Redactie
Redactie Grooming 27 feb 2017

Dit is waarom je rode baard (of blonde) niet per se matcht met je haarkleur

Sinds de baard voor veel mannen een belangrijk onderdeel is geworden van hun uiterlijke presentatie, rijst steeds vaker de vraag: hoe kan het dat de kleur van een baard niet per se overeenkomt met de haarkleur? Een rode baard, maar donker haar? Dat is te verklaren.

Het antwoord komt van de Nederlandse Petra Haak-Bloem, een specialist bij het Erfocentrum – het nationale informatiecentrum voor genetica. ‘De genen die de haarkleur bepalen, zijn zogenoemde incomplete dominante erfelijke eigenschappen. Dit betekent dat er niet per se één gen is die de rest domineert, maar meerdere genen bestaan die elkaar beïnvloeden.’

Rood vs donker haar

Een veel voorkomende variant is ginger beard met donker hoofdhaar. Het rossige haar wordt veroorzaakt door een mutatie in de genen, die tot de James Bond-achtige codenaam MC1R is gedoopt. Wie twee van deze genen bij zich draagt, is een full blown ginger. Huist er slechts één MC1R onder de motorkap, dan bestaat de kans dat er verschillende haarkleuren ontstaan op verrassende plekken.

Dus heb je rode baard, maar is de rest van je lichaamshaar een andere kleur? Dan is er ooit iemand in je familie geweest met MC1R als dominante gen, die het bij jou heeft achtergelaten. ‘Het is volkomen mogelijk dat bepaalde combinaties van genen voor een verrassend effect zorgen‘ aldus Petra. Nieuwbakken ouders hoeven zich dus niet direct zorgen te maken dat de melkboer is langs geweest.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je rode baard (of blonde) niet per se matcht met je haarkleur
Sluiten