Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 6 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Sonos Roam review: kleine speaker maakt grote indruk

Voor iedere ruimte in je huis is er een Sonos-speaker, maar wat als je onderweg wil genieten van je favoriete muziek? Dat kon te voorkort alleen met de Move, maar echt draagbaar kun je die speaker niet noemen. Er ontbreekt dus nog steeds een schakel in je Sonos-netwerk. Gelukkig komt daar dankzij de Roam vanaf 20 april verandering in. Wij gingen alvast aan de slag met deze ultradraagbare bluetooth smart speaker van Sonos.

We kunnen deze review heel kort samenvatten. De Roam is alles wat je van een Sonos-speaker mag verwachten, maar dan in een compact formaat. Er worden (nagenoeg) geen concessie gedaan. En dan hebben we het niet alleen over de geluidskwaliteit, maar ook over gebruiksgemak, functies en ontwerp. Laten we bij dat laatste beginnen, want dit is het eerst wat opvalt.

Maak kennis met de Sonos Roam

Oké, dat is niet helemaal waar. Het eerst wat je ziet is de duurzame verpakking. Geen overmatig bedrukt doosje, maar een eenvoudige bruine verpakking. Sonos heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat zie je terug. Ook wanneer je het doosje openmaakt. Er is geen plastic te bekennen, maar wel een in stof-achtige verpakking gehulde speaker. Premium en tegelijkertijd duurzaam.

Dat gevoel blijft wanneer je de Roam daadwerkelijk uit zijn omhulsel haalt. De speaker weegt slechts 450 gram, maar voelt toch zwaar. Dat bedoelen we op een positieve manier. Je hebt echt het gevoel dat je een solide kwaliteitsproduct in handen hebt. Dat heeft vooral te maken met de materialen. Het harde plastic voelt sterk aan en ook het zachte kunststof dat gebruikt wordt voor de uiteinden is van hoge kwaliteit.

Stijlvol en compact. (Afbeelding: Sonos)

De Sonos Roam voelt solide en ligt goed in de hand. Dat laatste heeft ook te maken met de vorm. De speaker is een driehoek met gebogen randen. Een opmerkelijk vorm die zowel staand, als liggend goed tot zijn recht komt. De Roam is op het eerste oog precies wat je mag verwachten van een Bluetooth Sonos-speaker. Maar geldt dat ook voor de functies en de geluidskwaliteit?

Veel meer dan alleen een Bluetooth-speaker

Hoewel de Roam een Bluetooth-speaker is, is het bovenal een echte Sonos-speaker. Alles werkt zoals je gewend bent. Zo is een Roam toevoegen aan je netwerk een fluitje van een cent. Met behulp van de app gaat alles nagenoeg vanzelf. Dankzij NFC hoef je alleen maar met je telefoon tegen de Roam te tikken om ‘em in te stellen. Vervolgens werkt hij precies zoals iedere andere Sonos-speaker.

Je hebt dus ook de beschikking over alle functies die je gewend bent. Van Trueplay-tuning tot spraakassistent ondersteuning. Roam is in alles een speaker die niet onderdoet voor zijn grotere Sonos-broeders. Zelfs niet op het gebied van geluidskwaliteit, en dat is onderaan de streep toch wel het belangrijkste.

Sonos Roam
De Sonos Roam. (Afbeelding: Sonos)

Bij de aankondiging beloofde Sonos dat Roam door zijn akoestische architectuur net zo helder, diep en vol klinkt als zijn grotere broers. Het bedrijf legt de lat hoog voor zichzelf, maar springt er wel gewoon overheen. In de details is een Roam misschien net wat minder dan een Sonos One, maar het verschil is verrassend klein. Sonos is er echt in geslaagd om de echte Sonos-beleving te vangen in een compacte en draagbare speaker. Zeer indrukwekkend.

Altijd en overal genieten van een echte Sonos-speaker

Dit maakt de Roam niet alleen een ijzersterke Bluetooth-speaker voor onderweg, maar ook een goede aanvulling op je thuisnetwerk. In een ideale wereld heb je in iedere ruimte een Sonos-speakers staan. Helaas is dat voor velen financieel gezien niet heel interessant. In dat geval is een Roam de perfecte oplossing. Dit is de Sonos-speaker die je overal in huis gebruikt.

Je neemt je muziek gewoon mee. Kom je uiteindelijk in een kamer waar een andere Sonos-speaker staat, dan kun je gebruikmaken van Sound Swap. Dit doe je door de play/pauze-knop ingedrukt te houden. Vervolgens schakelt de muziek over naar de dichtstbijzijnde speaker in je Sonos-systeem. Waar je ook bent in huis, je kunt je muziek overal mee naartoe nemen.

Sonos Roam
In in Shadow Black en Lunar White. (Afbeelding: Sonos)

Daartegenover staat natuurlijk wel dat je op de batterij moet letten. Met tien uur continue afspeeltijd op één lading zit je over het algemeen wel goed. Wanneer hij leeg is kun je de Roam op twee manieren opladen. Via USB-C, maar ook draadloos. Dat laatste doe je met de speciaal voor Roam ontwikkelde magnetische wireless oplader. Het is echt een aanrader om deze erbij te kopen. Je krijgt er een hoop gemak voor terug, zonder het design te verstoren. Je betaal er alleen wel 49 euro voor.

Sonos overtreft zichzelf met de Roam

Dit alles bij elkaar maakt de Roam een volwaardige Sonos-speaker, die je ook nog eens mee kunt nemen. Bijvoorbeeld naar buiten (hij is waterdicht en valbestendig), maar ook binnenshuis. Dat laatste is een toepassing waar we vooraf niet echt over na hadden gedacht, maar is uiteindelijk wel hoe we hem het meest gebruikt hebben. Van de slaapkamer naar de badkamer en van het thuiskantoor naar de keuken. De hele dag kun je overal in huis genieten van een volwaardige Sonos-speaker. Dit maakt de Roam een perfecte uitbreiding op je netwerk, maar ook een ideaal beginpunt voor als je nog geen Sonos-apparaten in huis hebt.

Sonos Roam
Waterdicht. (Afbeelding: Sonos)

Met een prijskaartje van 179 euro is de Roam geen goedkope Bluetooth-speaker, maar wel een hele betaalbare Sonos-speaker. En dat tweede is vele malen belangrijker. Je krijgt echt waar voor je geld. De Roam biedt je niet alleen de Sonos-ervaring die je gewend bent, maar blinkt ook uit in flexibiliteit en functionaliteit. Of je nu al een heel Sonos-netwerk hebt of juist nog moet beginnen aan je collectie, de Roam is een investering waar je als muziekliefhebber geen spijt van gaat krijgen.

Meer weten? Klik dan hier.

Roam

Sonos

9 Score

Pluspunten

  • Volwaardige Sonos-speaker
  • Handige nieuwe functies
  • Meer dan een Bluetooth-speaker
  • Stijlvol ontwerp
  • Enorm veelzijdig

Minpunten

  • Draadloze oplader niet standaard

De Sonos-beleving, maar dan in compact formaat zodat je 'em overal mee naar toe kan nemen. Dat is wat Sonos ons beloofde met de Roam. Die belofte wordt meer dan nagekomen. Deze stijlvolle en ultradraagbare speaker is veel meer dan een Bluetooth-speakers voor onderweg. Het is de ontbrekende schakel in ons Sonos-netwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.