Toch uit eten? Bij Celia kan het, met nachtje Kimpton De Witt erbij

Intelligente lockdown of niet, uit eten gaan is er nauwelijks meer bij de laatste tijd. Gelukkig is er nog een uitzondering: uit eten gaan in een restaurant in combinatie met een hotelovernachting. Celia ging op 1 oktober open aan de Nieuwendijk in Amsterdam en in combinatie met een nachtje in het Kimpton De Witt, pak je even een adempauze van het corona-juk.

Het voormalige Crown Plaza heet sinds een paar jaar Kimpton De Witt. Een modern stadshotel met alles wat je daarvan mag verwachten. Inclusief een uitstekend restaurant dat gloednieuw is. De gym was helaas gesloten vanwege covid-19, we kunnen het bijna niet meer horen, maar het is nu eenmaal een fact of life op dit moment. Ook de cocktailbar was gesloten om dezelfde reden, want horeca-sluiting.

Hotel Kimpton De Witt en restaurant Celia

Het restaurant echter mag wel open zijn, dat is het voordeel van de combinatie met een hotel. Waar het normaal gezien een druk komen en gaan is van zakenmensen en toeristen, waren lobby en lounge nu slaperige ruimtes waar het tempo heerlijk laag lag en rust regeerde. Na een glas wijn wandelden we restaurant Celia binnen waar plek zat was, ten gevolge van… je raadt het al.

Kimpton De Witt Hotel
Mooie kamer (Afbeelding: Maarten Verkoren)
Kimpton De Witt Hotel
Goede badkamer (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Celia opende op 1 oktober

Sneu om te zien dat een restaurant dat op 1 oktober toch wel met allure en ambitie opende, nu niet vol zit, maar dat lag zeker niet aan de kaart of de bediening of aan de ambiance. Alles klopte, behalve dan de bezetting met gasten. Aan de andere kant: de meeste restaurants zijn momenteel helemaal leeg, dus Celia heeft meer gasten dan de meeste andere restaurants en kan zo rustig finetunen zonder dat het druk is. Niet dat dat nodig was, althans niet merkbaar voor ons want we hadden een perfecte avond.

Restaurant Celia review
Californische oase in hartje Amsterdam (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Het interieur is licht, modern en een tikje industrieel met cactussen en veel geel en als je je ogen half sluit, sluimert er een vleugje Californische zon naar binnen. In deze stemmige sfeer kom je tot rust middenin de drukke Amsterdamse binnenstad. Hoewel, druk… Op het moment van schrijven is het stiekem een fijn moment om in hartje Amsterdam te zijn omdat de overlast van de grote hordes toeristen weg is gevaagd door het virus.

Ideaal moment voor mini-escape

Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het is een ideaal moment voor een escape. Heerlijk over de grachten lopen en wegdromen zonder gestoord te worden door blowende toeristen en schreeuwende jongeren. Om 17 uur is er een wijnmoment in de lekkere lounge van het Kimpton De Witt hotel, gratis voor gasten. Omdat de horeca dicht is, maar stiekem niet helemaal, is dit een mooie kans: uit eten in combinatie met een overnachting, kijk, dat mag wel.

Restaurant Celia review
De shaker at work (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Terug naar Celia. De bediening is zeer ervaren en professioneel en komt uit de Pulitzer-familie. Vincent en Brian zijn collega’s die soepel op elkaar zijn ingespeeld en aan de Nieuwendijk een nieuw concept mochten neerzetten. Wij als Amerika-liefhebbers waren direct getriggerd, maar wie denkt dat je hier voor vette happen moet gaan, komt bedrogen uit. Fine dining en subtiele smaken en goed doordachte gerechten en dranken brengen je in Californische sferen.

Californisch fine dining

Om met de dranken te beginnen: de drankenkaart zit goed in elkaar, biedt veel keuze en afwisseling. Op biergebied voor elk wat wils (yes, ook craft beer!) en een goede selectie spirits. De wijnkaart is behoorlijk uitgebreid, met zowel goed bij het thema Californië passende nieuwe-wereldwijnen (fruitig!) als oude-wereldwijnen.

Restaurant Celia review
Passionfruit Sour (Afbeelding: Maarten Verkoren)

We begonnen met de cocktails die geroutineerd voor ons werden geshaked door barman Brian. De Passionfruit Sour was perfect in balans. Als Margarita-liefhebber probeer ik vaak een twist op de klassieke limoen-tequila-triple sec en hierin werd ik niet teleurgesteld door Celia. Brian had een wat frissere variant bedacht met komkommer. Perfect om het diner mee te beginnen! De Habanero Paloma mag er ook zijn: citrus en spicy, wat past er beter bij Californisch eten? Ok, een Californische Chardonnay voor bij de zeebaars is natuurlijk ook niet slecht. Goede houtrijpingsmaak, zoals Amerikanen dat eisen, die ook bij het tweede glas nog geen moment verveelde.

Restaurant Celia review
Rauwe zeebaars (Afbeelding: Maarten Verkoren)
Restaurant Celia review
Zeebaars met ponzu-saus (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Zei ik zeebaars? Yes, die aten we zowel rauw als gebakken. Twee uitstekende gerechten. Zoals al het eten bij Celia onze goedkeuring zeer kon wegdragen.

Veel kleine gerechtjes op tafel

We konden nauwelijks een keuze maken uit het menu omdat de gerechten zonder uitzondering aanspraken en lonkten. Elk gerechtje, ook de kleintjes die bij andere restaurants een kleine rol vervullen als bijgerecht, is standalone een complete gang, mooi afgemaakt qua compleet smakenpalet (zout, zoet, zuur, bitter, umami). Californisch wil ook zeggen: veel citrus, verse kruiden, barbecue-smokey, veel groenten, vis… Erg smakelijk! Persoonlijk houd ik erg van veel kleine gerechtjes op tafel, omdat je dan veel verschillende smaken voorgeschoteld krijgt… heaven!

Restaurant Celia review
De twee tortilla-varianten (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De smoked mushroom taco van blauwe mais vond ik waanzinnig intens qua rooksmaak en spannende tinteling, de fried fish taco en seabass crudo (hield het midden tussen sashimi en ceviche) allebei erg West Coast, licht en goed. De cauliflower met yuzu en feta klopte ook helemaal, deed ons denken aan Ottolenghi, maar toch ook weer anders. De Burrata with wild mushroom en pickled pumpkin: zijdeachtig comfortfood en de grilled octopus was perfect qua textuur. Zachter aten wij onze octopus nooit! Goede smokey flavor ook, zelfs mijn tafelgenoot, geen octopusliefhebber, wist er wel raad mee.

Restaurant Celia review
Burrata met paddestoelen (Afbeelding: Maarten Verkoren)
Restaurant Celia review
Geweldige octopus (Afbeelding: Maarten Verkoren)
Restaurant Celia review
Bloemkool met waanzinnige smaken (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De zeebaars met ponzu-saus was ook precies goed qua smaak, gaarheid en eenvoud. Alles ging helemaal op! En toch nog plek voor desserts, waarbij we de verleiding van een cheesecake niet konden weerstaan. Hierbij deelden we een fig leave ice cream. Een mooie combinatie van smaken wederom, fris met het rijke van overrijp fruit.

Verwen jezelf!

Na dit excellente diner rolden we voldaan zo ons bed in, dat is de luxe van een diner in combinatie met overnachting. En als je wakker wordt, een uitstekend ontbijt voor de neus krijgen maakt de ervaring compleet: een erg welkome escape uit de wereld van nieuw normaal en ‘mag niet’ die de meeste Nederlanders toch beperkt. Ik weet het, we mogen niet klagen en hebben het goed, maar je waardeert de horeca pas echt als je er niet meer heen mag.

Restaurant Celia review
Californische oase in hartje Amsterdam (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Gelukkig is er Celia. Gewoon open dus als je lief genoeg bent voor jezelf om je te verwennen met een nachtje hotel. Is het hotel ook de moeite waard en meer dan alleen maar een ticket om uit eten te mogen? Zeker. Lekker bed, fijne douche, goede service, zeer vriendelijk personeel… allemaal dik in orde! Hou je geld over omdat je niet mag reizen of uit eten gaan? Ga dan af en toe een avondje of weekendje lekker samen weg als mini-lockdown-escape, zonder kinderen, verwen je partner en geniet.

Benieuwd naar hoe Celia zich de komende jaren op de kaart gaat zetten in het horecalandschap. Het restaurant richt zich normaal gesproken niet alleen op de hotelgasten en dat gaat Amsterdam merken als alles straks weer open mag. Wat mij betreft, komt Celia dan vol gas uit de startblokken! We komen zeker nog een keer terug om de gerechten te proeven die we nu niet besteld hebben!

De deal bij Kimpton en Celia:

  • Een overnachting voor twee personen in een luxe kamer
  • €50 hotel credit om uit te geven in het hotel of bij restuarant Celia
  • Gratis parkeren
  • Gratis WiFi
  • Toegang tot de evening wine hour
  • Toegang tot het morning tea station
  • Yoga mat in iedere kamer
  • Gratis fietshuur

Prijs: €149

Beschikbaarheid: woensdag tot zaterdag (tot 31 december 2020)

Meer informatie of direct een nachtje boeken? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Toch uit eten? Bij Celia kan het, met nachtje Kimpton De Witt erbij
Sluiten