Taika Waititi maakt korte metten met Marvel kritiek Martin Scorsese

The Irishman staat eindelijk op Netflix! De epische gangsterfilm van Martin Scorsese kun je gerust een meesterwerk noemen. De regisseur heeft een glansrijke carrière achter de rug, maar maakte zich de afgelopen maanden nou niet bepaald geliefd met zijn opmerkingen over Marvel.

Martin Scorsese vs. Marvel

Scorsese benadrukte in de pers dat Marvel-films geen cinema zouden zijn. Ook zouden regisseurs telkens weer hetzelfde trucje herhalen, zonder ook maar enige vorm van emotionele resonantie. Vervolgens deden meer Hollywood-legendes een duit in het zakje, wat tot een aantal pittige quotes leidde. Zo noemde de regisseur van The Godfather de superheldenfilms zelfs “verachtelijk.”

Guardians of the Galaxy regisseur James Gunn sloeg al snel terug, en nu maakt ook Taika Waititi korte metten met de opmerkingen van Scorsese. Waititi regisseerde voor Marvel Studios het fantastische Thor: Ragnarok, en binnenkort komt daar ook Thor: Love and Thunder bij. Tevens kun je hem kennen van What We Do in the Shadows en Hunt for the Wilderpeople. Allemaal topfilms dus.

Taika Waititi reageert

Afgelopen oktober hield Waititi het kort met de opmerking “Natuurlijk is het cinema!” Dankzij The Hollywood Reporter hebben we nu een uitgebreider antwoord te pakken:

“Door mijn werk voor Marvel weet ik hoeveel werk er in de verhalen van deze films gaat zitten, het filmen en de postproductie,”Aldus Waititi. “Alles draait om goede verhalen, en een emotionele impact maken op het publiek. Misschien is het allemaal net wat te kleurrijk voor hem.

Instagram post by Hollywood Reporter * Nov 26, 2019 at 6:50pm UTC

3,200 Likes, 38 Comments – Hollywood Reporter (@hollywoodreporter) on Instagram

De Nieuw-Zeelandse regisseur is het volstrekt oneens met de constatering dat op comics gebaseerde films geen art zijn: “Comics en graphic novels worden altijd al uitgelachen omdat ze geen echte kunst of echte verhalen zouden zijn,” Aldus Waititi. “Het is gewoon niet waar. Superhelden zijn onze nieuwe mythologie. Uiteindelijk leren verhalen ons lessen of helpen ze ons tot nieuwe inzichten komen.”

In 2021 gaan we ontdekken of Taika Waititi daar zelf ook in gaat slagen, want dan komt Thor: Love and Thunder uit. Op dit moment kun je zijn nieuwste meesterwerk in de bioscoop checken: Jojo Rabbit!

Reageer op artikel:
Taika Waititi maakt korte metten met Marvel kritiek Martin Scorsese
Sluiten