Zo kom je van schulden af zonder af te lossen met nieuwe regeling
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FZo-kom-je-schulden-af-zonder-af-te-lossen-met-nieuwe-regeling.jpg)
De kaalste kippen onder de schuldenaars komen sinds kort in aanmerking voor kwijtschelding van schulden zonder aflossing. Een vrijbrief om met een krat bier in de tuin te gaan zitten en nooit meer te werken, of een tweede kans die iedereen gegund is?
Wie in de schulden zit en hulp nodig heeft, kan zich sinds 2012 melden bij de gemeente. Hier wordt gratis schuldhulpverlening aangeboden, gebaseerd op richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Voorheen leidde dit meestal tot regelingen waarbij iemand minimaal 50 euro per maand moest aflossen. Na anderhalf jaar werd de restschuld kwijtgescholden. Door deze aflossingen kwamen sommige schuldenaars echter onder het sociaal minimum terecht. Onwenselijk, stelde het kabinet. Sinds vorig jaar is er daarom een nieuwe richtlijn. Wie niks heeft, niks verdient en niks kan verkopen, komt in aanmerking voor ‘een schuldregeling zonder afloscapaciteit’. Hierbij wordt de schuldeiser gevraagd om genoegen te nemen met kwijtschelding zonder aflossing.
Nieuwe richtlijnen schuldaflossing door NVVK
In de nieuwe richtlijn van het NVVK wordt de aflossingscapaciteit berekend volgens de vtlb-methode. Dit staat voor ‘vrij te laten bedrag’. De allereerste prioriteit is hierbij dat mensen hun vaste lasten en levensonderhoud kunnen betalen. Als er daarna nog wat overblijft, is de schuldeiser aan de beurt.
Is dit niet het geval, dat kan de schuldhulpverlener een ‘nulaanbod’ doen aan de schuldeiser. Dit is een aanbod van 0 euro, waarbij de schuld wordt kwijtgescholden. Klinkt niet voor beide partijen even aantrekkelijk, maar ook de schuldeisers krijgen er iets voor terug. Zij mogen de btw over het schuldbedrag terugvragen. Zo zien ze in ieder geval nog iets terug van het bedrag dat ze te goed hebben. Daarnaast mag de schuldeiser zijn verloren vordering aftrekken van de belasting.
Wanneer kom je in aanmerking voor kwijtschelding?
Om in aanmerking te komen voor ‘de schuldregeling zonder afloscapaciteit’, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Plat gezegd komt het erop neer dat je tot de allerkaalste kippen behoort waar niks van te plukken valt en nooit wat van te plukken zal zijn. Dit zijn de criteria:
- Na aftrekking van woonlasten en levensonderhoud heb je niks of bijna niks meer over (tussen 0 en 64 euro).
- Er is geen verwachting dat je financiële situatie binnen 18 maanden verandert.
- Je mag geen spaargeld, eigen woning of bezittingen van enige waarde hebben (auto mag wel, als je hem echt nodig hebt en hij maximaal 5.000 euro waard is).
Uit het jaarverslag van NVVK blijkt dat de nieuwe regeling al volop wordt ingezet. Sinds de invoering halverwege 2024 zijn zo’n 6.000 mensen verlost van hun schulden zonder iets te hoeven betalen.
Kwijtschelding van schulden: eerlijk of niet?
In logisch opzicht lijkt de nieuwe regeling wel verstandig. De overheid is zelf in de meeste gevallen de voornaamste schuldeiser. Mensen komen in de problemen doordat ze toeslagen moeten terugbetalen of de belasting niet kunnen ophoesten. Vaak kost het voor de staat meer geld om de rekening te innen dan om hem kwijt te schelden, zeker als je alle gerelateerde kosten (verslaving, ziekte, depressie, huiselijk geweld) van schulden hierbij optelt.
Of de nieuwe richtlijn eerlijk is, valt over te twisten. Er zijn ook mensen die het zwaar hebben maar wél alle zeilen bijzetten om alle rekeningen te betalen. Zij krijgen niks kwijtgescholden.
Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld denkt Manners dat het een goede koerswijziging is. Niet zodat iedereen met een krat bier en een hemd vol jusvlekken in de tuin kan gaan zitten, maar wel omdat iedereen een tweede kans verdient om iets van zijn leven te maken. Om hulp te krijgen bij het aflossen van jouw schulden, kun je je melden bij de schuldhulpverlening in jouw gemeente.
Staatsschuld per Nederlander
Overigens zit elke Nederlander in zekere zin in de schulden, aangezien ons land constant allerlei leningen aangaat. Hoeveel de staatsschuld bedraagt per Nederlander, lees je hier.