Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 19 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Ramp voor Samsung: eerste kennismaking met de Galaxy Fold een groot fiasco

Heel even werd er gedacht dat het niets meer dan een marketingstunt zou zijn van Samsung. Een opvouwbare telefoon, of liever een opvouwbare tablet. Het toestel ligt vanaf binnenkort toch echt in de schappen. Nadat de pre-orders alle verwachtingen heeft overtroffen, blijkt de Samsung Galaxy Fold zelf niet echt aan de verwachtingen te kunnen voldoen.

Samsung Galaxy Fold problemen

Nu de eerste journalisten de kans hebben gekregen om de Samsung Galaxy Fold aan een praktijktest te onderwerpen krijgen wij als gewone stervelingen inzage in de prestaties. En dan wordt het spannend, zou je denken. Tijd om het nieuwste staaltje technologische vooruitgang uitgebreid te inspecteren.

Spoiler alert: het valt tegen. In veel gevallen bleek de levensduur beperkt tot amper 48 uur. De reviewtoestellen gingen of binnen die periode stuk of ze vertoonden ernstige mankementen die een goed functioneren belemmerden. De journalisten hebben alles voorbij zien komen: bobbels in het scherm, witte randen, knipperend beeld, noem het maar op.

Binnen 24 uur beschadigd

Eén van de journalisten die een exemplaren mocht testen is Dieter Bohn van de website The Verge. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten: na 24 uur verscheen er al een flinke bobbel op zijn toestel. Wellicht werd dat veroorzaakt door een vuiltje in het mechanisme. Niet veel later verschenen er witte lijnen op het scherm met als gevolg dat het toestel onbruikbaar was.

Bohn schrijft: “Wat er ook gebeurde, het was zeker niet omdat ik deze telefoon ruw heb behandeld. Ik heb normale zaken gedaan, zoals het scharnier openen en sluiten en in mijn zak stoppen.”

Defecten staan niet op zichzelf

De ervaring van Steve Kovach van CNBC was nagenoeg identiek. Na een dag gebruiken was het toestel al aan het flikkeren. Ook bij hem hield de testperiode er na twee dagen mee op. Onderstaande video laat duidelijk zien hoe de Samsung Galaxy Fold er na 48 uur uitziet.

De ervaring van bovenstaande twee journalisten staat niet op zichzelf. Ook het toestel van Mark Gurman van Bloomberg had last van een defect scherm. Samsung legt echter de schuld bij Gurman, die had volgens Samsung namelijk de beschermende folie verwijderd, iets wat volgens de producent niet de bedoeling is.

Schermpaneel is extreem kwetsbaar

Ook Gurman heeft ervaring met het plastic schermpaneel. Dit blijkt nogal gevoelig en kwetsbaar te zijn. De nagels van Gurman waren in staat om het display heel snel te beschadigen.

Mark Gurman on Twitter

The screen on my Galaxy Fold review unit is completely broken and unusable just two days in. Hard to know if this is widespread or not.

Voor Samsung is het te hopen dat ze de problemen snel kunnen oplossen. De planning is dat de toestellen vanaf 3 mei in Europa verkrijgbaar zijn. Van een toestel met een prijskaartje van 2.020 euro mag je op zijn minst verwachten dat het goed functioneert en tegen een stootje kan.

Update: Samsung heeft inmiddels een verklaring afgegeven over de defecten:

“A limited number of early Galaxy Fold samples were provided to media for review. We have received a few reports regarding the main display on the samples provided. We will thoroughly inspect these units in person to determine the cause of the matter.

Separately, a few reviewers reported having removed the top layer of the display causing damage to the screen. The main display on the Galaxy Fold features a top protective layer, which is part of the display structure designed to protect the screen from unintended scratches. Removing the protective layer or adding adhesives to the main display may cause damage. We will ensure this information is clearly delivered to our customers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ramp voor Samsung: eerste kennismaking met de Galaxy Fold een groot fiasco
Sluiten