Martin de Coninck
Martin de Coninck Tech 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Levende robots kunnen zichzelf nu voortplanten en dat is best eng

Het is een groep wetenschappers gelukt om ’s werelds eerste levende robots (xenobots) te ontwikkelen die zichzelf repliceren én reproduceren. Oftewel: voortplanten. Dat is interessant, maar vooral creepy.

Wellicht een mooi script voor een dystopiche sci-fi thriller. Maar wacht even, zoiets bestaat eigenlijk al.

Net als in Blade Runner 2049

We hebben het natuurlijk over Blade Runner 2049, waarin replicant ‘K’ (gespeeld door Ryan Gosling) vermoedt dat hij op ‘natuurlijke wijze’ op deze aardkloot is gezet. Juist ja, uit de baarmoeder van zijn replicant moeder.

ryan gosling, blade runner 2049, robots, voortplanten
Ryan Gosling als K in Blade Runner 2049

Voortplanting van replicants, eigenlijk meer kopieën van mensen dan robots in pure zin, is een belangrijk thema in deze sequel van de originele Blade Runner-film uit 1982 met onze eigen Rutger Hauer die schittert naast Harrison Ford.

Levende robots kunnen zichzelf voortplanten

Zover als in Bladerunner 2049 zijn we (gelukkig) nog niet. Toch, het begin is er. Wetenschappers hebben millimeter brede Xenobots ontwikkeld van kikkercellen en planten. Deze Xenobots planten zich voort door een uniek soort biologische zelfreplicatie waarbij losse cellen tegen elkaar worden gedrukt om baby’s te creëren. Onderzoekers beschrijven in de ‘Proceedings of the National Academy of Science‘ (PNAS) dat Xenobots in petrischaaltjes leven en omringd worden door afzonderlijke cellen.

Eerder werd al ontdekt dat de Xenobots zichzelf kunnen genezen en zelf herinneren kunnen opslaan. Nu hebben ze dus ook geleerd om zichzelf te reproduceren tot nieuwe Xenobots. Als de nieuwe levende robots volgroeid zijn, starten ze de cyclus zelf opnieuw.

Voorspellingen uit films

Nog mijlenver weg van de replicants uit Blade Runner die zich al dan niet zelf kunnen voortplanten. Maar vergeet niet: uit een klein begin kunnen grote dingen ontstaan. Het duurt ook nog even voordat we het jaar 2049 aantikken, dus wie weet. Al zouden we volgens Back to Future vandaag de dag al op hoverboards rondvliegen en als we de verhaallijn uit de originele Terminator-film moeten geloven, zou Skynet de wereld al lang en breed in vuur en vlam hebben gezet.

De voorspellingen over mens en robot lopen nogal uiteen. Co-oprichter Max Hodak van Neuralink ziet de opkomst robots die zichzelf voortplanten in elk geval somber in voor de mensheid.

Elon Musk slaat weer toe: Tesla komt met humanoïde robots

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.