Galaxy Note 10(+) onthuld: dit is Samsungs nieuwe iPhone-killer

Het is tijd voor de nieuwe iPhone-killers van Samsung. Meervoud ja, want voor het eerst heeft de Koreaanse gigant twee nieuwe Notes onthuld: de Samsung Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10+.

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+

Het 6.8-inch scherm van de Galaxy Note 10+ is het grootste scherm dat de fabrikant ooit in een Note heeft weten te proppen, en er komt ook een 5G-variant. Door de extra grote Galaxy S10 5G is het echter nog maar de vraag of de Note-serie nog bestaansrecht heeft.

Het eerste dat opvalt aan de Note 10 is het grote scherm. Daarmee doelen we vooral op de schermranden, die nog dunner zijn dan bij andere toestellen van de fabrikant. De selfiecamera is gecentreerd, in tegenstelling tot de Galaxy S10.

Samsung Galaxy Note 10
Bron: Samsung

Het levert een symmetrisch geheel op, waarbij de selfiecamera minder stoort dan bij het gelekte materiaal het geval leek te zijn. Al met al is het design nog steeds typisch Note, met een rechthoekige behuizing.

Daardoor ziet het geheel er iets zakelijker uit dan de Galaxy S10 en Galaxy S10+. De 6.8-inch Galaxy Note 10+ heet een HDR10+ AMOLED scherm met een resolutie van 3040 x 1440. Die getallen mag je snel weer vergeten, maar het komt erop neer dat je met een prachtscherm te maken hebt. De kleinere Galaxy Note 10 met een 6.3-inch scherm heeft ‘slechts’ een resolutie van 2280 x 1080.

Onder de motorkap

Toch is de Note 10 een aantrekkelijke optie voor consumenten die een nieuwere telefoon dan de Galaxy S10 willen, maar niet voor de duurdere Galaxy Note 10+ willen kiezen. Dat model richt zich dan toch een stuk meer op de power-user.

Samsung Galaxy Note 10
Bron: Samsung

Laten we eens onder de motorkap kijken. Daar zit de Snapdragon 855, en maar liefst 12GB aan werkgeheugen in het geval van de Samsung Galaxy Note 10+. De Galaxy Note 10 heeft 8GB aan werkgeheugen, ook anno 2019 meer dan je ooit nodig zult hebben.

Qua opslaggeheugen kun je kiezen tussen 256GB en 512GB aan opslaggeheugen, uitbreidbaar met een microSD-kaartje.

Tegenvaller

Qua hardware is er wel één grote tegenvaller: na jaren aan verzet heeft Samsung nu toch gezwicht. Beide toestellen hebben geen headphone jack. Of dat een deal-breaker is ligt vooral aan jouw gebruik, maar het blijft zuur dat nog een fabrikant de handdoek in de ring gooit.

De Galaxy Note 10+ heeft een flinke 4300 mAh batterij, de Note 10 3500 mAh. Die flinke batterij zal vooral goed van pas komen bij de uiteindelijke 5G-variant, die ongetwijfeld nog meer energie zal slurpen. Over dat model is overigens nog bijna niks bekend.

Galaxy Note10: Official Introduction

Today, we’re taking Note further. Say hi to Galaxy Note10. [Next-level S Pen] S Pen turns handwriting into text, lets you share your thoughts instantly and with bluetooth becomes your remote control. [Next-level Camera] Our pro-grade camera takes photography to a new level with video bokeh, Super steady technology and video editing for shooting, editing and sharing.

Camera’s, S-Pen en prijzen

Aan de achterkant van de nieuwe Notes herhaalt Samsung in principe het trucje van de Galaxy S10 5G. Er is een ultrawide 16MP camera, een wide-angle 12MP lens, een 12MP telefoto-lens en een dieptecamera voor augmented reality.

Tot slot zou de Note-serie niet de Note-serie zijn zonder S-Pen. Die is dit jaar ook weer terug, maar dan extra fancy. Het pennetje heeft een ingebouwde gyroscoop en accelerometer. Daardoor kun je in de lucht bewegingen maken om acties op je telefoon uit te voeren, als een soort afstandsbediening. Denk aan door je presentatie swipen tijdens een presentatie, of van afstand je camera activeren.

Voor al dit moois zul je helaas wel flinke bedragen moeten neerleggen:

De Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10+ zijn beide vanaf 23 augustus 2019 beschikbaar in de volgende varianten:

Galaxy Note 10

  • 8GB/256GB | €949

Galaxy Note 10+

  • 12GB/256GB | €1099
  • 12GB/512GB | €1199
Reageer op artikel:
Galaxy Note 10(+) onthuld: dit is Samsungs nieuwe iPhone-killer
Sluiten