist tot je deze headset op je hoofd zet. Vooral in actiegames komt je vaak een muur van geluid tegemoet. Terwijl je een regen van explosies over je heen krijgt moet je ook nog eens de stemmen van personages verstaan of je vijanden horen lopen.

Het onderscheiden van al die geluiden is dankzij deze Sennheiser een stuk makkelijker. Stemmen zijn stemmen, explosies zijn explosies, duidelijk verstaanbaar in plaats van in elkaar gemoffeld. Zelfs koptelefoons uit ditzelfde prijssegment kampen daar geregeld mee, door een iets te nadrukkelijke focus op bas.

Sennheiser de EPOS GSP 602
De headset (Bron: Sennheiser)

De EPOS GSP 602 houdt het allemaal een stuk gebalanceerder. Wat ons betreft een groot voordeel, maar als je koptelefoons met een extreme bas gewend bent dan zul je even moeten omschakelen. Zeker bij de eerdergenoemde explosies zijn er headsets die je dan net iets meer impact geven. De Sennheiser kiest voor een natuurlijk geluid.

Zeker tijdens het gamen kan dat verrassende voordelen opleveren. Vergeleken met mijn eigen headset kon ik in Call of Duty opeens veel nauwkeuriger horen waar vijanden liepen.

Bouwkwaliteit: dik in orde

Met het geluid zit het dus wel goed, maar een koptelefoon moet ook lekker zitten. Je zit er immers waarschijnlijk urenlang mee achter je Playstation, Xbox of PC. Want ja, de EPOS GSP 602 werkt op alle drie de platformen.

De bouwkwaliteit van de headset is dik in orde. De gebruikte materialen voelen allesbehalve goedkoop aan, al blijft het wel plastic. Ook is het design prettig: in plaats van de overdreven kleurstellingen waar een Razer vaak voor kiest, heeft EPOS voor een subtieler design gekozen.

Door de diepblauwe kleur en oranje details heeft de GSP 602 persoonlijkheid, zonder dat het voelt alsof je als een 12-jarige gamer voor je scherm zit. Minder cliché, meer stijl.

Aan de zijkant zit een flinke volumeknop, waardoor je on the go je geluid aan kunt passen. De microfoon kun je naar beneden klikken en ietwat buigen. De nepleren kussens in de schelpen zorgen ervoor dat de headset altijd prettig blijft zitten. Over de schelpen gesproken: die ogen wellicht ietwat lomp, maar daardoor passen je oren er geheel in en komt er amper geluid van buiten naar binnen. Ideaal, want de GSP 602 beschikt niet over active noise-canceling.

Nadelen?

Zijn er dan ook nadelen aan deze headset? Weinig, eigenlijk. Het enige punt waar wij tijdens het testen tegenop liepen was het gewicht van de EPOS GSP 602. De koptelefoon drukte aardig op ons hoofd, vooral vergeleken met behoorlijk lichte ‘normale’ koptelefoons van bijvoorbeeld Sony. Al viel dat na enkele dagen gebruik al iets mee, dus hopelijk helpt het organische ‘oprekken’ van de headset om dat kleine nadeeltje te verhelpen.

De grote vraag is in the end of je 219 euro voor een gaming-headset over hebt. Ja, er zijn ook headsets van 50 euro die prima de klus voor je klaren, maar die kunnen zich niet meten met de GSP 602 op het gebied van geluidskwaliteit en, niet geheel onbelangrijk, de kwaliteit van de microfoon. Je krijgt absoluut waar voor je geld, zo premium als het praktisch maar kan. Of je daar de portemonnee voor wilt trekken, is aan jou.

Reageer op artikel:
Sennheiser EPOS GSP 602 review: de ultieme gaming-headset?
Sluiten