Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 28 okt 2019

‘Scorsese en Coppola zijn geniën, maar krijgen Marvel niet klein’

Als kunstenaar is het niet zo chique om kunstwerken van anderen af te kraken. In Hollywood gaat dit etiquette niet op, zo blijkt uit de bitchfight rond Marvel-films die nu het kookpunt bereikt.

Marvel-films en andere producties in het superheldengenre domineren de bioscopen en daar is niet iedereen in Hollywood blij mee. Veel van hen houden zich wijselijk stil, maar elite-regisseurs als Martin Scorsese (Taxi Driver ) en Francis Ford Coppola (The Godfather) kunnen het niet laten hun minachting te uiten. Scorsese heeft het over pretparkfilms: “De films van Marvel zijn geen cinema. Bij dit soort films veranderen theaters in pretparken”, aldus Scorsese tijdens een persconferentie rond The Irishman. Waar Coppola later aan toevoegt: “Martin is te aardig als hij zegt dat het geen cinema is. Marvel-films zijn verachtelijk.”

Veracht door de elite, omarmd door het publiek

Het is een beetje als de bekendmaking van de NS-publieksprijs 2013 in De Wereld Draait Door. Schrijvers als Geert Mak en Tommy Wieringa keken met ongemakkelijke blikken neer op de ‘lectuur’ van Michiel van Egmond en Rene van der Gijp. Het boek Gijp won de publieksprijs, werd massaal verkocht en iedereen die dat boek gelezen heeft, weet dat het behoorlijk goed geschreven is. Maar waar Van Egmond en Van der Gijp vooral hard moesten lachen om de geluiden en blikken uit de literaire wereld, hebben mensen in Hollywood een ander ego.

Sinds Robert De Niro zich ook nog eens mengt in de stroom aan kritiek, kunnen Marvel-acteurs Samuel L. Jackson en Robert Downey Jr. zich niet meer bedwingen. “Dit is hetzelfde als zeggen dat Bugs Bunny niet grappig is. Films zijn films. Ook niet iedereen houdt van het werk van Scorsese”, aldus Jackson tegen Variety. Downey jr. in Complex. “Volgens de regisseurs zijn superheldenfilms denigrerend voor de kunstvorm die cinema heet, maar ik ben blij daar onderdeel van te zijn. Als je de filmwereld binnenkomt als stomend beest en je de concurrentie op zo’n demonstratieve manier uitschakelt, is dat fenomenaal”

‘Scorsese en Coppola zijn geniën, maar krijgen Marvel niet klein’

Het is vooral Bob Iger, baas van Disney en Marvel, die genoeg heeft van de ‘bitchende regisseurs’: “Francis Ford Coppola en Martin Scorsese zijn twee mensen waar ik enorm veel respect voor heb”, aldus de Disney CEO tegen The Wall Street Journal. “Maar Coppola gebruikt termen als ‘verachtelijk’. Ik bewaar dat woord voor mensen die een massamoord plegen. Dit zijn films. Het voelt respectloos naar alle betrokkenen. Ga je me vertellen dat wat Ryan Coogler met Black Panther heeft gemaakt op de een of andere manier ‘minder’ is dan wat Martin Scorsese of Francis Ford Coppola met hun films hebben gedaan? Kom op.”

Many of our grandfathers thought all gangster movies were the same, often calling them “despicable”. Some of our great grandfathers thought the same of westerns, and believed the films of John Ford, Sam Peckinpah, and Sergio Leone were all exactly the same. I remember a great uncle to whom I was raving about Star Wars. He responded by saying, “I saw that when it was called 2001, and, boy, was it boring!” Superheroes are simply today’s gangsters/cowboys/outer space adventurers. Some superhero films are awful, some are beautiful. Like westerns and gangster movies (and before that, just MOVIES), not everyone will be able to appreciate them, even some geniuses. And that’s okay. ❤️

156.8k Likes, 2,678 Comments – James Gunn (@jamesgunn) on Instagram: “Many of our grandfathers thought all gangster movies were the same, often calling them…”

James Gunn, regisseur van de laatste twee Guardians of the Galaxy-films, vat het op Instagram het best samen: “Jullie zijn geniën, maar krijgen Marvel niet klein”. Scorsese lijkt geraakt door de weerwoorden en nuanceert zijn kritiek enigszins in Empire Magazine. “Ik had het over de Marvel-films die op dit moment gemaakt worden. Als een familie naar een attractiepark wil, is dat prima. En dit zijn daar de cinematografische equivalenten van. Het is een nieuwe kunstvorm. Het is iets anders dan films die normaal in de bioscopen worden vertoond, dat is alles.” And the soap continues…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Scorsese en Coppola zijn geniën, maar krijgen Marvel niet klein’
Sluiten