Seiko laat twee ultieme klassiekers herleven: Prospex en Presage

seiko, presage, prospex, klassiekers, horloge

Seiko komt met Limited Editions van twee ultieme klassiekers; de Seiko Presage 55th Anniversary Limited Edition en de Seiko Prospex 50th Anniversary Limited Edition.

2019 is het jaar van Seiko, de Japanse horlogemaker die zijn klassiekers als nooit te voren laat herleven. Maak kennis met twee bijzondere Limited Editions ter ere van respectievelijk 50 en 55 jaar techniek & design in high-end mechanisch horlogemaken.

Eresaluut aan de 1964 Seiko Crown Chronograaf

seiko Presage
SRQ031J1

Het is 55 jaar geleden dat Seiko in 1964 Japans eerste chronograafhorloge introduceerde: de 1964 Crown Chronograaf. Elk onderdeel en ieder detail van het horloge was compleet nieuw ontwikkeld. De Crown is het markante begin van Seiko’s avontuur in het produceren van polshorloges met een automaatkaliber.

Seiko’s eerste chronograafhorloge had een eenvoudig één-druk mechanisme maar toonde, passend bij Seiko’s passie voor perfectie, al dezelfde drang naar topprestaties als kaliber 6139 en alle opvolgers zouden doen. De Crown was uitgerust met een column wheel voor de controle van de start-, stop- en reset functies.

crown seiko
Het origineel uit 1964

De nieuwe Presage Limited Edition chronograaf is in vele opzichten trouw gebleven aan het ontwerp van het origineel uit 1964: gebogen saffierglas dat krassen voorkomt, strak geaccentueerde cijfers op de smalle bezel en de naar binnen gekantelde kastvorm waardoor het horloge mooi aansluit op de pols.

Uiteraard is dit model in ieder aspect verbeterd ten opzichte van het origineel. Het uurwerk is het 8R48 kaliber met 12-uurs chronograaf en gangreserve van 45 uur. Het saffierglas heeft een anti-reflectie coating aan de binnenkant en de zijkanten van de kast zijn afgewerkt met Seiko’s gepatenteerde Zaratsu polishing voor een optimale glans.

Dit prachtige horloge wordt binnen de Presage-collectie gepresenteerd als een Limited Edition van 1000 exemplaren. En de prijs is 3.400 euro.

Ter herinnering aan de ‘Panda’-klassieker uit 1969

seiko Prospex
SRQ029J1

De lancering van de chronograaf met 6139 kaliber in 1969 was niet alleen een mijlpaal omdat het één van de eerste Automaat Chronografen was. Vooral het feit dat het ‘s werelds allereerste Automaat Chronograaf met column wheel en vertical clutch was maakte het een baanbrekend horloge. Want dankzij die twee onderdelen werd de nauwkeurigheid van tijdmeting met een horloge aanzienlijk verhoogd. Tegenwoordig wordt de aanwezigheid van deze twee Seiko-vindingen in een chronograaf als een voorwaarde gezien om te mogen spreken van een hoogwaardige Automaat Chronograaf.

De nieuwe Prospex Limited Edition die een eresaluut is aan de mijlpaal uit 1969, maakt gebruik van Seiko’s geavanceerdste chronografenkaliber: 8R48. Het horloge zelf is geïnspireerd op een populair ontwerp dat vanwege de twee zwarte sub-dials op de witte wijzerplaat onder fans bekend werd als de ‘Panda’.

Panda Chrono, seiko
De oorspronkelijke ‘Panda’

Deze Prospex Limited Edition heeft dezelfde afwerking van de wijzerplaat als het origineel uit 1969; dezelfde wijzers, dezelfde secondewijzer met oranje punt, dezelfde urenindex en dezelfde tachymetermarkeringen op de bezel. De nieuwe uitvoering heeft nog een derde sub-dial voor de dagtijd secondewijzer. Daarnaast is de kast qua design geperfectioneerd met Zaratsu polishing en is het horloge voorzien van krasvast gebogen saffierglas.

Deze bijzondere Seiko chronograaf wordt binnen de Prospex-collectie gepresenteerd als een Limited Edition van 1000 exemplaren, en de prijs is 3.700 euro.

Beide modellen zijn vanaf december 2019 te koop bij de Seiko Boutique in Amsterdam en bij geselecteerde Seiko-dealers. Meer zien? Bekijk de video hieronder of ga naar de website van Seiko.

Reageer op artikel:
Seiko laat twee ultieme klassiekers herleven: Prospex en Presage
Sluiten