The Rise of Skywalker incasseert grootste klap in Star Wars-historie

Dat Star Wars een flinke zak geld blijft opleveren, is geen verrassing. Na The Last Jedi was het echter wel even spannend voor Disney. Kan The Rise of Skywalker, de afsluiter van de Skywalker Saga, de recordbedragen binnenhalen waar Disney bij zowel Marvel als Star Wars op rekent?

Star Wars: The Rise of Skywalker

Na vier weken in de bioscoop is Star Wars: The Rise of Skywalker van de troon gestoten. Bovenaan alle lijstjes staat nu 1917, de oorlogsfilm van Sam Mendes die grotendeels uit lange shots bestaat. De voor een Oscar genomineerde film van de regisseur van de laatste twee James Bonds ging denderend van start na lovende recensies.

Daar zal Disney zich niet zo druk om maken, want vier weken op nummer 1 staan is een topprestatie. Maar analisten maken zich wel zorgen om de manier waarop The Rise of Skywalker nu naar beneden duikelt.

Duikvlucht

Uit cijfers van Forbes blijkt namelijk dat de Star Wars film ten opzichte van zijn eerste weekend maar liefst 92 procent omzet in heeft moeten leveren. Dat betekent: Het eerste weekend leverde The Rise of Skywalker 177.4 miljoen dollar op, het (afgelopen) vierde weekend slechts 15.1 miljoen dollar.

Begrijp ons niet verkeerd: dat zijn bedragen waarvoor vrijwel elke andere studio zou tekenen, maar voor Disney zal het flink balen zijn. Men hoopte juist dat de afsluiter van de Skywalker Saga zijn momentum in stand zou houden, om zo boven The Last Jedi uit te komen.

De realiteit? Het afgelopen weekend was het slechtste vierde weekend ooit voor een Star Wars film. En dat terwijl de Grote Muis en Lucasfilm juist druk werken aan een ambitieuze toekomst voor Star Was, gebaseerd op de blauwdruk van het zeer lucratieve Marvel Cinematic Universe.

Alarmbellen?

De alarmbellen hoeven nog niet af te gaan, maar de lat ligt blijkbaar erg hoog als zelfs de afsluiter van decennia aan films niet aan de financiële verwachtingen weet te voldoen. Avengers: Endgame zorgde er als afsluiter bijvoorbeeld juist voor dat Disney records kon vestigen.

Als je het onderstaande lijstje bekijkt, dan zou je kunnen concluderen dat het wel meevalt. De drop van Avengers: Endgame was immers net zo groot! Toch mis je dan een deel van het plaatje, gezien The Rise of Skywalker met moeite de 1 miljard dollar weet te bereiken terwijl Endgame dankzij een explosieve start al snel voorbij die mijlpaal stevende.

The Rise of Skywalker moest het juist van die lange termijn performance hebben om zich in de regionen van de mega lucratieve Marvel-projecten te kunnen scharen. Disney blijft voorlopig flink geld harken, maar de toekomst moet uit gaan wijzen of men de teruglopende cijfers weer op kan gaan krikken.

 • Star Wars: The Rise of Skywalker – 91.5% drop
 • Avengers: Endgame – 91.5% drop
 • Captain America: Civil War – 91.4% drop
 • The Lion King – 89.4% drop
 • Star Wars: The Last Jedi – 89.2% drop
 • Avengers: Age of Ultron – 88.7% drop
 • Avengers: Infinity War – 88.6% drop
 • Jurassic World – 86.3% drop
 • Incredibles 2 – 84.4% drop
 • Star Wars: The Force Awakens – 82.9% drop
 • The Avengers – 82.3% drop
 • Black Panther – 79.8% drop
Reageer op artikel:
The Rise of Skywalker incasseert grootste klap in Star Wars-historie
Sluiten