Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 13 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

8 robots die de Olympische Spelen in Tokio tot de slimste ooit maken

Bij het hordelopen zijn de deelnemers van vlees en bloed, het hockey wordt nog steeds gefloten door een mens. Maar daarmee is alles gezegd. Tokyo 2020 (die naam blijft, ook al is het 2021) wordt de Olympische Spelen van de robots.

Toyota onthulde eerder al de e-Palette onthuld, een autonoom busje dat atleten tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2020 gaat vervoeren. Het busje rijdt door het Olympisch dorp en stopt op de centimeter nauwkeurig bij haltes. Ideaal voor mensen in een rolstoel. De e-Palette rijdt autonoom op niveau 4, wat inhoudt dat het busje zelf rijdt en beslissingen neemt. Wees gerust: er zijn medewerkers van vlees en bloed die een oogje in het zeil houden.

De robots van Tokyo 2020

De e-Palette is niet de enige machine met kunstmatige intelligentie die wordt klaargestoomd voor de Olympische Spelen. In totaal rijden en lopen er naar verwachting zo’n 3.700 rond. Het thema is ‘Mobiliteit voor iedereen’, zo wordt bijvoorbeeld ‘virtual mobility’ geïntroduceerd. Maak kennis met de meest prominente robots van Tokyo 2020.

Miraitowa and Someity, de slimme mascottes

Maraitowa en Someity, tokyo 2020, olympische spelen, japan, robots, tokio
(Afbeelding: Toyota)

Miraitowa and Someity zijn de slimme mascottes van Tokyo 2020 en staan symbool voor wat de meest innovatieve Olympische Spelen ooit moeten worden. De schattige robots verwelkomen gasten en atleten, vermaken kinderen en moeten zorgen voor vrolijkheid. Miraitowa and Someity zijn volgens de maker in staat tot sociale interactie met mensen op basis van expressies en bewegingen. Ze herkennen je na één ontmoeting.

Behulpzame alleskunner T-HR3

tokyo 2020, olympische spelen, japan, robots, tokio, t-hr3
(Afbeelding: EPA)

De menselijke robot T-HR3 ziet er minder schattig uit dan Maraitowa en Someity, maar is wat betreft articulatie en hulpvaardigheid geavanceerder. T-HR3 neemt foto’s en video’s en streamt deze naar de website van de Olympische Spelen. De robot converseert met bezoekers en sporters, zowel verbaal als met bijvoorbeeld een high-five. Zo kun je overal ter wereld interactie ervaren alsof je erbij bent. Ook kan T-HR3 bewegingen imiteren van sporters. Tijdens Tokyo 2020 wordt T-HR3 vooral een vermakelijke mascotte, maar de robot is ontwikkeld om uiteindelijk mensen bij te staan in het dagelijkse leven.

Fysiek beperkte mensen zijn erbij dankzij T-TR1

T-TR1, tokyo 2020, olympische spelen, japan, robots, tokio
(Afbeelding: AFP)

Mensen die fysiek niet in staat zijn een evenement te bezoeken, kunnen via deze Virtual Mobility/Tele-Presence robot toch bij Tokyo 2020 aanwezig zijn. De T-TR1 rijdt rond met een 360 graden webcam op de bovenkant, zodat de evenementen goed te zien zijn voor degene die online verbonden is met de robot. Die persoon staat geprojecteerd op het scherm van de T-TR1, zodat hij of zij daadwerkelijk rondrijdt op de Olympische Spelen. Briljant.

Dienstrobots HSR en DSR

Japan Tokyo Olympics Robots
(Afbeelding AFP)

Dan de dienstbare robots HSR (Human Support Robot) en DSR (Delivery Support Robot). HSR is een robot die onder meer bezoekers naar hun plek begeleidt en eten en spullen bezorgt. DSR ziet eruit als een prullenbak, maar kan zich ook voortbewegen. Deze robot deelt zijn technologie met de HSR, maar de centrale arm is uitwisselbaar om verschillende soorten bagage op te pakken en te vervoeren.

FSR de veldassistent

FSR, robot, discuswerpen
(Afbeelding: Toyota)

FSR (Field Assistant Robot) is een autonoom karretje dat wordt ingezet bij sporten als speerwerpen en discuswerpen. Daarbij kiest hij de meest optimale weg, waardoor het proces sneller en veiliger verloopt.

e-Palette

e palette, autonoom busjes, olympische spelen in 2021
(Afbeelding: AFP)

Dan nog de deze week onthulde e-Palette, die atleten tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen gaat vervoeren. In het Olympische dorp rijden er volgend jaar tussen de tien en twintig rond.

Slimste Olympische Spelen ooit

Dat de organisatie van Tokyo 2020 er alles aan doet om de meest innovatieve Olympische Spelen ooit te organiseren, moge duidelijk zijn. Naast de bovengenoemde robots loopt en rijdt er nog veel meer rond op kunstmatige intelligentie.

robots, olympische spelen, tokyo 2020, 2021
(Afbeelding: Tokyo 2020)

“We zetten industriële robottechnologie in om menselijke activiteiten in harmonie te ondersteunen. Sinds 2004 ontwikkelen we partnerrobots, die senioren en mensen met een beperking kunnen helpen in het dagelijkse leven. Tijdens Tokio 2020 maken mensen hier voor het eerst op grote schaal kennis mee”, aldus Nobuhiko Koga, hoofd van Toyota’s Frontier Research Center.

Lees hier meer over de robots.

Robocop in Dubai: eerste politierobot aan het werk gezet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.