Pim Jansen
Pim Jansen Life 3 aug 2020

Ryan Babel schiet zichzelf in de voet met reactie op column Schimmelpenninck

Journalist en presentator Sander Schimmelpenninck schrijft regelmatig een column voor de Volkskrant. Ook gisteren liet hij zijn scherpe pen spreken. De titel van zijn artikel: “Er is een offensief nodig tegen de egoïstische belastingboodschap van influencers als Ryan Babel.” Een pittige verhaal waarin vooral voetballer Ryan Babel de kop van jut is.

Sander Schimmelpenninck wil met deze column een groter probleem aan de orde brengen. Rappers, voetballers en andere influencers richten zich steeds vaker op de zakenwereld. Daar is niets mis mee en dit is ook vaak een succes. Waar Schimmelpenninck een probleem mee heeft is het gebrek aan bescheidenheid en realisme over de herkomst van hun succes. Volgens de Op1 presentator gaat dit vervolgens weer hand in hand met een groot gebrek aan respect voor onze overheid.

Sander Schimmelpenninck pakt influencers hard aan

Ze hebben geen benul van het sociale contract en verspreiden een egoïstische boodschap. Ze creëren een beeld dat als je niet succesvol bent, dat dit dan je eigen schuld is. Volgens Schimmelpenninck is dit de schuld van een grote groep influencers en noemt onder andere Ali B en Wesley Sneijder. Toch is het Ryan Babel die als belangrijkste voorbeeld wordt gebruikt en dat heeft te maken met een bericht op Instagram.

Ryan Babel promote in dit bericht een boek over hoe je op legale wijze bijna geen belasting hoeft te betalen. Schimmelpenninck vindt dit zorgelijk en egoïstisch. Ryan Babel heeft zijn succes mede te danken aan hoe goed alles is geregeld in Nederland. Dat komt doordat we hier behoorlijk veel belasting te betalen. Door de belastingontwijking van Ryan Babel komt er minder geld binnen voor Nederland. Hierdoor verkleint hij volgens Schimmelpenninck de kans dat andere ook succesvol kunnen worden door het klimaat dat we hier hebben.

In de column gebruikt Schimmelpenninck Babel als voorbeeld voor een grotere groep, maar het is desalniettemin hard op de man gespeeld. Daar is de voetballer zelf natuurlijk niet blij mee en heeft inmiddels gereageerd op Instagram. In bovenstaand bericht wil Ryan Babel duidelijk maken dat hij gewoon belasting betaalt in Nederland, maar dat hij ook investeringen doet in andere landen. Zo wijst hij Sander Schimmelpenninck op het feit dat het boek dat hij promoot niet gericht is op Nederland.

Ryan Babel mist het punt

In de reacties krijgt Ryan Babel de nodige steun, maar hij wordt er ook op gewezen dat hij het punt niet helemaal begrijpt: “De column aub nog een keer kritisch lezen. Je hebt hem niet goed begrepen. Dat is duidelijk te zien aan deze post.” en “Je mist het hele punt van de column geloof ik…” Het gaat in de column van Sander Schimmelpenninck niet alleen om het boek, maar om een veel groter probleem. Blijkbaar ziet Ryan Babel dat anders en bevestigt het probleem nu juist.

Reageer op artikel:
Ryan Babel schiet zichzelf in de voet met reactie op column Schimmelpenninck
Sluiten