Noah Korevaar
Noah Korevaar Life 3 okt 2019

Top 8 rijkste mensen ter wereld: Bill Gates, Jeff Bezos en meer

Geld maakt niet gelukkig, maar dat neemt niet weg dat het zeer interessant is om het lijstje met de rijkste mensen ter wereld in de gaten te houden.

De rijkste mensen ter wereld

Mede door snelle ontwikkelingen in de technologie-industrie verandert de rangschikking continu, terwijl miljardairs die een fortuin binnenharkten in de vorige eeuw massaal geld in goede doelen steken. Dit was de stand van zaken eind 2019.

#1 Jeff Bezos: 110.7 miljard dollar

Bron: Mark RALSTON / AFP
Bron: Mark RALSTON / AFP

De rijkste persoon ter wereld is nog steeds Jeff Bezos, de oprichter van gigant Amazon. Wat begon als een boekenwinkel in zijn garage is uitgegroeid tot een monster dat vele industrieën beslaat. Door zijn scheiding krijgt zijn vermogen een tikje en is zijn vrouw in een klap een van de rijkste vrouwen ter wereld. Oh ja: naast Amazon is Jeff Bezos onder andere ook eigenaar van The Washington Post en SpaceX-concurrent Blue Origin.

#2 Bill Gates: 103.5 miljard dollar

JOHN THYS / AFP
Bron: JOHN THYS / AFP Bron: JOHN THYS / AFP

Door zijn focus op de Bill & Melinda Gates Foundation staat de oprichter van Microsoft niet meer op de eerste plaats. Als onderdeel van zijn plannen heeft hij al miljoenen aan goede doelen geschonken. Miljarden zelfs. Zijn aandelen in Microsoft heeft hij grotendeels verkocht of weggegeven: hij bezit nog maar 1 procent van de gigant. Hij heeft alleen al 35.8 miljard dollar aan Microsoft aandelen weggegeven aan zijn stichting.

#3 Bernard Arnault: 95.7 miljard dollar

Bron: GEORGES GOBET / AFP
Bron: GEORGES GOBET / AFP Bron: GEORGES GOBET / AFP

Dit is waarschijnlijk een naam die veel lezers niet zullen kennen, maar de merken die Arnault met zijn familie bezit hoogstwaarschijnlijk wel. Ze bouwen namelijk aan een imperium van 70 merken waaronder Louis Vuitton en Sephora.  Voorlopig zal de miljardair ook niet uit dit lijstje verdwijnen: mede door explosieve groei in China boekte Arnault vorig jaar recordcijfers. Zijn succes begon in 1985 toen hij voor 15 miljoen dollar Christian Dior kocht.

#4 Warren Buffet: 79.7 miljard dollar

warren buffett, rijkste mensen op aarde, vermogen, rijkste personen ter wereld
Bron: EPA/ARNE DEDERT

Warren Buffet staat niet voor niks bekend als een orakel: de beste man is een van de meest succesvolle investeerders ooit. Als eigenaar van Berkshire Hathaway heeft hij meer dan zestig bedrijven in zijn bezit, van Duracell tot restaurantketen Diary Queen. Ook heeft hij als adviseur een aandeel gehad in het succes van onder andere Disney en Microsoft. Buffer gaat uiteindelijk 99 procent van zijn vermogen weggeven. Samen met vriend Bill Gates richtte hij de Giving Pledge op, waarmee ze andere miljardairs vragen om uiteindelijk de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen.

#5 Amancio Ortega: 67.7 miljard dollar

Bron: MIGUEL RIOPA / AFP
Bron: MIGUEL RIOPA / AFP

Amancio Ortega is een van de rijkste personen in Europa en de rijkste winkelboer ter wereld. Hij is de oprichter van Inditex, een naam die ons ook niks zei. Tot we zagen welke winkelketens daaronder hangen, waaronder Zara, Pull & Bear en Massimo Dutti.

#6 Carlos Slim Helu: 64 miljard dollar

Bron: Bron: MIGUEL RIOPA / AFP
Bron: Bron: MIGUEL RIOPA / AFP

Carlos Slim Helu is de rijkste man van Mexico, dankzij zijn familiebedrijf: America Movil. Dat is het grootste telecombedrijf van Latijns-Amerika. Verder heeft de Mexicaan aandelen in tientallen Mexicaanse bedrijven en 17 procent van The New York Times.

#7 Larry Ellison: 62.5 miljard dollar

Bron: EPA/JOHN G. MABANGLO
Bron: EPA/JOHN G. MABANGLO

Larry Ellison is de oprichter van softwaregigant Oracle, een bedrijf dat explosief groeide toen elk bedrijf in de jaren tachtig opeens behoefte had aan CRM-databases. In 2014 stopte hij als CEO bij Oracle, maar als lid van de Raad van Bestuur is hij nog steeds invloedrijk in de tech-industrie. Tevens bezit hij sinds december vorig jaar 3 miljoen aandelen in Tesla, waarmee hij een belangrijke stem is binnen de autogigant.

#8 Mark Zuckerberg: 62.3 miljard dollar

Brendan Smialowski / AFP
Bron: Brendan Smialowski / AFP

Facebook wordt al lang niet meer gezien als een sympathieke startup die de wereld op een positieve manier verbindt. Van fake news tot (politieke) cybercriminaliteit: Zuckerberg komt er vrijwel dagelijks slechts vanaf met zijn bedrijf. Dat neemt echter niet weg dat hij met 15 procent van de aandelen van Facebook in zijn bezit een vermogen van 67.6 miljard dollar heeft. Zuckerberg heeft samen met zijn vrouw beloofd om 99% van zijn aandelen aan goede doelen te schenken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top 8 rijkste mensen ter wereld: Bill Gates, Jeff Bezos en meer
Sluiten