Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 15 jan 2019

De Galaxy S10: alles over de indrukwekkende iPhone-killer van Samsung

Ben je uitgekeken op de dure Apple smartphones, dan is de kans groot dat je als eerste wilt weten of Samsung smartphones een waardig alternatief zijn. Van alle smartphones is Samsung niet alleen het meest bekende merk, het is ook een merk wat kwalitatief goede smartphones produceert met een duidelijke meerwaarde. Niet zelden weet Samsung vriend en vijand te verbazen met innovatieve oplossingen en het toepassen van nieuwe technieken. Met de komst van de Samsung S10 kunnen we heel wat verwachten en is het niet uitgesloten dat de kwalitatieve verschillen tussen iPhone en Samsung nog kleiner worden.

De camera’s van de Samsung S10

Met amper zes weken te gaan tot de officiële release van de Samsung S10 zijn er al aardig wat gegevens bekend geworden die Samsung wellicht liever voor zich hield. Zoals bij elke nieuwe smartphone neemt de camera een bijzondere plaats in. Wie wil er nou immers niet in staat zijn om de perfecte foto te kunnen maken? Goed nieuws: de Samsung S10 geeft je alle tools om dat te doen. Zoals al eerder bekend was geworden, bezit de S10 een verbeterde versie van de 12 megapixel camera met de variabele lensopening die we nog van de S9 kennen. Autofocus en automatische beeldstabilisatie zijn dus standaard aanwezig.

De belangrijkste camera biedt daarnaast ondersteuning voor Super Slow-Mo-video-opnames. De kans is aanwezig dat de S10 uitgerust gaat worden met Bright Night. Hiermee zou je in staat zijn om ook in de nachtelijke uren geweldige opnames te maken. Deze primaire sensor wordt ondersteunt door een 16-megapixel groothoekcamera. Helaas wordt noch autofocus of OIS ondersteund. Als extra bonus voor het grotere Galaxy S10 + -model komt er een derde 13-megapixelcamera met een telelens. In tegenstelling tot het groothoekalternatief ondersteunt deze echter zowel autofocus als OIS. Goed nieuws dus voor de fanatieke smartphonefotografen.

De Galaxy S10 gaat natuurlijk ook een front camera krijgen en daar hebben ze iets bijzonders voor gevonden. Geen notch, maar een gat in het display. Benieuwd hoe dat werkt? Klik dan hier.

De chip

Een tijd geleden onthulde Samsung de volgende generatie LPDDR5 DRAM-chips. Deze bieden betere prestaties ten opzichte van de huidige LPDDR4-chips, maar worden momenteel nog niet in smartphones gebruikt. Met de komst van de Galaxy S10 zou dit wel eens kunnen veranderen. Ten opzichte van de huidige situatie nemen de prestatie dankzij de LPDDR5 DRAM chip, toe met een factor 1.5. Dit vertaalt zich in een gegevensoverdrachtsnelheid van 51,2 GB per seconde. Echt waar, er zijn laptops die dat niet halen.

Haal je hier nu echt voordeel uit? Ja! Dat wil zeggen, voor 4K video-opnames en beeldbewerking is die hogere snelheid echt van belang. Bovendien zouden AI-functies sneller en veel efficiënter moeten zijn. De nieuwe chips zullen ook een belangrijke rol spelen wanneer 5G-netwerken worden geïntroduceerd als gevolg van de enorme toename van de hoeveelheid data. De nieuwe “diepe slaapstand” zorgt voor een vermindering van het energieverbruik met 30%.

Gezien het hogere prijskaartje voor deze chips, kan Samsung ervoor kiezen om het gebruik van de nieuwe chips te beperken tot de premium Galaxy S10, Galaxy S10 + en Galaxy S10 5G. Dit betekent dat de kleinere Galaxy S10E mogelijk nog steeds zal beschikken over de ‘oude’ LPDDR4-chips.

Het werkgeheugen en de opslagcapaciteit

De nieuwe LPDDR5 DRAM chips mogen dan wel zorgen voor veel betere prestaties zoals het snel openen en sluiten van apps, zonder een gedegen geheugenmodule doe je er niet veel mee. Na maanden van speculatie zijn de opslagconfiguraties van Samsung’s gehele Galaxy S10-line-up bekend. Althans, als we Max Weinbach mogen geloven. Nu wil het geval dat hij goed is ingevoerd en zijn mening niet op onbetrouwbare geruchten baseert. Betrouwbare informatie dus.

Als we kijken naar het budget model, de Galaxy S10E, dan zou hierbij sprake zijn van slechts 4GB aan werkgeheugen. Het interne opslaggeheugen is 128 GB en kan naar wens worden uitgebreid. Wat betreft de regulier Galaxy S10, deze configuratie komt grotendeels overeen met wat we kunnen aantreffen in de voorganger, de Galaxy S9. Je krijgt dus 6GB aan werkgeheugen en voor de interne opslag kan gekozen worden uit twee mogelijkheden: 128 GB of 256 GB. Was er bij de lancering van de Galaxy S9 nog sprake van een 64 GB uitvoering, bij de Galaxy S10 zul je er tevergeefs naar zoeken.

De grote uitvoering van de Samsung Galaxy S10, de S10+ zou een vergelijkbare configuratie krijgen als de standaarduitvoering. Dat is opvallend eigenlijk. Het toestel zou de concurrentie aan moeten kunnen gaan met dat andere apparaat van Samsung, namelijk de Galaxy Note 9. Een versie met 8GB werkgeheugen en toch minimaal 512 GB aan opslagruimte zou zeker geen luxe zijn.

Het topmodel uit de Galaxy S10-lijn zou eigenlijk het 5G Galaxy S10-model moeten zijn. Details over deze smartphone blijven op het moment vrij schaars, maar volgens onbevestigde berichten zou het toestel verkrijgbaar zijn in drie versies: 8GB / 256GB, 8GB / 512GB en een 1 TB-variant, compleet met 12 GB RAM aan werkgeheugen.

De batterij

Een supersnelle chip, uitstekende camera’s en waanzinnig veel geheugenruimte, kortom de Galaxy S10 mag nog voor de lancering zich verheugen op warme belangstelling. Dat het apparaat ook lekker dun is zal de vraag alleen maar doen stijgen. De oplettende lezer is natuurlijk al iets opgevallen. Al die componenten moeten wel worden voorzien van de nodige power. Dus wat heeft Samsung gedaan met de batterij? Die componenten nemen veel ruimte in en dus zal de batterij ook behoorlijk dik zijn, nietwaar? Fout. De batterij is de volgende verassing uit de Samsung toverhoed.

Sinds 2015 is de dikte van de smartphone langzaam toegenomen om meer componenten en een grotere batterijen te kunnen herbergen. Maar met de Galaxy S10-serie zou Samsung opnieuw naar een dunner ontwerp kunnen grijpen.

Extra dun

Zoals al eerder naar buiten kwam bij monde van Steve Hemmerstoffer, zal de Samsung Galaxy S10 + het dunste vlaggenschip van Samsung zijn sinds jaren. Nog iets specifieker: het apparaat is slechts 7,79 mm dik. Samsung heeft slechts vijf apparaten geproduceerd die dunner zijn dan de Galaxy S10 +. Dit zijn de Galaxy S6 (6,8 mm), de S6 Edge + (6,9 mm), de normale S6 Edge (7 mm), de Galaxy Note 5 (7,6 mm) en de Galaxy S7 Edge (7,7 mm).

We kunnen er dus van uitgaan dat de batterij voor de Galaxy S10 extreem dun is, maar niet minder krachtig. Zo zal de S10+ voorzien zijn van een zeer degelijke 4000 mAh batterij. Ook hiervoor geldt dat Samsung de grenzen heeft opgezocht om alles er uit te halen wat er in zit. Heb dus nog een kleine zes weken geduld, dan weten we exact of de geruchten inderdaad kloppen.

Phone Arena

Reageer op artikel:
De Galaxy S10: alles over de indrukwekkende iPhone-killer van Samsung
Sluiten