Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 jul 2019

De Rutger Hauer-encyclopedie die in één dag werd geschreven

We zijn allemaal bedroefd door het plotselinge overlijden van Rutger Hauer, de grootste acteur die Nederland heeft gekend. Journalisten en mediamakers legden al het werk waar ze mee bezig waren naast zich neer en maakten in één middag gezamenlijk een complete Rutger Hauer-encyclopedie met indrukwekkende portretten, video’s en documentaires. Een overzicht.

Rutger Hauer (23 januari 1944 – 19 juli 2019)

Rutger Hauer brak door met zijn rollen in Floris, Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Die laatste film bleef niet onopgemerkt in Hollywood, waar de Nederlandse acteur al snel naartoe getrokken werd. Zijn grootste internationale rol is Roy Batty in Blade Runner (1982). Maar de Nederlandse acteur behoeft natuurlijk helemaal geen introductie. Blader door de mooiste portretten die zowel nationale als internationale media maakten.

Portret door Rob van Scheers in de Volkskrant

Rob van Scheers, auteur van de biografie Paul Verhoeven: een filmersleven en medewerker van de Volkskrant, schreef een bondig en realistisch portret met kleine anekdotes die de acteur tekenen. ‘Van Rutger Hauer komt geen tweede meer’, is de welluidende kop. Lees het portret hier.

De plotselinge dood van Rutger Hauer komt aan als een mokerslag. Floris dood? De woeste kunstenaar Erik uit Turks Fruit? De Engelandvaarder uit Soldaat van Oranje? De melancholieke androïde uit Blade Runner? Onmogelijk, toch? Toch is het zo. Met zijn overlijden zijn de jaren zeventig nu voorgoed voorbij. Beeld door Hollandse Hoogte – @hollandse_hoogte #rutgerhauer #floris #soldaatvanoranje #postuum #film #acteur #volkskrant #linkinbio

1,392 Likes, 44 Comments – de Volkskrant (@de_volkskrant) on Instagram: “De plotselinge dood van Rutger Hauer komt aan als een mokerslag. Floris dood? De woeste kunstenaar…”

De sterfscène uit Blade Runner in Jinek

Dan het ‘mooiste’ tv-fragment van gisteravond. Bij Eva Jinek aan tafel praatte onder anderen Jeroen Krabbé, met wie Rutger Hauer in onder meer Soldaat van Oranje speelde, over de carrière en het leven van de acteur. Ook de sterfscène uit Blade Runner werd getoond. Bekijk het fragment hieronder.

Portret vanuit Amerikaans perspectief

Ook internationaal is er aandacht voor de plotselinge dood van Rutger Hauer. Onder meer het Amerikaanse tijdschrift Variety maakte een portret. Altijd interessant om te lezen hoe ze in het buitenland naar onze helden kijken. Lees hier meer.

Rutger Hauer: Blond, blue eyes

NPO 1 zond laat in de avond/nacht Rutger Hauer: Blond, blue eyes uit, een documentaire uit 2011 die zijn leven schetst als nomade, verslaafd aan het acteren. Bekijk de volledige documentaire hieronder.

Vijf onvergetelijke Hauers uit de filmgeschiedenis

Om af te sluiten met de Volkskrant, die naast het portret door Rob van Scheers zijn vijf meest onvergetelijke rollen belichtte, van Erik in Turks Fruit tot Freddy Heineken in De Heineken Ontvoering. Lees en bekijk hier meer.

rutger hauer, overleden, dood, turks fruit, encyclopedie, portret

Hypebeast

Hypebeast deelde zijn slotscène in Blade Runner met een overzicht van tweets van collega-acteurs en filmmedia. Lees en bekijk hier meer.

Guillermo del Toro

De Mexicaanse filmregisseur Guillermo del Toro deelde zijn waardering voor Rutger Hauer op Twitter en somde zijn favoriete films op met de Nederlandse acteur. Een rijtje waar we in Nederland niet zo snel op zouden komen: Flesh + Blood, Eureka, The Hitcher, Blade Runner, Ladyhawke en Blind Fury.

Guillermo del Toro on Twitter

RIP the great Rutger Hauer: an intense, deep, genuine and magnetic actor that brought truth, power and beauty to his films. My personal favorites: Flesh + Blood, Eureka, The Hitcher, Blade Runner, Ladyhawke and Blind Fury.

The Hollywood Reporter

The Dutch star improvised his famous speech in the Ridley Scott classic and was memorable in Turkish Deligh, Nighthawk, The Hitcher and Batman Begins.” Lees het portret van The Hollywood Reporter hier.

Floris: ook 50 jaar later nog steeds onze jeugdheld

Rutger Hauer is overleden in het Friese dorpje Beetsterzwaag, waar hij een goed verstopt huis had in de bossen om van zijn rust te genieten. Speciaal aandacht dus ook voor zijn overlijden in de Friese pers. De Leeuwarder Courant schreef het prachtige portret ‘Floris: ook 50 jaar later nog steeds onze jeugdheld’. Lees het hier.

rutger hauer, overleden, dood, turks fruit, encyclopedie, portret, floris

14 iconische internationale rollen van Rutger Hauer

Om af te sluiten met zijn veertien meest iconische internationale rollen, opgetekend door Bloody Disgusting. Lees en bekijk hier meer.

? Check ook: Ode aan Paul Verhoeven (78), die met Elle twee Golden Globes won

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Rutger Hauer-encyclopedie die in één dag werd geschreven
Sluiten