Belachelijk of logisch? Het salaris van Cristiano Ronaldo verklaard
Topvoetballers verdienen astronomische bedragen. Bedragen die volgens velen belachelijk zijn. Strikt genomen zijn deze bedragen ook waanzinnig, maar als je iets dieper gaat graven, houdt deze bewering dan nog wel stand? Wij nemen het salaris van Cristiano Ronaldo als uitgangspunt, hij is volgens Forbes een van de beste verdienende sporters ter wereld.
Kritiek op het salaris van Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo is altijd een lekker mikpunt voor criticasters en dat zal in dit geval niet anders zijn. Veel mensen zullen ongetwijfeld schande spreken van het astronomische bedrag dat hij incasseert, maar hij is geen uitzondering. Zijn verdiensten uit de voetballerij (salaris en prijzengeld) bedragen per seizoen zo’n 56 miljoen dollar. Nog steeds een onvoorstelbare hoeveelheid, maar die 88 miljoen dollar wordt dus niét allemaal door zijn club Real Madrid betaald, dat zien veel mensen over het hoofd.
Zijn salaris ontleed
Neem die 56 miljoen dollar als uitgangspunt: een bedrag waarvan velen nog steeds zullen zeggen dat dit ongehoord en maatschappelijk gezien zelfs belachelijk is. Eenieder mag die mening natuurlijk hebben, maar wanneer je kijkt naar de opbouw van zijn inkomen en de positieve keerzijde hiervan (die is er namelijk), krijg je wellicht een iets ander beeld.
Het ontleden van een contract van een voetballer is tricky business en blijft koffiedik kijken, want details zijn nergens te vinden. Wat wél algemeen bekend is, is dat de verdiensten van een (top)speler deels prestatie-afhankelijk zijn en dat element mag niet onderschat worden. De meeste voetballers ontvangen een basissalaris dat wordt aangevuld met premies. Voor een aanvaller als Cristiano Ronaldo kunnen die premies bestaan uit een vergoeding per gespeelde wedstrijd, een vergoeding per doelpunt, vergoedingen per duel in het bekertoernooi en de Champion’s League, vergoedingen per doelpunt in het bekertoernooi en de Champions League en vergoedingen voor het winnen van de titel in de competitie, de Spaanse beker en de Champions League.
Nuances en variabelen
We gaan ons nu begeven op speculatief terrein met een breakdown van het salaris van Cristiano Ronaldo, topspits van Portugal en Real Madrid. Deze bedragen zijn niet geverifieerd, volledig speculatief maar wel realistisch voor een voetballer op topniveau, mede dankzij enkele anonieme bronnen uit de voetballerij. We kijken naar de gespeelde wedstrijden en gescoorde goals van Cristiano Ronaldo in het seizoen 2015/2016.
Competitiewedstrijden: 36
Wedstrijdpremie: 100.000 euro
Verdiensten: 3.6 miljoen euro
Competitiedoelpunten: 35
Premie per doelpunt: 75.000 euro
Verdiensten: 2.63 miljoen euro
Bekerwedstrijden: geen
Champions League wedstrijden: 12
Wedstrijdpremie: 125.000 euro
Verdiensten: 1.5 miljoen euro
Champions Leauge doelpunten: 16
Premie per doelpunt: 100.000 euro
Verdiensten: 1.6 miljoen euro
Premie bij kampioenschap Real Madrid: 5 miljoen euro
Eindpositie Real Madrid: 2de
Verdiensten (66% van 5 miljoen euro): 3.3 miljoen euro
Premie bij winst Champions League: 5 miljoen euro
Eindpositie Real Madrid in Champions Leauge: 1ste
Verdiensten: 5 miljoen euro
Het salaris van Cristiano Ronaldo bedraagt naar schatting van Forbes 56 miljoen dollar, oftewel 49.5 miljoen euro. Van die 49.5 miljoen euro zou volgens onze berekening pak ‘m beet 18 miljoen euro variabel zijn en door Ronaldo verdiend zijn dankzij zijn prestaties. Hadden hij en zijn team slechter gepresteerd, dan had-ie aanzienlijk minder verdiend. Volgens onze – wellicht ten overvloede: speculatieve – berekening zou CR7 dan een basissalaris hebben van een slordige 31.5 miljoen dollar. Nog steeds astronomisch maar natuurlijk veel minder dan die 88 miljoen dollar / 78 miljoen euro die veel mensen voor salaris aanzien, maar die dus voor een groot deel bestaat uit prestatiebonussen en sponsordeals.
De (positieve) keerzijde: Wat verdient Real Madrid?
Kijken naar wat een club zijn sterspeler betaalt is één ding: kijken naar wat het de club oplevert, moet dan óók gebeuren. Je kunt het je wellicht moeilijk voorstellen, maar die 56 miljoen dollar / 49.5 miljoen euro die Real Madrid Ronaldo betaalt, is niet per definitie weggegooid geld.
Shirtverkoop
Allereerst de shirtverkoop. De shirts met de naam Cristiano Ronaldo erop verkopen wereldwijd enorm. Al in 2010, nu dus zes jaar geleden, had Real Madrid meer dan 100 miljoen euro aan de verkoop van Cristiano Ronaldo-shirts verdiend. Dat was dus in Ronaldo’s debuutseizoen 2009/2010. In twee jaar tijd (2009 en 2010) verdiende Real Madrid 100 miljoen euro met de shirtverkoop, dat is dus 50 miljoen euro per seizoen. Laten we voorzichtig blijven en na 2010 het gemiddelde op 30 miljoen euro per seizoen zetten. Dat zou betekenen dat vanaf 2010 tot en met 2015 Real Madrid al 250 miljoen euro verdiende aan shirt sales. Van alleen Cristiano Ronaldo en alleen shirts: de overige merchandise is hier niet in meegerekend.
De rol van CR7 in prijzengelden
In Nederland valt het nog wel mee met tv- en prijzengelden. In Spanje is dat anders: hier worden astronomische bedragen betaald voor tv-rechten (niet alleen in Spanje: overal over de wereld betalen tv-zenders grof geld om de Primera División uit te mogen zenden) en hier verdienen clubs, mede dankzij hun prestaties, enorm veel geld met het winnen van titels. Neem de Champions League: Real Madrid mag dankzij hun prestaties in de Champions League dit seizoen 57 miljoen euro bijschrijven. Ook in de Primera Division worden miljoenen binnengeharkt. Het is te simpel om alles toe te schrijven aan Cristiano Ronaldo, maar feit is dat Real Madrid afgelopen seizoen zonder zijn 51 goals aanzienlijk minder zou hebben gepresteerd en dus ook aanzienlijk minder hebben verdiend.
Naast deze direct toe te wijzen factoren, zijn er nog inkomsten die niet direct te herleiden zijn tot Ronaldo, maar waarin hij wel een rol speelt. Denk aan kaartverkoop, sponsorevents van Real Madrid, en winst die voortkomt uit de populariteit van de club wereldwijd.
Niet zwart/wit
Dus samenvattend: Ja, een speler als Cristiano Ronaldo verdient achterlijk veel geld; meer dan hij ooit nodig zal hebben en volgens velen waarschijnlijk veel meer dan dat hij zou mogen krijgen, maar de wereld is niet zwart/wit en het inkomen van een topvoetballer hang nauw samen met zaken als individuele- en clubprestaties, prestatie-afhankelijke bonussen en sponsordeals. Een club betaalt zich blauw aan een topspeler maar verdient hier, direct en indirect ook enorme bakken geld mee.
Het zijn niet (alleen) de voetballers
Cristiano Ronaldo is illustratief voor hoe mensen over voetballers en hun inkomens denken. Voetballers worden – niet in de laatste plaats in ons land – gezien als geldwolven en grootverdieners. Ten dele waar, maar kijkend naar internationale topsport maatstaven gaat dit niet helemaal op. In de Forbes top 100 zijn verrassend weinig voetballers te vinden:
#1 Cristiano Ronaldo (88 miljoen dollar)
#2 Lionel Messi (81.4 miljoen dollar)
#21 Neymar (37.5 miljoen dollar)
#23 Zlatan Ibrahimovic (37.4 miljoen)
#25 Gareth Bale (35.9 miljoen dollar)
#49 Wayne Rooney (26.1 miljoen dollar)
#60 Sergio Agüero (24.3 miljoen dollar)
#65 Luis Suarez (23.6 miljoen dollar)
#81 Bastian Schweinsteiger (22.4 miljoen dollar)
#83 Angel di Maria (22.1 miljoen dollar)
#83 James Rodriguez (22.1 miljoen dollar)
#85 Eden Hazard (22 miljoen dollar)
Dat zijn 12 voetballers in de mondiale top 100 die verder bestaat uit onder andere 26 honkballers, 21 American footballers en 18 basketballers….
Belasting
Hoe je het ook wendt of keert: het salaris van Cristiano Ronaldo is – zelfs al zouden zijn verdiensten in een zeer laag tarief vallen – met eenvoud meer dan dat 100 reguliere werknemers überhaupt verdienen in een jaar….