Redactie
Redactie Gesponsord 6 dec 2018

Samsung’s QLED: kwaliteitsslag op het gebied van televisies

De nieuwe generatie televisies vormen een revolutie binnen de televisiemarkt. Van OLED naar QLED is daarin een extra kwaliteitsslag. Steeds meer consumenten zetten de stap en halen een dergelijke televisie in huis. Daarbij ontstaan echter een hoop vragen. Wat houdt de technologie bijvoorbeeld in, wat zijn de voordelen en welk model of type is nou eigenlijk echt de moeite waard? We testten Samsung’s QLED televisies.

Het grote verschil

Want wat is nu het grote verschil tussen QLED en overige televisies? Een vraag die vrij makkelijk te beantwoorden is. Waar de meeste telvisies gewoon scherp beeld afleveren, doen deze Samsung toestellen het een stuk beter. Door de technologie achter het scherm is het mogelijk om kleuren beter tot hun recht te laten komen. Hierdoor wordt het beeld niet alleen scherper, maar ook een stuk kleurrijker. Maar dat is overigens niet het enige wat QLED qua voordelen meeneemt.

Wanneer je in de woonkamer zit kan je regelmatig last hebben gehad van het feit dat je het beeld simpelweg niet goed genoeg kan zien. De zon schijnt op het raam tegenover je of het licht is simpelweg te fel. Een probleem wat verholpen wordt door de QLED televisies van Samsung. Door diepe en donkere zwartwaardes maakt het niet meer uit wat voor licht er op het scherm valt.

Ambient Mode

Op het gebied van design weet Samsung’s QLED televisies ook een flinke slag te slaan. Dit doet het met een feature die bijna revolutionair te noemen is. Waar televisies voorheen de woonkamer prominent wisten te vullen, zijn deze televisies bijna onzichtbaar te noemen. Door innovatieve technologieën zijn deze schermen dun en minimalistisch. Maar dat is niet waar de kracht van Samsung’s QLED zit.

Samsung’s QLED televisies zijn niet alleen onzichtbaar te noemen, ze zijn ook daadwerkelijk onzichtbaar. Dat alles heeft het te danken aan haar Ambient Mode: een functie die televisies laat opgaan in hun omgeving. Het idee achter de technologie is dat de Samsung QLED het patroon van haar achtergrond overneemt. Deze wordt, inclusief schaduw rond de schermranden, weergegeven op het scherm.

We kijken graag de hele avond films en series, maar daadwerkelijk de televisie zien staat niet op onze planning. En Samsung weet dat maar al te goed. Met Ambient Mode komt het bedrijf met een feature die met al het gemak van de wereld innovatief te noemen is. Zeker wanneer je bedenkt dat Ambient Mode zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid licht die op dat moment de ruimte vult. Je televisie gaat letterlijk op in het interieur van je huiskamer. Hoe tof is dat?

De grote vraag is natuurlijk: werkt Ambient Mode daadwerkelijk zo goed en zien we het grote verschil van QLED? We testten het voor je!

Een strak design

Samsung heeft ons voorzien van de QE65Q9F: een QLED televisie met een 65-inch display. Aan ons de taak om te kijken in hoeverre we verschil zien met OLED, wat we van de Ambient mode vinden en wat deze televisie zo uniek maakt. Tipje van de sluier: enthousiast zijn over deze tv was alles behalve moeilijk.

Het eerste wat opviel bij het uitpakken van de tv, was het feit dat Samsung zich wel heel erg op het design gericht heeft. De televisie is strak, dun en is fantastisch afgewerkt. Iets wat niet verloren gaat door vele kabels, aangezien het bedrijf de one invisible cable heeft meegeleverd. Dat zorgt ervoor dat er een enkel dun kabeltje naar de televisie loopt. Alle andere kabels kunnen netjes uit het zicht weggewerkt worden in een kastje. Een strak design, wat ook in de interface doorzet. Alles is duidelijk aangegeven en strak ingedeeld. Warmte van het beeld aanpassen? Geen probleem! De instelling is in no time gevonden.

Uiteraard moeten we ook zeker aandacht besteden aan de Ambient Mode. Deze unieke feature heeft ons enthousiast weten te maken, wat ervoor gezorgd heeft dat de verwachtingen hoog liggen. De televisie scant het patroon van de muur en toont deze vervolgens op het scherm. Terwijl in onze fantasie de gehele televisies niet meer zichtbaar was, is de televisie in het echte leven nog zeker te zien. Maar dat is ook niet waar Samsung zich op richt. Wanneer jij het scherm aan laat staan, maar deze niet gebruikt: kijk je normaal gesproken tegen een zwart scherm aan. Dit zwarte scherm wordt in de Ambient Mode vervangen door het patroon van de achtergrond. Daardoor zit je niet continue naar een zwart scherm te staren, maar kijk je naar een soort screensaver van je eigen behang. De televisie verdwijnt dus niet letterlijk uit je woonkamer, maar zorgt er simpelweg voor dat hij minder opvalt. En met dat in het achterhoofd kun je makkelijk zeggen dat Samsung’s plan gelukt is.

De kracht van Samsung’s QLED

Het design is zonder enige twijfel belangrijk, maar de grote vraag is uiteraard of we het verschil van QLED merken. Wat is de kracht van 4K QLED en hoe goed presteert het op dit moment?

Elke televisie op de markt heeft zo zijn eigen kwaliteiten, maar de features die Samsung’s QLED met zich meedraagt zijn uniek. Samsung’s QLED televisies zijn voorzien van Fald-Backlight, een feature die het verschil weet te maken. Hierdoor presteren de QLED televisies vooral met HDR gerelateerde content, waardoor beelden net een beetje mooier en net een beetje scherper worden dan je tot nu toe gewend bent.

Ambient Mode is een feature die niet alleen Samsung’s QLED televisies van overige televisies weet te onderscheiden, maar die ook nog eens revolutionair is voor de markt. In combinatie met bovengenoemde specificaties en features, kunnen we met gemak zeggen dat Samsung’s QLED televisies zonder twijfel dé keuze is voor elke woonkamer. Ben je op zoek naar een nieuwe televisie en heb je geen idee welke je moet aanschaffen? Dan weet je bij deze meer dan genoeg!

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
Samsung’s QLED: kwaliteitsslag op het gebied van televisies
Sluiten