Ripped jeans: de key styles

Een bewijs dat mode cycli kent, vind je als je naar het huidige straatbeeld kijkt onder andere in de ripped jeans. Ja: ripped jeans zijn waarschijnlijk een trend maar géén hype. Deze stijl zal de komende seizoenen dan ook nog te zien zijn, maar tot hoever kun je gaan met het dragen hiervan? En wat zijn de belangrijkste stijlen?

De key styles van ripped jeans

Wie denkt dat ripped jeans alleen gedragen kunnen worden in een grungy stijl, komt bedrogen uit. Eén ding kan met ripped jeans niet: formeel voor de dag komen, maar zolang het casual is, kunnen ripped jeans een belangrijke rol spelen in jouw garderobe. Kijk maar eens naar deze stijlen. Handig om te weten: je kunt een paar ‘normale’ jeans kopen om zelf je ripped jeans mee te maken, of een kant en klaar exemplaar kopen.

Street smart of smart casual?

Met hetzelfde type jeans kun je in de basis twee kanten op: street smart of smart casual. Je jeans zet weliswaar de toon maar de kracht zit ‘m in de combinatie met de kleding die wordt gedragen op het bovenlichaam. Zoals je ziet, kun je ripped jeans zowel met een fashionable tee en blazer dragen voor die smart casual look of met een basic tee voor de street smart look. Ga je voor street smart, dan kan een extra lang t-shirt vet zijn, zeker wanneer je er een laag boven draagt, zoals op de foto.

(Foto’s Newtrendmania.com)

Ga je voor één van deze looks, kies dan voor een eenvoudig paar jeans met een single rip bij de knieën. Beide looks zijn gebouwd op balans, dus leg niet te veel nadruk op de broek of de rips: zorg voor een goed geheel.

Punky / grungy / bohemian

Waar de ripped jeans ooit ontstond: bij de rebelse punkers, de grungy rockers en de bohemian vrije geesten. Waar dit ooit drie verschillende stromingen waren, kun je deze tegenwoordig onder één noemer scharen, waarbij de bohemian look duidelijk het meest naar voren komt. Echte punk of grunge vind je in de mainstream niet, de bohemian look wint daarentegen sterk aan populariteit.

(Foto’s: Fashionbeans)

Deze look is voorzien van een flinke dosis expressie: sierraden (kettingen & armbanden), prints, sjaals, vaak een goede scheut vintage. Daarom mag de jeans ook een stuk expressiever dan in de voorgaande look. Multirips zijn zeker toegestaan, maar houd de fit wel skinny, slim of hooguit straight/regular: wordt het te loose, dan gaat de balans in de look verloren. Het oogt allemaal wellicht wel eclectisch: er is desondanks goed over nagedacht. Kies wat ruigere jeans als basis en cut away.

Destroyed

Voor de echte dare devil. Van origine voor de echte rebel, maar anno 2016 gek genoeg juist veel gedragen door de echte fashionisto of high fashion man. De reden is simpel: je moet lef hebben om deze look te kunnen dragen en hij is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Eerlijk is eerlijk: deze look zien we vaker bij vrouwen. Als man wordt het toch snel tricky om erg veel been bloot te geven.

Minimalistisch

Waar de destroyed look erg lastig is, is de minimalistische benadering juist weer verrassend toegankelijk. Je ziet ‘m vaak in een all black look (en bij voorkeur met skinny of slim fit jeans). Eigenlijk is dit de ripped jeans look in z’n puurste vorm: weinig opsmuk, simpel van opzet maar toch in het oog springend dankzij de bewerkte jeans.

(Foto’s: Pinterest)

Voor deze look heb je niet veel nodig. Sterker nog: het zit ‘m in de kunst van het weglaten. Heb je nog nooit ripped jeans gedragen en wil je deze stijl eens uitproberen, dan is dit misschien wel de beste look om mee te starten. De basisitems heeft iedere man in huis en bovendien misstaat zwart niemand. Je kunt toe met slechts een subtiele rip. Kies een basic zwarte jeans en breng een voorzichtige scheur aan met de schaar.

Wil je meer lezen over verschillende stijlen jeans? Lees dan deze artikelen, met onder andere:

De vier belangrijkste jeans fits
Jeans mate, f*cking jeans everywhere
How to wear: zwarte jeans

Reageer op artikel:
Ripped jeans: de key styles
Sluiten