Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 14 nov 2019

De scenario’s waarmee Oranje zich kan kwalificeren voor Euro 2020

Het Nederlands Elftal is zo goed als gekwalificeerd voor het EK voetbal dat tegenwoordig Euro 2020 heet. Maar het kan nog fout gaan en aangezien Oranje er al twee eindtoernooien op rij niet bij is, nemen we de scenario’s toch maar even door.

Na een glansrijke campagne in de Nations League, waarin het Nederlands Elftal Frankrijk, Duitsland en Engeland de baas was, kreeg Oranje in de kwalificatie voor Euro 2020 al vrij snel een dekseltje op de neus. In de tweede wedstrijd werd in de Johan Cruijff Arena verloren van Duitsland (2-3) en Noord-Ierland won tot ieders verbazing zijn eerste vier poulewedstrijden. De uitwedstrijd tegen Duitsland bleek een sleutelwedstrijd. Nederland won met 2-4 en dwong zo een beter onderling resultaat af, dat leidend is in de eindstand van de poule. Met pijn en moeite werd in eigen huis ook Noord-Ierland verslagen (3-1), waardoor Nederland fier op de eerste plaats staat in Groep C.

Stand in Groep C kwalificatie EK 2020

nederlands elftal, stand, euro 2020, kwalificatie, ek 2020, voetbal, oranje, scenario's
Bron: UEFA

De scenario’s voor kwalificatie Euro 2020 op een rij

Er staan nog twee wedstrijden op het programma. Zaterdag speelt Nederland in Belfast tegen Noord-Ierland en dinsdag wordt de laatste wedstrijd van de kwalificatie gespeeld tegen Estland. Aan een punt in Belfast heeft het Nederlands Elftal genoeg, maar groepswinst is ook belangrijk, te weten dat je als nummer 1 automatisch groepshoofd wordt tijdens het EK. De nummer 2 kwalificeert zich ook direct voor Euro 2020.

Nederland verliest van Noord-Ierland

Bij een nederlaag in Belfast komt Noord-Ierland op evenveel punten te staan als Nederland. Thuis won Nederland met 3-1, dus Noord-Ierland zal met ruime cijfers moeten winnen voor een beter onderling resultaat. Bij een kleine nederlaag is een overwinning tegen Estland nog steeds voldoende, al lijkt groepswinst dan verspeeld. Duitsland wordt dan groepswinnaar, mits de Duitsers hun laatste wedstrijden tegen Wit-Rusland en Noord-Ierland, beide in eigen huis, winnend afsluiten. Zelfs als Nederland na een kleine nederlaag tegen de Noord-Ieren ook van Estland verliest, is het nog realistisch dat Oranje zich direct plaatst. Als Duitsland ‘gewoon’ van Noord-Ierland wint, eindigt Oranje dan alsnog op de tweede plaats.

Nederland speelt gelijk tegen Noord-Ierland

Bij een gelijkspel tegen Noord-Ierland is Nederland gekwalificeerd voor Euro 2020, omdat het gat van drie punten dankzij het onderlinge resultaat dan niet meer is te dichten door de Noord-Ieren. Wel is de kans op groepswinst klein bij een gelijkspel in Belfast. Duitsland moet dan punten moeten verspelen tegen Wit-Rusland of Noord-Ierland.

Nederland wint van Noord-Ierland

Bij een overwinning op Noord-Ierland lijkt groepswinst veilig gesteld, tenzij er in de laatste wedstrijd tegen Estland in de Johan Cruijff Arena punten worden verspeeld.

Ook interessant: de resultaten van Roemenië

Euro 2020 vindt tussen 12 juni en 12 juli plaats in verschillende steden in Europa, waaronder Amsterdam en de Roemeense hoofdstad Boekarest. Als zowel Nederland als Roemenië zich rechtstreeks kwalificeert, krijgen deze aan elkaar gekoppelde landen tijdens de poulefase automatisch twee thuiswedstrijden toegewezen. Een van beide landen speelt zelfs drie thuiswedstrijden. Dat wordt via loting bepaald, tenzij een van de landen zich niet rechtstreeks kwalificeert. Roemenië staat op dit moment derde in Groep F en speelt nog tegen Spanje en Zweden, respectievelijk de nummer 1 en 2 in de poule. De kans is dus groot dat Nederland alle poulewedstrijden tijdens Euro 2020 in eigen land speelt.

? Check ook: De casual kledingstijl van onze internationals

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De scenario’s waarmee Oranje zich kan kwalificeren voor Euro 2020
Sluiten