Martyn de Jong
Martyn de Jong Clothing 28 apr 2016

Sapeurs: Flamboyante Streetstyle in Congo

Dat een goed voorkomen belangrijk is en dat dit tevens een vermakelijke bezigheid kan zijn, bewijzen de Sapeurs uit Brazzaville, Congo. Een Sapeur is iemand die lid is van de Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes, wat er op neerkomt dat je iemand bent die bij de elite der elegantie hoort.

Met opvallende kleding paraderen zij als pauwen over straat en creëren flamboyante identiteiten voor zichzelf. En fout, dat kennen ze daar niet.

Deze stijl heeft zich ontwikkeld in de laatste 25 jaar en is afkomstig van de post-koloniale Europeanen uit de 18de en 19de eeuw. Deze dandies nestelden zich toentertijd in delen van Afrika. Inmiddels zijn de meesten verdwenen, maar de authentieke stijl is blijven hangen. Deze werd opgepikt door een popmuzikant uit de jaren 60, genaamd Papa Wemba. Deze beste man wilde zich onderscheiden van de Congolese tradities. Hij besloot daarom deze oude stijl terug te brengen. Het resultaat al die jaren later: jonge mannen met wandelstokken, hoeden en designerpakken uit het verre verleden.

De gemiddelde man daar verdient ongeveer 100 euro per jaar; dit weerhoudt hen er echter niet van om pakken en schoenen van honderden dollars te kopen. Echte Sapeurs zijn nou eenmaal bereid om net zo veel uit te geven aan een pak als aan hun huis. Velen werken daarom dubbele banen om deze pakken te bekostigen en wie het niet kan betalen, moet bedelen, lenen of zelfs stelen om rond te lopen in een pak.

Daarnaast is er ook een groot deel dat pakken uit het buitenland laat invliegen. De nieuwste designs worden rechtstreeks vanuit Parijs verzonden, nadat familieleden of winkeldieven deze via louche manieren op de kop hebben getikt. Al met al zien deze Sapeurs er uit alsof geld op hun rug groeit. Zij leven aan de hand van een aantal regels:

A Congolese Sapeur is a happy man even if he does not eat, because wearing proper clothes feeds the soul and gives pleasure to the body.

A real Sapeur needs to be cultivated and speak fluently, but also have a solid moral ethic: that means beyond the appearance and vanity of smart, expensive clothing there is the moral nobility of the individual.

When the Sapeur expresses himself through the harmony of his clothes, he is returning his admiration to God.

A Sapeur does not shed blood. Your clothes do all the fighting for you, otherwise you are not fit to be called a Sapeur.”

‘Gentlemen of Bacongo’ Stylin’ it, in the Congo. Open Gutters and Gucci Loafers!

Wij zijn meer dan geïnspireerd en zelfs een beetje geroerd door deze bijzondere groep heren. Voor een betere kijk op deze mannen adviseren we je daarom zeker om het portret Tuesday In Brazzaville te kijken.

Reageer op artikel:
Sapeurs: Flamboyante Streetstyle in Congo
Sluiten