Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 18 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Sony PS-LX310BT review: betaalbare platenspeler maakt indruk

Vinyl is weer helemaal terug, maar het kiezen van een geschikte platenspeler is nou niet bepaald makkelijk. De prijzen lopen zeer uiteen, van haast ongeloofwaardige budgetmodellen tot NASA-achtige apparaten voor de vermogende audiofiel. WANT recenseerde de Sony PS-LX310BT, een platenspeler met Bluetooth.

Sony PS-LX310BT Review

Sony heeft sinds een tijdje de PS-LX310BT in de winkelschappen liggen, een toegankelijke platenspeler die ook nog eens Bluetooth ondersteunt.

De Japanse fabrikant belooft kwaliteit, zonder het gedoe wat er over het algemeen mee gepaard gaat. Wij gingen enkele weken met de platenspeler aan de gang om te testen of Sony echt de klus heeft geklaard.

Strak design

Qua design is de PS-LX310BT een strak, vierkant blok met een strakke matzwarte finish. Fans van klassieke designs moeten verder zoeken, maar de Bluetooth platenspeler is een moderne en strakke toevoeging aan elk interieur.

De stofkap is bovendien opvallend stevig, zeker vergeleken met andere modellen in dit prijssegment.

De grote aantrekkingskracht van deze platenspeler is vooral hoe simpel het afspelen van vinyl wordt gemaakt. Je hoeft enkel je favoriete plaat erop te leggen en middels de knoppen aan de voorkant het apparaat te bedienen.

Beginners en de puristen

Daar vind je naast start- en stopknoppen ook twee knoppen om de naald omhoog of omlaag te brengen. Verder beschikt de platenspeler over twee draaiknoppen waarmee je tussen 33.3 en 45rpm kunt kiezen, de afspeelsnelheid dus, en om het formaat van je LP te selecteren (7-inch of 12-inch).

De purist zal het vast en zeker allemaal met de hand willen doen, wat overigens ook gewoon kan. Als beginner is het echter heerlijk om zonder gedoe of angst om je prijzige vinyl te beschadigen een album aan te kunnen zetten. Ja, het zelf plaatsen van de arm heeft zo zijn charme, maar ook elke keer?

Bluetooth

Wat de Sony PS-LX310BT zo bijzonder maakt is de Bluetooth-knop die je erop aantreft. Maak je geen zorgen: je kunt nog steeds via de line-ingang en RCA-kabels je eigen speakers en versterkers aan de platenspeler verbinden, maar die investering hoef je niet meteen te doen. Dankzij de ingebouwde phono-amp kun je direct beginnen met muziek luisteren.

Een beetje zonde

Sterker nog, je krijgt er een klein Bluetooth-speakertje bij waarmee je direct kunt beginnen met testen. Dat is een leuke extra, maar ons viel die combinatie toch wat tegen. Het speakertje klinkt aardig, maar komt qua geluidskwaliteit niet boven het gemiddelde vakantie-speakertje uit. Daardoor voelt het een beetje zonde om zulke goede hardware zo matig te benutten. Maar goed, om snel te testen is het een uitstekende toevoeging.

Stel je hebt wat betere Bluetooth speakers, dan is het draadloos afspelen van muziek echt een uitkomst. Mits je speakers het ondersteunen: Sonos dwingt je bijvoorbeeld om een Sonos AMP aan te schaffen, en laat je niet muziek afspelen via Bluetooth. Houd dus wel rekening met de hardware die je al in huis hebt. Gelukkig is Sony’s platenspeler zeer versatile, dus dat scheelt.

Die vrijheid is prettig. Je kunt de gebruikservaring als consument zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Heb je zin in de tactiele en nostalgische manier van platen afspelen? Ga je gang. Maar als je simpelweg snel een mooi album aan wilt slingeren, dan hoef je praktisch enkel het vinyl uit de hoes te halen en erbovenop te leggen.

Geluidskwaliteit

Je merkt het al: de focus ligt vooral op gebruikservaring. Ik moet zeggen dat ik daardoor ook sceptisch was over de geluidskwaliteit, zeker omdat je er een speakertje bij krijgt. Waar betalen we dan nog voor?

We hebben goed nieuws: je betaalt voor goed geluid. Op de een of andere manier heeft Sony het voor elkaar gekregen om ondanks alle functionaliteit in de kern mooi geluid neer te zetten. Van de lage tonen en stevig momentum tot getailleerde vocals: de Sony PS-LX310BT lijkt alles aan te kunnen.

Bij hogere frequenties gaan hier en daar wat details verloren, maar zonder dat het ten koste gaat van het algemene geluid. Nee, in dit prijssegment is het op het moment van schrijven bijna onmogelijk om op geluidsvlak een beter alternatief te scoren. Misschien als je qua bouwkwaliteit en gebruiksgemak bereid bent om alles op te offeren, maar het hele punt van deze platenspeler is juist dat dat niet nodig is.

Wat hier wel gezegd moet worden is dat de geluidskwaliteit een duidelijke tik krijgt als je via Bluetooth platen luistert. Een gedeelte van de dynamiek gaat verloren, en de hogere frequenties worden vrij dof. Maar ook hier geldt dat we de Sony dan met zichzelf vergelijken: Bluetooth versus bedraad. We kennen geen alternatieven die via Bluetooth beter klinken. Ook hier kun je dus voorzichtig concluderen dat je het beste van beide werelden krijgt.

Alternatieven

De enige concurrent in dit prijssegment die als alternatief het overwegen waard is, is de Audio-Technica LP60-XBT. Qua geluidskwaliteit zouden wij dan toch voor de Sony gaan, maar met een beetje korting of een voorkeur voor het design van Audio-Technica is dat ook een prima keuze. De eerstvolgende echt duidelijk betere platenspeler is de Pro-Ject’s Essential III BT, maar die kost anderhalf keer zoveel als de Sony. Duidelijk toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sony PS-LX310BT review: betaalbare platenspeler maakt indruk
Sluiten