Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 21 jan 2019

De vingerafdrukscanner in de Galaxy S10 is revolutionair, maar niet perfect

Heel even ging er eind 2018 een kleine schokgolf door de wereld van de smartphones. Had “het kleine” OnePlus de grote reus Samsung het nakijken gegeven? OnePlus kwam immers eind vorig jaar al met een revolutionaire vingerafdrukscanner op de proppen. De scanner zat namelijk in het scherm verstopt, iets waar Samsung al enige tijd mee bezig was. De vraag of Samsung inderdaad achter de feiten aanliep.

Samsung Galaxy S10 vingerafdrukscanner

Leuk dat OnePlus een vingerafdrukscanner in de display heeft weten te verwerken, maar de onze is beter moeten ze bij Samsung hebben gedacht. En dat klopt. Samsung hanteert namelijk een andere techniek die stukken veiliger en efficiënter zou moeten zijn. OnePlus maakt namelijk gebruik van een optische vingerafdrukscanner. Die methode is aanmerkelijk langzamer en minder veilig. Daarnaast is, in tegenstelling tot de versie van Samsung, niet het gehele scherm te gebruiken als scanner. Je moet je vinger dus op een specifieke plek houden anders werkt het niet.

Samsung maakt gebruik van een ultrasonische vingerafdrukscanner. Dat alternatief is dus stukken sneller en veiliger. De gehele onderste helft van de Samsung display fungeert als scanoppervlak. De kans dat het dus niet zou werken is aanmerkelijk kleiner. Op die manier werkt het ontgrendelen een stuk prettiger. Experts zijn het erover eens dat Samsung door deze techniek een ruime voorsprong heeft op de concurrentie. Overigens is het nog maar de vraag in hoeverre je als consument het verschil tussen beide scanmethodes zult merken.

Het eerste nadeel is al gespot

Is de vingerafdrukscanner van Samsung daarmee zaligmakend? Zeker niet. De ultrasonische vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 gaat namelijk gepaard met een behoorlijke beperking. Dan hebben we het over de screenprotector.

Armadillotek heeft de technologie uitvoerig getest en kwam tot de conclusie dat de techniek goed werkt, behalve als je een screenprotector gebruikt. Armadillotek kon dat testen doordat ze de beschikking hebben gekregen over enkele exemplaren van de Galaxy S10. Ze maken namelijk hoesjes voor het toestel. Bij de lancering van de Galaxy S10 heb je straks dus als consument zijnde een ruime keuze uit beschikbare hoesjes.

Armadillotek on Twitter

We have tested our cases on real #GalaxyS10 phones. The in-screen fingerprint does not support screen protector. So our vanguard will have no built in screen protector

Tijdens het testen van de vingerafdrukscanner kwam men erachter dat het niet zo vlot werkt als je ook een screenprotector gebruikt. Voor de OnePlus 6T is dat geen probleem, dat merk gebruikt immers een geheel andere techniek.

Galaxy S10 E als oplossing

Een mogelijke oplossing is dat Samsung zelf een aparte screenprotector gaat leveren die het probleem weet te omzeilen. Tot die tijd heb je in feite twee opties: Je kan het toestel uiteraard gaan gebruiken zonder screenprotector. Gezien het vrij forse prijskaartje is dat wellicht niet het beste idee.

Wil je zonder meer toch de nieuwe Samsung gaan aanschaffen, dan kun je ook kijken of de Samsung S10 E een goed alternatief is. Bij dat model zit de vingerafdrukscanner namelijk niet in het scherm, maar in de zijkant. Waar je ook voor gaat kijken, je zal nog iets meer dan een maand geduld moeten hebben, de Samsung Galaxy S10 wordt namelijk pas op 20 februari gelanceerd.

Meer weten over het nieuwe vlaggenschip van Samsung? Klik dan hier.

Want

Reageer op artikel:
De vingerafdrukscanner in de Galaxy S10 is revolutionair, maar niet perfect
Sluiten