We aten bij Restaurant Vanderveen en proefden de lekkerste makreel ooit

Restaurant Vanderveen is onlangs een nieuwe weg ingeslagen en daar waren we nieuwsgierig naar. Naar eigen zeggen met een nieuw team in de keuken, brutale en gewaagde keuzes en afwisselende gerechten en smaken. Het restaurant mikt op bezoekers die komen voor goede koffie, zakenlunches, borrels en diners. Tijd voor een onderzoek om vast te stellen waar Vanderveen nu voor staat.

Bij binnenkomst viel ons direct op dat er een energieke geest hangt bij de bediening en het keukenteam. We maakten kennis met de eigenaar en de nieuwe chefkok George Kataras en team en kwamen meer te weten over de strategische keuzes die Vanderveen recent maakte. De chef komt uit Griekenland maar kookt al heel wat jaren in verschillende Europese steden, waaronder Kopenhagen, Londen en Amsterdam (RIJKS). Hier heeft hij veel ervaring en ideeën opgedaan en dat was te merken.

Originele smaken

Bij Vanderveen kreeg Kataras de leiding over de keuken en dat zagen we terug in originaliteit, creativiteit en kwaliteit. Elk gerechtje had een duidelijke signatuur en blonk uit in originele smaakcombinaties. De smaak was telkens geweldig en de presentatie van de gerechten is verrassend, stoer en uitnodigend. Om eerlijk te zijn… we kwamen superlatieven tekort!

Restaurant Vanderveen
De indrukwekkende Aardappel Mille-feuille. (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De Aardappel Mille-feuille met zeewier & truffelmayonnaise was zeer goed. Als je als kok een mille-feuille op de kaart zet, moet je ofwel veel zelfvertrouwen hebben of geen zelfkennis. De mille-feuille bij Vanderveen had bovengemiddeld veel smaak. De combinatie met zeewier en truffelmayo was uitstekend. Geen flauwige kwak mayo erbij, maar een goede smaak, versterkt door crunchy zeewier die echt waanzinnig smaakt en het hele gerecht nog verder omhoog trekt. Elk stukje zeewier, elke kruimel ging op!

De Courgette Soep zucchini fritti & amandelen werd koud geserveerd, een hele frisse twist op een normaal wat saaie soep. Mét huisgemaakte amandelspijs erin!

Vanderveen is Uitbundig, zonder uit de bocht te vliegen

De Huisgemaakte Ricotta tomaten & aardbeienvinaigrette was echt killer! Het lijkt wel of de kok er een missie van heeft gemaakt om basisingrediënten die normaal weinig smaak hebben, een make-over te geven. Zijn zelfgemaakte ricotta is om te smullen en dat in combinatie met een perfect gebalanceerde aardbeienvinaigrette en Amsterdamse tomaatjes met een opwindend rooksmaakje (van het heel even aanschroeien op de Yakitori-grill). Aanrader!

Vanderveen
De huisgemaakte ricotta met tomaatjes en aardbeienvinaigrette (Afbeelding: Vanderveen)

De Gepocheerde Kabeljauw, venkel & kabeljauwlever is een mooi gerecht, misschien nog wel het meest klassieke van alles wat wij aten. Maar wel klassiek in de zin van sterrenkwaliteit. Subliem! De paarse basilicumknopjes deden het voor mij, die gaven zo’n flavor-boost en -twist waardoor een al heel mooi gerecht, nog uitbundiger werd, zonder uit de bocht te vliegen. De sous-chef van Vanderveen kwam bij het opdienen uitleggen wat er allemaal in zat en dat was zo veel en zo indrukwekkend dat mijn grijze massa het niet kon bijhouden. Alleen al de bereiding van de venkel was zeer complex, maar ook hier: top van smaak! Ik hou erg van venkel, het is een prachtgroente, maar oh zo lastig om er iets echts geweldigs van te maken.

Vanderveen
De kabeljauw met venkel (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De ‘Two-Way Chicken’ paddenstoelen & bbq-bosbessen is niet alleen een ontstellend lekker gerecht, maar ook echt een eyecatcher én, bijna een proeverij an sich. Check eerst de foto, en lees dan verder.

Op de voorgrond de kip op twee manieren (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Verse paddestoelen, met een buitengewoon lekkere bouillon en daarop een knap kippetje. Uiteraard geen plofkippie, maar pluimvee uit de buurt dat een leven lang shiatsu-massage, yoga, groene thee en liefde ontvangen heeft. Het moet gezegd: veel meer smaak dan uw Albert Heijn-scharrelaar. Tweede bord: een kipspies met bosbessen-glazing, verleidelijk zoetig, iets port-achtigs maar dan bosbes. Zoiets. Oh, en bloemetjes erop. Zeer smakelijk! Yakitori, maar dan sophisticated.

Zelden zo’n lekker visgerecht gegeten!

En toen. Kwam de makreel met oester. Vanderveen, correct me if I’m wrong, maar ik zie dit gerecht niet op de kaart staan. Aangezien wij het tasting-menu hadden, neem ik aan dat dit gerecht alleen langs die weg te bemachtigen valt. Klopt? Was in elk geval mijn favoriet van de avond. Knocked me off of my feet. Waarom? Nou, aangeschroeide makreel op de huid met een saus van gedroogde oesters die zorgen voor een sterke zeesmaak (maar echt) zonder het geheel zout te maken. Wel zilt. Maar niet zout.

Lekkerder heb ik makreel nog nooit gegeten!

Jongen, ik heb zelden zo’n lekker visgerecht gegeten. Ook niet bij sterrenrestaurants. Ik durf te zeggen: lekkerste makreel ooit! De oesters zijn langzaam gedroogd in een droogoven en leggen het fundament voor een saus die ongeëvenaard is. We waren de hele avond van de kaart van dit gerecht dat dus niet à la carte te bestellen is. Reden te meer om de tasting te bestellen. Kost je 49 euro, wat niet gek is voor zo veel gangen en smaken.

Natuurwijnen bij Vanderveen

We namen er trouwens ook een wijnarrangement bij van zonder uitzondering goede tot uitstekende biologische (en bio-dynamische) natuurwijnen. Mocht je niet zo begaan zijn met onze planeet, maakt niet uit, doe het dan vanwege de bijzondere smaken. Feit is dat de bio-boer een stukje controle over het groei- en rijpingsproces uit handen geeft aan moeder natuur door niet allerlei chemicaliën uit te storten over zijn druiven, maar dat maakt deze wijnen juist zo spannend en verrassend. En dat past helemaal bij het eten, dat wat ons betreft diezelfde kwalificatie krijgt.

Vanderveen
Natuurwijnen (Afbeelding: Vanderveen)

Rest me nog de desserts die we aten te noemen. Een Honing-Kamille-ijs Sandwich-wafel & frambozen en een Chocoladetaart met kersen & boekweit. Prima nagerechten!

Conclusie

Vanderveen is toch wel een verborgen juweeltje, dit restaurant dat met de visie van de eigenaar gekoppeld aan de originaliteit en durf van de chef de komende jaren hoge ogen kan gooien. Voor het menu of om direct te reserveren, kun je hier terecht.

Onlangs waren we ook te gast in Amsterdam bij Bar Rouge. Een hele andere ervaring, maar daarom zeker niet minder interessant. Wat we daar van vonden, lees je hier.

Reageer op artikel:
We aten bij Restaurant Vanderveen en proefden de lekkerste makreel ooit
Sluiten