Redactie
Redactie accessories 23 feb 2017

Nederlands Revolo baart opzien met custom made horloges

Consumenten geven graag een eigen touch aan hun eigendommen, kleding en accessoires. Niet voor niets is maatwerk weer in opkomst. Het is dan ook enigszins verrassend dat je bij het kopen van een horloge – de populairste accessoire voor mannen – vrijwel nooit de mogelijkheid hebt om het exemplaar van jouw keuze verder aan te passen aan jouw smaak. Het Nederlandse Revolo pakt het totaal anders aan en bouwt custom horloges met een totaal van 8 miljard verschillende mogelijke combinaties.

Dat je bij het kopen van een horloge eigenlijk alleen de keuze hebt uit de verschillende modellen van merken en hooguit kunt opteren voor een andere band, is niet gek. De horloges die bij de juweliers liggen, zijn eindproducten die worden ingekocht. Het is de traditionele keten van fabrikant naar retailer naar klant. Dit proces veranderen, is prijzig. En toch is daar nu een Nederlands bedrijf dat dit doet. En goed ook, zo ervoeren wij zelf.

Uitgebreid modulair concept

Het idee van Revolo Watches is dat je jouw horloge helemaal naar jouw eigen smaak samenstelt. Het horloge daadwerkelijk zelf ontwerpen, kan nog net niet, maar wie in de configurator duikt, ontdekt al snel hoeveel mogelijkheden er zijn.

Waar customizen vaak duur is, biedt Revolo een interessant concept. De bouw van jouw eigen horloge begint namelijk met het kiezen van het uurwerk. Je hebt de keuze uit een kwalitatief quartz-uurwerk van Ronda, een prima mechanisch exemplaar van het Japanse Miyota en een Swiss Made uurwerk van STP (Swiss Technology Production), een vrij nieuwe partij die is ontstaan uit een samenwerking van enkele Zwitserse specialisten met jarenlange ervaring in het vak.

Zelf grotendeels de prijs bepalen

De keuze van het uurwerk is van invloed op de prijs. Je begint met het kiezen van een kast van 41 millimeter (klassieke stijl), 43 millimeter (diver stijl) of 43 millimeter (cushion stijl). Ga je voor een zilveren kast, dan is de basisprijs van het horloge met quartz-uurwerk €250, met Japanse automaat €395 en met Zwitserse automaat €595. Op deze manier maakt Revolo hun horloges aantrekkelijk voor een breed publiek. Wil je gewoon een tof ogend horloge en hoef je niet per se een mechanisch uurwerk, dan heb je dus al vanaf €250 een unieke klok om je pols. De prijzen zijn uiterst competitief.

8 Miljard mogelijke combinaties

Na het kiezen van de kast en het uurwerk kun je helemaal los gaan met het samenstellen van jouw eigen watch. De bezel, de wijzerplaat, wijzers en secondewijzer, de kroon, de band, de gesp: per categorie heb je tientallen opties. Een rekensom leert dat je in totaal 8 miljard verschillende combinaties kunt maken. De kans dat iemand dus exact dezelfde Revolo configureert als jij, is te verwaarlozen.

Een fraai detail is dat je zelfs inscripties kunt laten graveren (met lasertechniek) op de kast van het horloge én de box waarin deze komt. Dit maakt een Revolo niet alleen een mooie aankoop voor jezelf, maar ook een prachtig cadeau voor een speciale gebeurtenis zoals afstuderen of een jubileum.

Een ongewoon concept

Wij bezochten het Amsterdamse kantoor van Revolo om met eigen ogen te kunnen aanschouwen of het merk doet wat het belooft. Het antwoord luidt volmondig ‘ja’. Revolo kwam dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Oprichter Ron Weststrate was achter de schermen al enkele jaren bezig om het concept te perfectioneren. Zelf neemt hij jarenlange ervaring uit de retail mee en hij wordt ondersteund door professionals die hun sporen hebben verdiend in de marketing en als horlogemaker.

Wij hebben veel tijd en energie geïnvesteerd in het vinden van de juiste partners en het perfectioneren van het concept.‘ Vertelt Ron. ‘De manier waarop wij werken, is anders dan leveranciers gewend zijn. Wij bestellen al onze onderdelen los en assembleren en testen de horloges in eigen huis. Leveranciers zijn gewend om hele producten of op zijn minst halffabrikaten te leveren.‘ Een rondleiding in het magazijn van Revolo bevestigt het verhaal van Ron: hier liggen alle losse onderdelen keurig gesorteerd. Van de talloze wijzerplaten tot alle variaties in kronen en bandjes.

Eigen horlogemakers

Bij een bestelling wordt het horloge bij Revolo door hun eigen horlogemakers in elkaar gezet en getest, onder andere op waterdichtheid. In dat opzicht onderscheidt Revolo zich direct van andere crowdfunding-projecten (Revolo werd gelanceerd met behulp van Kickstarter): er werken vaklui en na zelf de horloges gezien, gevoeld en gedragen te hebben, merk je dat de horloges in kwalitatief opzicht eenvoudig boven het maaiveld uitsteken.

Niet alleen huist er in het horloge zelf een kwalitatief uurwerk; de gebruikte materialen zijn ook van hoge kwaliteit. Zo zijn de wijzerplaten niet geprint en dat is in het prijssegment waarin Revolo opereert verre van vanzelfsprekend.

Online en bij retailers

Niet lang na de officiële lancering beginnen de bestellingen via de website al aardig op gang te komen en is Revolo ook al verkrijgbaar bij zo’n dertig geselecteerde juweliers. Ron: ‘Onze partners krijgen van ons volledige ondersteuning. Zo krijgen zij een op maat gemaakte display en talloze voorbeeldmodellen die illustreren wat er mogelijk is. De retailers kunnen zelf met hun klanten een horloge samenstellen. Omdat dit online gebeurt, kan een horloge eerst worden opgeslagen voordat deze besteld wordt. Als een klant nog even na wil denken over zijn aankoop, kan hij thuis nogmaals inloggen en eventuele wijzigingen aanbrengen. Als het horloge vervolgens wordt besteld, kan hij bij de juwelier of bij de klant thuis worden afgeleverd.

Hoewel wij het niet exact hebben bijgehouden, krijgen wij op de redactie naar schatting elke twee weken wel een bericht van een nieuw horlogemerk. Onderscheidend zijn deze initiatieven echter zelden. Revolo voegt daarentegen écht iets toe aan het horlogelandschap. Voor de prijs van een regulier mid-range horloge van een groot merk krijg je een uniek, persoonlijk horloge van indrukwekkende kwaliteit. ‘Wij gaan in de nabije toekomst kijken naar nog meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een Chronograaf‘ Aldus Ron. Het succes is Revolo van harte gegund.

Reageer op artikel:
Nederlands Revolo baart opzien met custom made horloges
Sluiten