Eindelijk bekend: Robert Downey Jr. verdiende megabedrag aan Avengers: Endgame

Het is geen groot geheim dat Robert Downey Jr. een leuk zakcentje heeft overgehouden aan zijn rol als Tony Stark, oftewel, Iron Man. Zijn rol in het Marvel Cinematic Universe heeft hem honderden miljoenen dollars opgeleverd. Maar hoeveel leverde Avengers: Endgame op?

Anno 2020 is een nieuwe Avengers film misschien een gegarandeerde megahit, maar voor Iron Man 1 was dat nog anders. Toen was het uiterst succesvolle Marvel Cinematic Universe nog geen ding. Daardoor kon Robert Downey Jr. een lucratieve deal met Marvel Studios sluiten.

Robert Downey Jr. en Marvel

Daarbij kreeg de acteur een percentage van de box office, bovenop zijn relatief beperkte ‘salaris’. Dat is een methode waarmee vaker grote namen binnengehaald worden. Die krijgen dan een relatief beperkt ‘salaris’ voor de film in kwestie, maar kunnen vervolgens wel een percentage krijgen van de omzet. Zo wordt het risico voor de studio kleiner, en kan de ster in kwestie met een beetje geluk bergen met geld verdienen.

Als de film flopt, dan is de studio niet een groot bedrag kwijt aan de acteurs, en als de film een succes wordt dan profiteren beide partijen. Nu wisten we al dat Avengers: Endgame de grootste film ooit is, maar hoeveel heeft Downey Jr. daar eigenlijk aan verdiend?

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame leverde in het eerste weekend wereldwijd al 1.2 miljard dollar op. Dat was volgens het betrouwbare Deadline al genoeg om de productie- en marketingkosten terug te verdienen. Dat is een unicum. Deadline is geen roddelblad of vage blog: de publicatie bedrijft topjournalistiek binnen Hollywood. Daardoor hebben we nu cijfers te pakken die tot voor kort puur giswerk bleven.

Uiteindelijk kwam de teller op 2.797 miljard te staan, wereldwijd. De omzet qua merchandise is helaas niet bekend, maar ook de digitale verkopen en deals met televisiezenders voegden daar nog honderden miljoenen dollars aan toe. Lang verhaal kort: Disney heeft uiteindelijk een absurde nettowinst van 890 miljoen dollar binnengeharkt.

Daarmee was het met afstand de meest lucratieve film van 2019. Overigens zal het je niet verbazen dat Disney ook de op een na en op twee na meest lucratieve film van 2019 in handen heeft: Frozen en The Lion King. Die leverden respectievelijk 599 miljoen dollar en 580 miljoen dollar op.

Downey Jr. zwemt in het geld

Ter vergelijking: Avengers: Infinity War leverde 500 miljoen dollar aan nettowinst op. Nu komt de grote vraag: hoeveel heeft Robert Downey Jr. daarmee verdiend? Ook daar heeft de gereputeerde Hollywood-publicatie Deadline cijfers van: de acteur kreeg 20 miljoen dollar voor zijn rol, maar door zijn contractuele percentage van de winst kan hij daar nog eens 55 miljoen dollar bij optellen.

Oftewel: Robert Downey Jr. heeft met zijn rol, in slechts één film, maar liefst 75 miljoen dollar verdiend. Naar schatting staat de teller van zijn totale beloning voor zijn acteerwerk in het Marvel Cinematic Universe al boven de 200 miljoen dollar. Maar goed, dan heb je het ook over het gezicht van de grootste films van de afgelopen decennia.

Deadline

Reageer op artikel:
Eindelijk bekend: Robert Downey Jr. verdiende megabedrag aan Avengers: Endgame
Sluiten