Pim Jansen
Pim Jansen Life 4 okt 2018

Whisky: 5 overheerlijke alternatieven voor de Schotse Classic Malts

Als een goed bewaarde Macallan Valerio Adami uit 1926 al een godsvermogen oplevert, dan kun je je gerust gaan afvragen of je niet moet overwegen om ook in whisky te gaan beleggen. Blijkbaar zijn de rendementen op whisky stukken hoger dan die van de gemiddelde cryptocoins. Gelukkig gaat het bij whisky niet altijd over de waardevastheid maar over smaak en ervaring.

Dat gezegd hebbende zijn er een aantal malt whisky’s die zeer representatief zijn voor hun afzonderlijke regio’s: de classic malts. Ondertussen weten de echte liefhebbers dat die Classic Malts slechts een summiere indicatie geven en dat er veel meer variaties te koop zijn die een veel meer compleet beeld etaleren. Goede reden dus om op zoek te gaan naar de alternatieve classic malt whisky’s. Deze zijn minstens zo goed en bijzonder betaalbaar.

Highland

De Dalwhinnie malt whisky mag dan wel tot de Classic Malts behoren, het mist de volle smaak van een echte Highland whisky. Het is ‘te’ afgerond om hem zo acceptabel te maken voor een groot publiek. Niet voor niets wordt deze classic malt dan ook vaak geadviseerd voor vrouwen vanwege het zachte karakter.

Loch Lomond Organic Single Malt 12 Years 70cl – bestel hier voor 39,95 euro

Puur natuur, kracht en vakmanschap. Het zijn exact deze begrippen die kenmerkend zijn voor een Highland whisky. Dat de Loch Lomond Organic Single Malt Whisky in feite een biologische whisky is, is in dit geval een absoluut pluspunt. Geen overbodige toevoeging, maar gewoon puur natuur zoals een Highland whisky hoort te zijn. Sluit je ogen en geniet!

 • Neus: zachte vanille en suikerzoete zoetheid. Kalm en schoon.
 • Smaak: romig en rijk, de vanille blijft in de mond met klassieke graankorrels en een vleugje eiken.
 • Finish: Spicier, maar goed in balans met de algemene zoetheid van de dram.
Whisky

Isle of Skye

De Tallisker Single Malt Whisky behoort niet voor niks tot de Classic Malts van Schotland. De zeelucht haal je er duidelijk uit en ligt wat betreft smaak en complexiteit erg dicht tegen de beroemde Lagavullin in. Niet zo heel vreemd, beiden komen van een eiland. Het probleem met het vinden van een alternatief voor deze classic malt is het probleem van Isle of Skye. Tallisker is namelijk de enige officiële distilleerderij. Het alternatief voor Tallisker is dus… Tallisker.

Speyside

Cragganmore is een zeer representatieve whisky voor de Speyside. In principe heeft het alles in zich wat je van een Speyside malt whisky mag verwachten. Het is een uitdagende whisky die alle zintuigen op scherp zet. Subtiele kruiden worden in toom gehouden door de zoete smaak van Amerikaans eikenhout en de complexe aroma’s geven de whisky haar unieke karakter. Ondanks dat dit toch wel tot de standaard Speyside whisky behoort voor menig whisky liefhebber, biedt Speyside veel meer dan dat.

Mossburn No.1 Linkwood 10 years 70cl – bestel hier voor 47,95 euro

Met tientallen distilleerderijen in de Speyside regio is dit een van de meest populaire gebieden. Het zal dan ook niet vreemd in de oren klinken dat de meest aansprekende namen zoals Tormore, Glen Moray en Balwinnie de Speyside als hun gebied zien. Eén van de minder bekende whisky’s uit de Speyside is de Linkwood Malt Whisky. Het is een bijzondere en gezien de relatief lage oplage, bijna zeldzame whisky die een goede indruk geeft van de Speyside. Geen whisky die overweldigend ontploft in je mond, maar die respect afdwingt door de aangename complex smaak.

 • Neus: fris, floraal, fruitig en kruidig.
 • Smaak: Citroen, bloemen, gesuikerde amandelen, peren en olieachtig.
 • Finish: honing, citroen, peper en gember.
Whisky

West Higland

Niks mis met een goede Oban Malt Whisky. In feite is het een perfecte whisky om desgewenst dagelijks te drinken na een goede maaltijd. Zoals zo vaak met een Classic Malt is ook de Oban whisky redelijk standaard. Niks ten nadele van de producent, maar een kleine zoektocht in West Highland levert een schat aan mogelijkheden op die niet onvermeld mogen blijven.

Glengoyne 12 years 70 cl – bestel hier voor 33,50 euro

Glengoyne is een absolute winnaar. Niet alleen omdat het al het goede van West Highland in zich verenigt, maar zeker ook vanwege het verhaal erachter. Sherryvaten vormen de basis voor de unieke smaak en het bijzondere karakter. Het zijn echter niet alleen de nieuwe sherryvaten die gebruikt worden om de goudgele godendrank te laten rijpen. Ook refill sherryvaten en first-fill bourbon-okshoofden, hetgeen een primeur is voor de distilleerderij worden gebruikt. Hoewel de invloed van sherry daardoor mogelijk minder is, is deze nog steeds aanwezig.

 • Neus: zeer moutig met veel karamel-zoetheid. Gezoet citroensap en gele appels, honing en hints van hazelnoten en vanille.
 • Smaak: zoet en moutachtig met een romig en licht botergevoel in de mond. Toffee en een lichte speculaas-kruidigheid. Hints van vanillecake. Enkele licht fruitige tonen van appel en meloen, hooi en amandelspijs.
 • Finish: gemiddeld lang, eenvoudig en zoetig.
Whisky

Islay

De Classic Malt van Islay is Lagavulin. Menig whisky liefhebber zal de typische zilte geur en sterke jodium smaak uit duizenden herkennen. Net als zovele distilleerderijen ken ook deze een roemruchte geschiedenis die terug gaat naar de periode van het illegale stoken van alcohol. Op de plaats waar nu de Lagavulin distilleerderij staat, wordt vanaf 1742 al whisky gemaakt. De distilleerderij werd echter pas in 1816 opgericht. Lagavulin is echter niet de enige kenmerkende whisky van Islay. Met acht prachtige distilleerderijen is Islay een rijke regio die talloze beroemde whisky’s heeft voortgebracht.

Bowmore Islay Single Malt Whisky 15 years 70 cl – bestel hier voor 49,95 euro

Als je het over een echte Islay whisky wilt hebben, dan kan je eigenlijk niet om de Bowmore Malt Whisky heen. Het is nog steeds een raadsel waarom deze prachtige whisky niet tot de Classic Malts is toegelaten. Het uitzonderlijk stabiele karakter, de volle smaak en de complexe aroma’s maken de Bowmore tot een perfecte vertegenwoordiger van de regio. Dit exemplaar heeft 15 jaar lang mogen rijpen op olorosso sherryvaten. Dat zie je niet alleen, dat proef je ook. Proost!

 • Neus: een balans van leerachtige sherrytonen en fruitige toetsen. Rijpe mango’s, wijngommen en Gummi-beren zitten aan één kant; geteerde touwen, verbrande suiker, medicinale randen, gekruide vruchten en verbrande rozijnen zitten aan de andere kant. Meer zoetheid ontwikkelde zich terwijl het in het glas zit, samen met hints van kokosnoot en vanille.
 • Smaak: scherp fruit en turfrook, met grapefruit, lijnolie en wat bloemige accenten, afgewogen door zwart zoethout, groene bladeren en wat menthol. Water zorgt voor meer zoetheid met tropische accenten, zwarte bessen en kaneelsuiker.
 • Finish: donker hout, zachte teer, houtachtige kruiden en groene appel.
Whisky

Lowland

Lowland, de Schotse Laaglanden. Hier ga je naar toe voor je rust en om je te laten bevangen door de bijna ongerepte natuur. Glenkinchie is de whisky die deze regio mag vertegenwoordigen. Als het aan ons ligt is het tijd voor een herdefiniëring, al was het alleen maar omdat de regio zoveel moois te bieden heeft dat je bijna zou willen emigreren.

Rock Oyster Blended Malt Wisky 70cl – bestel hier voor 42,45 euro

Eigenlijk had hier ‘The Lost Distillery Stratheden Blended Malt’ vermeld moeten staan. Helaas is dat, zoals de naam al doet vermoeden, een whisky van een ter ziele gegane distilleerderij en wordt deze dus niet meer geproduceerd. Een waardig alternatief om de Lowlands te vertegenwoordigen is er in de vorm van de Rock Oyster Whisky. Het is geen single malt, maar een blended malt met een ongekende kracht terwijl de smaak mooi stabiel is en wordt aangevuld met zoete tonen van vanille en kaneel. De gebruikte malts zijn allemaal afkomstig van de verschillende Lowland distilleerderijen.

 • Neus: winderige stranden, kustveen en een vleugje as, aangevuld met een vleugje groen fruit.
 • Smaak: Nog meer zeewind, met havercake kruimels, groeiende kruidige tonen van gebarsten zwarte peper en een vleugje turfrook. Hints van vanille hier en daar.
 • Finish: Zoutgehalte duurt op de finish samen met peperige warmte.
Whisky
Reageer op artikel:
Whisky: 5 overheerlijke alternatieven voor de Schotse Classic Malts
Sluiten